Gyermekgyilkosság Budapesten - Letartóztatták a 38 éves anyát

Publikálás dátuma
2020.04.07. 18:02

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A bíróság a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.
A Budai Központi Kerületi Bíróság keddi ülésén egy hónapra – 2020. május 7-ig – elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akit tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítanak. A bíróság a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki - írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.   A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2020. április 4-én megölte egyéves gyermekét a XVIII. kerületi otthonukban. A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény bizonyítottsága esetén tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas, amely 10-től 20 évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva indítványozta a nő letartóztatását. A végzés szerint a gyanúsított személyi körülményei – anyagi és tárgyi vonatkozásban – kedvezőek, azonban a rendelkezésre álló adatok alapján a viselkedése kiszámíthatatlan, jelleme gyenge és labilis. E személyi tényezőt a bíróság az objektív körülményekből fakadó veszélyekkel – úgy, mint a terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya, jellege és a büntetési tételkeret – együttesen olyan fokúnak értékelte, amely a terhelt vonatkozásában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét - írták.    A kényszerintézkedés nemének megválasztásakor a bíróság nagy súllyal értékelte a gyanúsított terhére rótt cselekményt, annak elkövetési módját, jellegét, a sértett személyét. A gyanúsított kiszámíthatatlan viselkedéséből, az elmondásából is valószínűsíthető súlyos pszichés problémáiból eredő fokozott társadalomra veszélyessége miatt a bíróság úgy ítélte meg, hogy a bűnügyi felügyelet nem tudná biztosítani a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat, azok esetében kizárólag a letartóztatással elérhetők. A végzés végleges - zárul a közlés.
Ahogyan arról mi is beszámoltunk: egy 38 éves budapesti nő vasárnap délután bement a BRFK központi panaszirodájába és elmondta, hogy XVIII. kerületi, Havanna utcai lakásában szombaton megölte egyéves kislányát. A rendőrök a nő lakásában megtalálták a kislány holttestét. A nőt a panaszirodában elfogták.
Szerző

Hiába mintarab, feltételesen sem engedik szabadlábra a gyilkos rendőrőrnagyot

Publikálás dátuma
2020.04.07. 16:41
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A pécsi főnyomozó 2000-ben hét lövéssel végezte ki szerelmének férjét. Életfogytiglani börtönbüntetését 18 évre enyhítették, de a fegyházat így sem hagyhatja el.
Nem bocsátható feltételes szabadságra a vokányi emberölés elkövetője a szegedi törvényszék nem végleges döntése szerint.  A Szegedi Törvényszék nem engedélyezte az előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés és lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette miatt 18 év fegyházbüntetéssel sújtott R. A. feltételes szabadságra bocsátását - tájékoztatta kedden az MTI-t, Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője.
Prágai Erika elmondta, a bíróság az elítéltet fogva tartó büntetés-végrehajtási intézet által előterjesztett vélemény, a komplex igazságügyi pszichiátriai és pszichológiai szakértői vélemény alapján, valamint az elítélt távmeghallgatásával vizsgálta, hogy az elítélt miként képzeli el további életét. A férfit a szabadságvesztés büntetés végrehajtása során egy alkalommal kellett felelősségre vonni, 2010 márciusában, ezzel szemben 27 jutalmat érdemelt ki, az intézetben dolgozik, és szabadulása esetére lakhatása, munkába állása szintén megoldottnak látszik.  
Mivel azonban az elítélt magatartása nem tekinthető teljesen kifogástalannak, és a személyisége alapján attól lehet tartani, hogy a jövőben akár élet, illetve testi épség elleni bűncselekményt is elkövethet,

a bíróság nem engedélyezte feltételes szabadságra bocsátását.A végzés ellen az elítélt és védője fellebbezett. R. A.-t, a pécsi rendőrkapitányság egykori kiemelt főnyomozóját a Pécsi Ítélőtábla 2007 novemberében sújtotta 18 év fegyházbüntetéssel, amiért 2000. február 6-án agyonlőtte élettársa férjét a Baranya megyei Vokányban. A férfi 1998-ban szerelmi, majd élettársi kapcsolatot létesített a kapitányságon dolgozó kolléganőjével. A korábbi házasságok felbontása - elsősorban a nő férje miatt - elhúzódott. A helyzetet a rendőr őrnagy a férfi megölésével akarta megoldani, erről egy bűnöző ismerősének is beszélt. Egy fegyvergyűjtőtől még korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített pisztolyt az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. A gyilkossághoz egy régi autót is szerzett, és hamis bosnyák rendszámot szerelt rá.  
A rendőr 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodás után hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol néhány nappal később helybéliek megtalálták.

A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket. Az ügy adatait később újraértékelték, a férfi ellen vádat emeltek, majd a Baranya Megyei Bíróság első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Ezt a büntetést enyhítette másodfokon a Pécsi Ítélőtábla 18 év fegyházra.
Szerző

Dorogon, Szegeden is iskolabetörőket fogtak a rendőrök (videó)

Publikálás dátuma
2020.04.07. 15:44

Fotó: police.hu
Négy általános iskola, két óvoda feltörése írható a rovásukra.
Összesen ötrendbeli betöréssel gyanúsítanak a dorogi rendőrök egy 30 éves férfit, aki gyanú szerint három általános iskolába és két óvodába törte tört be 2020 januárjában Sárisápon, Dorogon, Tokodon és Bajnán. K. Viktor a rendőrség szerinti az ablakot befeszítve vagy betörve jutott be az intézményekbe, ahonnan laptopot, készpénzt, élelmiszert és más használati tárgyakat lopott el. Az elkövető a bűncselekményeket éjszaka követte el, az intézmények dolgozói másnap reggel, nyitáskor vették észre a történteket.
A nyomozók három hónappal később, kiterjedt nyomozás után azonosították a feltételezett elkövetőt, akit április 7-én fogtak el (a lenti videón ez a jelenet látható).
Lakásán a házkutatás során az eltulajdonított holmik egy részét is megtalálták. A férfinek üzletszerűen elkövetett lopás és lopási kísérlet miatt kell felelnie – gyanúsítotti kihallgatásán beismerő vallomást tett. K. Viktort kedden őrizetbe vették, a rendőrség pedig kérte letartóztatásának elrendelését is a bíróságtól, írja police.hu.
Nem csak Dorogon, de Szegeden is iskolafeltörőkkel akadt dolga a rendőrségnek. Itt az ügyészségi közlemény szerint két, többszörösen büntetett előéletű férfit fogtak el, akik március 29-én, magánlakások kifosztása után egy belvárosi iskola értékeire is szemet vetettek: a kerítésen átmászva a karbantartó épület ablakát egy betondarabbal betörték, majd az iskola épületében értéktárgyak után kutattak. Szerencsére megszólalt a riasztó, és a betörők az összekészített konyhai szagelszívókat hátrahagyva elmenekültek -  de nem bujkálhattak sokáig. A két férfi ügyészségi indítványra egy hónapra letartóztatásba került.
Szerző