Előfizetés

Alkoholszondás vizsgálatot kért kormánypárti képviselőknek a Parlamentben Bencsik János

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.22. 21:35
Bencsik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
L. Simon László közölte: jobb lenne, ha Bencsik hatásvadász nyilatkozatok kiadása helyett a színvonalas munkájával akarna kitűnni.
A parlamentben kedden este zajlott a vitája annak a törvényjavaslatnak, ami megszüntetné a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát. A javaslatot az ellenzéki felszólalók élesen bírálták, de azt is kifogásolták, hogy miért a veszélyhelyzet alatt kell a döntést átnyomni úgy, hogy éjjel vitáznak róla, és valódi egyeztetés nem előzte meg a benyújtását. A Jobbikból kilépett Bencsik János azonban mást is felrótt a parlamentben – írja az Index. A jelenleg független országgyűlési képviselő szerdán Szondát a Parlamentbe! címmel adott ki közleményt. Ebben a következőt írta: „Kedd éjszaka, miközben a kulturális dolgozók jogfosztásáról folyt vita az Országgyűlésben, a kormánypárti képviselők a Ház méltóságát sértő módon harsányan mulattak, heherésztek, röhögcséltek.
Viselkedésük annyira zavaró volt, hogy a levezető elnöktől kénytelen voltam alkoholszondás vizsgálatot kérni, hogy kiderüljön: kik használják a bezárt kocsmák helyett tivornyázásra az Országházat.

A Parlament is egy munkahely, ahová ráadásul a magyar emberek a képviseletükre választottak meg bennünket. Ezért biztosítani kell azt, hogy csak felelős, döntéshozatalra képes, belátási képességük teljes birtokában lévő képviselők vehessenek részt a szavazásokban és a napirendi pontok tárgyalásában. Mivel erre jelenleg nincs létező gyakorlat, ezért arra kérem a rendbontásra rendkívül érzékeny Kövér László házelnököt, teremtse meg a feltételeit annak, hogy a jövőben ki lehessen zárni az ülésnapról a beszámíthatatlan képviselőket. Az országgyűlési képviselőkre ugyanazon előírások kell, hogy vonatkozzanak, mint a magyar dolgozók millióira.” Bencsik János Facebook-oldalára feltöltötte a videót felszólalásáról. 

„Késő éjszaka is eleget tettünk a kötelességünknek”

A fideszes L. Simon László Facebook-oldalán reagált Bencsik János közleményére. A kormánypárti politikus azt írta, hogy határozottan visszautasítják az állítást, miszerint kormánypárti képviselők ittasan vettek volna részt a parlamenti ülésen. „A kedd reggel kilenckor kezdődött ülés az ellenzékiek obstrukciógyanús felszólaláscunamijának köszönhetően késő éjjel ért véget, s tény, hogy a közalkalmazotti státus átalakításáról szóló törvény vitájában egyes ellenzéki képviselők színvonaltalan és komolytalan felszólalásai közben – a parlamenti szokásoknak megfelelően – többen bekiabáltunk, sőt néha hangosan felnevettünk az elhangzott butaságokkal szembesülve. Az az igazság, hogy a vészhelyzet ellenére késő éjszaka is eleget tettünk a kötelességünknek, helyt álltunk a vitában, elviseltük az ellenzéki obstrukciót, és próbáltunk érdemi vitát folytatni azon ellenzéki képviselőtársaikkal (például Hiller Istvánnal vagy Ungár Péterrel), akik valóban szakpolitikai hozzászólás elmondására törekedve igyekeztek megőrizni az Országgyűlés méltóságát” – írta L. Simon László. A volt államtitkár bejegyzése végén megjegyezte, hogy jobb lenne, ha Bencsik János hatásvadász nyilatkozatok kiadása helyett a színvonalas munkájával akarna kitűnni, és ha a saját, illetve a szövetségesei háza táján söprögetne.

Odaszúr a kormány az ellenzéknek

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.04.22. 20:49

Fotó: Népszava
Meg sem próbál a Fidesz olyan megemlékezést tartani a rendszerváltást követő első demokratikus parlament megalakulása alkalmából, amit az ellenzék is jó szívvel támogathatna – ez derül ki annak a parlamenti határozatnak a szövegéből, aminek benyújtói között Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is szerepel.
A „Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról” címet viselő határozattervezet szerint ugyan „a Szent István-i államszervezéshez fogható jelentőségű tettként” tekintenek a rendszerváltásra és a demokratikus jogállam kiépítésére, de „a rendszerváltozás továbbvitele során hozott döntésekkel nem sikerült gátat szabni társadalom jelentős részét érintő kiábrándulásnak és a kommunista diktatúrát korábban fenntartó csoportok meg-megújuló uralmi törekvéseinek. E – posztkommunizmusként jelölhető, az ország újbóli lecsúszásának és külső függésbe kerülésének veszélyét többször felidéző – korszakot az új Alaptörvény 2012. január elsejei hatályba lépése zárta le”. Ez a szöveg nyilvánvalóan a 2010 előtti baloldali kormányokra utal. A május 2.-i rendkívüli parlamenti ülésen, ahol a tervezetet feles többséggel elfogadják majd, a kormánypártok újból elkötelezik magukat „a rendszerváltoztatás célját és értelmét adó értékek – a szabadság, az alkotmányosság és a nemzeti önrendelkezés – mellett”.

Kétharmados többség a jogállam mellett – Videókonferencián tárgyaltak az Európa-ügyi miniszterek

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.04.22. 20:30
Didier Reynders igazságügyi biztos
Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
A tanácskozás témája az volt, hogyan kezelik a tagállamok a járványt.
Az Európa-ügyi miniszterek szerdai videókonferenciájukon meglehetősen hosszan taglalták annak fontosságát, hogy a koronavírus-pandémia idején hozott rendkívüli intézkedéseknek összhangban kell lenniük az uniós értékekkel – tájékoztatták lapunkat az EU Tanácshoz közelálló források. A tanácskozás témája az volt, hogyan kezelik a tagállamok a járványt. A tárcavezetők csaknem kétharmada kiemelte: a sürgősségi döntéseknek arányban kell lenniük a helyzet súlyosságával, nem tarthatnak az idők végezetéig és biztosítani kell demokratikus kontrolljukat. A videókonferencián felszólalt az Európai Bizottság jogállamiságért felelős két tagja is: Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök és Didier Reynders igazságügyi biztos. Közölték, hogy az uniós testület minden rendkívüli tagállami intézkedést egyformán és objektív kritériumok alapján vesz nagyító alá. Az eddigi elemzések alapján megállapították, hogy a huszonhét ország többségében a kormányzati felhatalmazásnak időbeni korlátja van, és különböző mértékben ugyan, de fennmaradt a parlament ellenőrző funkciója. Ebből a két szempontból különös figyelmet érdemel Magyarország – emelte ki Reynders. A témához hozzászóló miniszterek támogatták az Európai Bizottság folytatódó és a nemzetközi testületek szakértelmére is támaszkodó vizsgálatát, amely kiterjed arra is, hogy a rendkívüli jogkörökkel felruházott kormányzati tevékenység hogyan befolyásolja a jogállam működését. Néhány tárcavezető megerősítette, hogy a következő költségvetésben össze kell kapcsolni az uniós értékek tiszteletben tartását a közösségi pénz felhasználásával. Forrásaink szerint felszólalt a vitában Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki többek között azt hangsúlyozta, hogy a bizottsági vizsgálatnak tényeken és az egyenlő bánásmód elvén kell alapulnia.