Visszaállítja az ismerkedés „rendes” sorrendjét a járvány

Publikálás dátuma
2020.05.06. 16:42

Fotó: Ale Ventura/PhotoAlto via AFP / AFP
Fenntartható kapcsolat kialakítására teremt lehetőséget a szociális távolságtartás; lett idő a személyiség megismerésére.
A korábbi, rohanó és az anyagi érdekeket előtérbe helyező világunkban nem nagyon jutott időnk másokkal, de még önmagunkkal sem „rendesen” foglalkozni. Most, a szociális távolságtartás idején leginkább magunkba vagyunk zárva, egyedül maradtunk a kérdéseinkkel, a kétségeinkkel, megváltoznak a prioritásaink. Kiderülhetett, hogy az, amit korábban természetesnek vettünk: az emberi kapcsolataink, az érzelmi életünk, egyáltalán nem magától értetődő. Több hét elteltével pedig azt is érezhetjük, ha ezek rendben vannak, könnyebben küzdünk meg a külvilágból leselkedő veszélyekkel is – mondta Nagy Erika párválasztási és párkapcsolati tanácsadó a Népszavának.
A bezártságot nehéz viselni, ha családban, párban élünk, de akkor is, ha veszekedni sincs kivel. Olvasni, filmet nézni persze egyedül is lehet, de igazi, érdemi párbeszédre, értő figyelemre és bevonódásra, a saját problémák átbeszélésére is szükség van. Már egyetlen ilyen, valódi kapcsolódást biztosító beszélgetés is sokat segíthet a stressz és a szorongás oldásában. 
A jelenlegi helyzet a nehézségeken túl lehetőségeket is teremt: van idő elgondolkozni, megismerni, felépíteni és felkészíteni magunkat a vírus utáni életre, akár egy párkapcsolat kialakítására, arra, hogy jól válasszunk. A tervek, célok, az irány kijelöléséhez, majd pedig a megfelelő társ megtalálásához akár segítséget is lehet kérni – jelezte a szakember.
A kínzó magány okozta elkeseredés sokakat vezet online társkereséshez, ami a jelenlegi helyzetben ugyan jobb lehet, mint a semmi, de a használatát Nagy Erika megfelelő tudatossággal, elővigyázatossággal és szűréssel javasolja. Egyrészt sok a szélhámos, másrészt nagy a csalódás esélye, attól pedig a még mélyebbre süllyedés veszélye, ami többek között a jól választást megalapozó önbecsülést is tovább rombolja. „Tudni kell, hogy kik vagyunk, mik a szükségleteink és azok alapján keressünk, „strukturáltan, rendszerezve, fókuszt tartva”. Bár sok dologban lehet és kell is kompromisszumot kötni, az alapértékeinkből nem érdemes engedni” – hangsúlyozta a párválasztási tanácsadó. 
A mennyiség helyett célszerűbb a minőségre törekedni, a kevesebb ebben az esetben is több, ugyanis a túl sok választási lehetőség zavart és szorongást kelthet. Olyan jelölttel érdemes „foglalkozni”, akinél azt érezzük, érdemes elmélyíteni a kommunikációt. „A virtuális térben kergetett like-ok, mosolygós jelek, szívecskék és az ugyan jól hangzó, sokszor persze jól is eső kommentek helyett igazi örömet az jelent, ha egyre mélyebb rétegekre, azaz magasabb szintekre tudunk jutni. 
Az 'ideális' és az 'igazi' hajszolása helyett jobb, ha a divatos szóval: fenntartható, azaz hosszú távon is biztonsággal kiegyensúlyozottan működő kapcsolat kialakítása a cél.”

Ezt ugyan „melósabb” felépíteni, de értékesebbé teszi egyébként nemcsak a pár-, de a baráti kapcsolatokat is – tette hozzá a szakember.
A levelezésből, chatelésből érdemes hamar eljutni a telefonálásig – tanácsolta Nagy Erika, hozzátéve, hogy bár meglepő lehet, a videobeszélgetés új ismeretség esetén inkább elvonja a figyelmet. Igaz, számít a külső, de az, hogy mi van a másik ember fejében és a lelkében fontosabb. Érdemes figyelni a másik hangjára, hangszínére, de a beszéd ritmusa, kifejezésmódja is rengeteg információt hordoz, megérezhető a hitelesség, az őszinteség, a terelés, sőt a hazugság is. „A személyes találkozás energetikája helyett most a fülünk segít, és a belső jelzőrendszerünk is szól; nem árt figyelni például a gyomrunk környékén megjelenő kellemes vagy éppen szorító érzésre” – jegyezte meg a szakember. Az pedig, hogy egyelőre élőben nem lehet egymást látni, kifejezetten hasznos, mert lerohanás helyett marad idő igazán ismerkedni. 
„A járvány lelassítja, visszahozza a régebbi idők normális tempóját, lehetőséget ad felfedezni a másik ember személyiségét, lényét.”

Szerző

Asztmával sportolni is lehet, de a járvány idején óvatosabbnak kell lenni

Publikálás dátuma
2020.05.05. 15:15

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
300 ezren küzdenek Magyarországon a jelenleg gyógyíthatatlan betegséggel. Jól beállított kezeléssel és megfelelő életmóddal azonban teljes életet lehet élni. Ma van az asztma világnapja.
Világszerte több mint 340 millió ember szenved asztmától a 2018-as The Global Asthma Report felmérése szerint, 
Magyarországon körülbelül 300 ezren küzdenek a betegséggel,

és a számok folyamatosan nőnek. A gyerekek körében az asztma a leggyakoribb krónikus légúti betegség, globálisan 5-10 százalékukat érinti. 

Fullasztó tünetek

Az asztma a légutak krónikus gyulladása következtében megnövekedett légúti érzékenységet okoz. Kiválthatja por, meghűlés, légúti fertőzés, dohányfüst vagy egyéb légszennyezés, időjárás-változás, de még egy szokottnál erősebb fizikai vagy pszichés megterhelés, és a betegségre való hajlam öröklődhet is. Gyakori az allergiás eredetű asztma, amikor valamilyen légúti allergén – pollen, penész vagy poratka, állati toll- vagy szőr – váltja ki a légúti gyulladást. 
Az asztmás gyerek szaporábban, nehezen veszi a levegőt, köhög, illetve zihál, sípol a tüdeje, légszomjjal küszködik és mellkasi szorításra panaszkodik. Fontos, hogy a szülők résen legyenek, mert van, hogy roham nélkül is kialakul, ilyenkor az lehet a jel, hogy a gyermek fáradékonyabb, a megszokottnál rosszabbul alszik, romlik az iskolai teljesítménye, megterhelővé válik számára a mozgás, kapkodva veszi a levegőt és gyakran köhög – mondta Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.      
Ha a szülő tudja, hogy a gyermek asztmás, nem érik váratlanul a rohamok, amelyek esetén gyors hatású, hörgőtágító gyógyszert kell adni a betegnek. Sokat számít ilyenkor a higgadt, megnyugtató viselkedés, mert az idegesség, a stressz tovább súlyosbíthatja a rohamot. Ha azonban a gyermeknél még nem diagnosztizálták az asztmát, hirtelen érkező roham esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, és megpróbálni megnyugtatni a kicsit.
A tünetek megjelenése, súlyossága és gyakorisága egyénenként eltérő. Van, akinél az asztmás rohamokat fizikai aktivitás váltja ki, illetve jellemző, hogy az éjszaka során súlyosbodnak a tünetek. A kisfiúk körében jellemzően több az asztmás, de felnőttkorra kiegyenlítődik a nemek aránya.

Sportolni is lehet

Sokan úgy gondolják, hogy jobb, ha egy asztmás gyerek felmentést kap testnevelésből. Ám ez tévhit, az edzés akkor okozhat rohamot, ha a betegség nincs megfelelően kontrollálva, jól beállított gyógykezelés mellett, fokozatos bemelegítéssel a mozgás jótékony hatású az asztmásoknak is. A fizikai aktivitás segít megőrizni és erősíti a tüdő rugalmasságát, és hozzájárul az elhízás megelőzéséhez is, ami azért is fontos, mert az asztmagyógyszerek túlsúly esetén kevésbé hatékonyak. Asztma esetén ajánlott például a jóga, a sétálás, a kerékpározás, a tenisz és az úszás is. 
A súlyos asztmásoknak folyamatosan, naponta kell szedniük a gyógyszereket, de fontos a légutakat irritáló tényezők beazonosítása és elkerülése is – hangsúlyozta a szakorvos. Mai tudásunk szerint az asztma nem gyógyítható, de orvosi kontrollal jól kezelhető; gyógyszeres kezeléssel, illetve életmódbeli tanácsok betartásával teljes életet élhet az asztmás beteg. A tünetek időszakos vagy végleges megszűnése függhet a környezeti változásoktól és a szervezet változásaitól is. A légúti gyulladásra való hajlam azonban egész életükben jellemzi az asztmásokat.

Koronavírus - Óvatosság és gyógyszerszedés

„A gyermekkori asztma néhány évre inaktívvá válhat, de felnőttkorban kiújulhat. Nem lehet azonban előre tudni, kinél és mikor térnek vissza a tünetek” – mondta Tamási Lilla, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Allergológiai és Légzéspathológiai Szekció Elnöke az asztma világnapján tartott online sajtótájékoztatóján. Az asztma egyébként is igen változékony betegség: akár több évig is tarthat a tünetmentes időszak, a beteg ilyenkor azt hiheti, meggyógyult. Az inhalatív kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket azonban ilyenkor is folyamatosan szedni kell. 
Noha ennek a gyulladásgátló terápiának nincsenek súlyos mellékhatásai, a betegek nagyjából fele mégsem használja rendszeresen. Ez azért veszélyes, mert az alapbetegség fogékonnyá tehet különböző fertőzésekre, például a koronavírus okozta betegségre. A szakértők szerint ezek a megelőző inhalációs gyógyszerek nem növelik a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot. A jól beállított és kezelt asztmások nem tartoznak a koronavírus szempontjából fokozott kockázatú betegek közé.
"Az asztmásoknak – függetlenül betegségük állapotától – még szigorúbban be kell tartaniuk a világjárvány kapcsán ajánlott óvintézkedéseket” – idézte a professzort az EgészségKalauz. Jobban kell figyelniük a közegészségügyi szabályok betartására, azaz minél többet tartózkodjanak otthon, egy inhaláló készüléket csak egy beteg használjon, és ne hagyják abba az előírt gyógyszerek használatát, mert az hirtelen asztmás állapotromlást idézhet elő. 
A járvánnyal és a karanténhelyzettel járó pszichés megterhelés, illetve az allergiaszezon – megfelelő kezelés hiányában - tovább fokozhatja a kockázatot. A Covid-19 az asztmásoknál nagyobb kockázattal és súlyosabb következményekkel járhat. Az ő esetükben nehezebb lehet felismerni a fertőzést, hiszen több tünet is megegyezhet: ha a köhögéshez, nehézlégzéshez, mellkasi nyomáshoz friss légúti fertőzésre jellemző tünetek, például láz, száraz vagy hurutos köhögés kapcsolódik, a szakértők azt tanácsolják, a beteg hívja a háziorvosát.   
Szerző

Görcsös panaszokkal érkezett az újabb hidegfront

Publikálás dátuma
2020.05.05. 12:25

Fotó: CHASSENET/BSIP via AFP / AFP
Nehéz napja van az időjárásra érzékenyeknek.
A nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezett hidegfront az érzékenyeknek görcsös panaszokat okozhat, általános lehet a fejfájás, a hasi- és izomgörcsök. A szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet – ajánlják a Meteo Klinika szakemberei. 
Az északnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik, ami további terhelést ró az érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, de ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. A felhős idő és a csapadék következtében romlik a hő- és komfortérzet és levertség és fáradékonyság is jelentkezhet. A front mögött hideg levegő áramlik fölénk, amelynek hatására lehűlt a levegő, hajnalban akár talajmenti fagy is kialakulhatott, a délutáni csúcsértékek pedig az évszakos átlag alatt maradnak.
Az allergiások viszont fellélegezhetnek; a csapadék hatására javul a pollenhelyzet, csökken a pollenterhelés. A tölgy pollenje érheti el helyenként a magas szintet, ez okozhatja a legtöbb tünetet. A közlekedésben a nedves útszakaszok és az erős oldalszél jelenthet veszélyt, valamint a figyelmetlen sofőrök igényelnek fokozott óvatosságot.
Szerző