Előfizetés

Zavarok kórháztól egyetemig – Új szabályok az ellátóknak

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.05.07. 06:00

Fotó: Árvai Károly / MTI / kormany.hu
A járó és a fekvő betegeket ellátó intézményeknek maguknak kell levenniük vagy megszervezniük a mintavételt az orvosi beavatkozáshoz szükséges koronavírus-teszthez.
A koronavírus-fertőzöttséget kizáró, és az orvosi beavatkozás feltételeként szabott vírusteszt elvégzéséről az egészségügyi intézményeknek kell gondoskodniuk – derült ki a lapunkhoz is eljuttatott eljárásrendből. Ugyanis alig három nappal az egészségügyi ellátás újraindítása után, tegnap a hazai kórházak megkapták a Kásler Miklós humánminiszter által jegyzett legújabb eljárásrendet, amely eligazít az új szabályokkal kapcsolatos gyakorlati tennivalókról.
Eszerint a járó és a fekvő betegeket ellátó intézményeknek maguknak kell levenni vagy megszervezni a mintavételt a teszthez. A mintavételre a kórházaknak, szakrendelőknek külön helyiséget és a védőruházatot is biztosítaniuk kell. Az utóbbiak beszerzésében az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz kell fordulniuk az érintetteknek. A vizsgálathoz szükséges mintavevő csomagokat a megyei kormányhivatalok biztosítják az intézményeknek. A már levett mintákat az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált laborok vizsgálhatják. (Lapunk éppen tegnap számolt be arról, hogy a koronavírus-gyanús betegektől a mentőszolgálat által levett minták eredményére jelenleg 72 órát kell várni, mert nem elég a laborkapacitás.) A beavatkozás elvégzéséhez egyetlen negatív eredmény is elegendő. A vírusmentesség igazolásához egyébként kettő negatív leletre van szükség.
A fogászatoknál – az eredeti irányelv korrekciója után – már nem minden fogászati kezeléshez, hanem csak a koronavírus-gyanúsnak látszó pácienseknél kötelező a PCR-teszt. Őket haza kell küldeni azzal, hogy telefonon jelentkezzenek a háziorvosnál, aki értesíti a mentőket, és elvégzik a mintavételt. A tesztek eredményéről a betegek a háziorvosuknál, illetve az EESZT-n (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) keresztül kaphatnak visszajelzést.
A lapunk által megkérdezett ellátók arra panaszkodtak, hogy túl hirtelen és túl sok előírásnak kell megfelelniük egyik napról a másikra. Például hétfő óta mindenütt kötelező a lázmérés, de a hozzávaló eszközt sehol nem lehet beszerezni. Az egyik szakrendelő igazgatója például otthonról hozta be a saját célra hetekkel korábban vásárolt hőmérőjét, most is ezt használják a bejáratnál.
Mint arról lapunk is beszámolt, múlt csütörtökön utasította a szakminiszter az ágazatot, hogy hétfőn ismét megkezdhetik a betegfogadást. De továbbra is hangsúlyosan ajánlották, hogy amit csak lehet, az orvosok intézzenek telefonon vagy elektronikus formában a pácienseikkel. Akiknél személyes konzultációra is szükség van, azokat adott időpontra hívják be, óránként legfeljebb négyet. Előírás az is, hogy minden érkezőnél végezzenek előszűrést, továbbá biztosítsanak kézfertőtlenítési lehetőséget.
Az egészségügy újraindításáról szóló megkésett és olykor zavaros kormányzati üzenetek nem segítették sem az ellátókat, sem a betegeket. Ezt támasztja alá, hogy a csendes hétfő és keddi nap után szerdán már kígyózó sorokban várták az emberek, hogy bejussanak egy-egy fővárosi szakrendelésre. Volt aki csak egy korábbi leletért, vagy vérvételre áll be a sorba, volt aki azt hitte, most már találkozhat a háziorvosával, ha idejön. Csakhogy egyelőre valamennyi orvosi váróba csak egy úgynevezett előszűrés után lehet belépni, és csak annak, aki előzetesen kapott időpontot. Egy fővárosi férfi arról számolt be, hogy ő tegnap telefonált, és ma reggel már jöhetett is az orvoshoz. Mint mondta: az előszűrés meglehetősen méltatlan körülmények között folyik, nagyon sok kérdésre kellett válaszolni egy szűk helyen ahová sok pácienst zsúfoltak össze. Föl sem merült, hogy megtarthatnák egymástól a másfél méteres ajánlott távolságot. De amint túljutott ezen a tortúrán, gyorsan ellátták.
A nyolcadik kerületi szakrendelő előtt egy idősebb nő pedig arról beszélt, hogy amíg állt a végtelenül hosszúnak tűnő sorban, kijött egy nővér, megkérdezte ki miért jött, s akinek telefonon intézhető ügye volt, azt elküldte. Vagy kihozta és a kezébe nyomta a sorban állónak a várva várt papírját. Neki például segített felíratni a gyógyszerét. A nővér elmondta azt is, hogyan tudja majd azt recept nélkül kiváltani. Így öt percnél többet nem is várakozott. Mások mellett neki sem kellett kivárnia az előszűrésre várakozók hosszú sorát.

Vidéken nyitnak a piacok és a vásárok, de eltérőek a korlátozások

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 22:16

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Magyarország megyeszékhelyein, vidéki nagyvárosaiban a kijárási korlátozás feloldását követően ezen a héten újranyitnak a piacok és vásárok, parkok és más szabadtéri szabadidős helyszínek. A látogatókat, az országosan kötelező biztonsági előírásokon túl, egymástól eltérő szabályokkal várják.
Sopronban a piacon szerdától ismét minden árucikket lehet értékesíteni, rendes nyitvatartás mellett. A 65 év felettiek reggel kilenc óra és dél között továbbra is csak vásárolhatnak. Szombathelyen viszont a 65 év alattiak ismét létszámkorlátozás nélkül vásárolhatnak a szombathelyi piacon, az idősek viszont 8 és 10 óra között, és továbbra is csak százan tartózkodhatnak egyidejűleg a vásárcsarnok épületében. Nagykanizsán, az élelmiszerpiacon megszűnt a „látogatási idősáv”, vagyis mindenki korlátozás nélkül keresheti fel a piacot, és ismét lesz bolhapiac.  Ugyanígy Miskolcon is megnyílik a hétvégén a használt és új termékeket árusító Zsarnai piac. A szombaton és vasárnap reggel 6 és 14 óra között nyitva tartó piac területén egyidejűleg legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak. Balassagyarmaton pénteken nyitják meg a városháza előtti helyi termelői piacot. A városi piac 65 év felettiek részére fenntartott idősávjáról a városlakók szavazhatnak, az időkorlát május 11-től lép életbe. Változott az idősáv Szegeden: a Mars téri piacon hétfőtől a 65 év felettiek ezentúl 10 és 12 óra között vásárolhatnak.

Óvintézkedések a szabadban is

Makón szombaton nyit a Maros-parti Kalandparton a strand és a központi büfé, a szabadtéri játékok azonban még nem használhatók. Újra várja a vendégeket a Lombkorona sétány is, de a látogatóknak több járványügyi óvintézkedést be kell tartaniuk, így kötelező a szájmaszk viselése és a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítő használata. Hódmezővásárhelyen a kedden megnyitott Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodában "idősávokat" jelöltek ki: a 65 év felettiek 9 és 12 óra között használhatják a kültéri medencéket, a fiatalabbak ezt megelőzően és délután úszhatnak.      Szentesen a sport- és üdülőközpont 25 méteres kültéri medencéjét szerdától használhatják az úszók, ám a termálvizes medencékben még nem lesz víz. Szombathelyen szerdán megnyíltak a rekreációs övezetek - Csónakázó-tó, sportliget, emlékmű - közelében lévő parkolók, ezután az autóval érkezők is látogathatják ezeket a helyszíneket. Pénteken megnyitják a játszótereket is, ahol tájékoztató táblákon ismertetik a járvány idején is biztonságos használatukat.  Siófok fokozatosan nyitja meg óvodáit és bölcsődéjét, egyelőre zárva maradnak a közterületi játszóterek, a könyvtár, és a város kulturális központja. Hétvégére ismét lezárják a város part menti Rózsakertjét a turisták elől. Sopronban a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. fertőtlenítette a soproni parkerdőben az összes szabadtéri játszóterét és a kilátókat, így ismét látogathatók. A Károly-kilátó és a Kőhalmy Vadászati Múzeum azonban továbbra is zárva marad. Hévizen Szombattól újra látogatható tófürdő, de egyelőre csak a szabadtéri részleg nyit ki. A székesfehérvári központtal működő VADEX Mezőföldi Zrt. péntektől újra megnyitja Fejér megyei szabadtéri közjóléti létesítményeit, vadasparkját és kilátóit: ismét látogatható lesz a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, a Bence-hegyi kilátó, a Gaja-völgyi Tájcentrum a Károlyi-kilátóval együtt, valamint a Soponyai Ökoturisztikai Központ.  

Hajdú Péter lesz a Mészáros Lőrinc feleségéhez tartozó tévék vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.06. 21:38
Forrás: Facebook/Hajdú Péter
Magas színvonalú műsorokat várnak a felcsúti tulajdonos által működtetett televízióknál.
Hajdú Péter veszi át a tartalmában és arculatában is megújult, Life-és Ozone televíziót működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatói teendőit május 11-étől – írta az MTI-nek megküldött közleményében a két médiumot birtokló társaság. Annak egyszemélyi tulajdonosa a hivatalos cégbejegyzés szerint Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla. Az asszony Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek a felesége, egyben a televíziókat működtető cég igazgatósági elnöke is. A Media Vivantis közleményében megköszönte a Life -és Ozone televíziót eddig irányító Ruff Zoltán munkáját. Az új vezérigazgatóról, Hajdú Péter tévés műsorvezetőről és úgynevezett celebről a következőket írták: „A tapasztalt televíziós szakember új lendületet adhat a két közkedvelt csatornának. Célunk továbbra is az, hogy magas szakmai színvonalú műsorokkal szolgáljuk a nézőket”.