Rekordtempóban irtják az esőerdőt Brazíliában

Publikálás dátuma
2020.05.09. 12:17

Fotó: FLORENCE GOISNARD / AFP
Az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában.
Újra rekordtempóban pusztul az amazonasi esőerdő Brazíliában. Az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában, és több, mint az évnek ennek az időszakában a műholdas mérések 2015-ös kezdete óta – közölte a Brazil Űrkutatási Intézet (INPE). A Föld tüdejének tartott esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják. A friss adatok azért különösen aggasztóak, mert az erdőtüzekkel hagyományosan együttjáró száraz időszak még el sem kezdődött, csak május végén köszönt be. Jair Bolsonaro brazil elnök, aki maga is támogatja az Amazonas gazdasági hasznosítását, csütörtökön engedélyezte, hogy katonákat vessenek be az esőerdők védelmében. A koronavírus-járvány miatt jelenleg a szokásosnál kevesebb erdőőr dolgozik a térségben. Bolsonaro elnökségének első évében, tavaly több mint 10 ezer négyzetkilométernyi esőerdő vált a lángok martalékává.
Szerző

Új fecskefaj fészkelhet Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.05.09. 12:12

Fotó: Orbán Zoltán / MME
A világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai nevükkel ellentétben a kolibrikkel állnak rokonságban.
Május 2-án helyi madarászok figyeltek meg először egy, majd három, másnap már négy havasi sarlósfecskét Debrecenben, egy gabonatároló silónál. A négy madár az ezt követő napok reggelén és a délutáni órákban is a területen volt. A megfigyelési időszak és a madarak viselkedése alapján akár költéshez készülő párokról is szó lehet, ha így van, új fészkelő fajjal bővülhet Magyarország madárfaunája – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.   
Bár életmódjukat és viselkedésüket tekintve fecskeszerűek (és magyar nevük is ez), a csoport közel száz faja nemhogy nem fecske, valójában nem is énekesmadár, a kolibrikkel állnak közvetlen rokonságban. A sarlósfecskék a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai, előfordulhat, hogy csak a költési időszakban érint szilárd felszínt a lábuk, amikor a magas sziklafalak vagy épületek hasadékában, erdőszéli faóriások törzsének felső részén lévő harkályodúkban költenek. Repülési sebességük gyakran és könnyedén meghaladja a 100 kilométer/órás sebességet, miközben alig vagy egyáltalán nem is csapnak félkört alkotó szárnyaikkal. Reptében élik az életüket: a levegőben vadásznak a rovarokra, itt gyűjtik pókhálóból, növények repítőszőreiből, madártollakból álló fészekanyagukat, amiket a nyálukkal ragasztanak össze, de repülve párosodnak, sőt aludni is tudnak így.
Ha a havasi sarlósfecskék az elkövetkező két-három héten a területen maradnak, akkor már szinte biztosan kijelenthető, hogy új fészkelő fajjal bővült a hazai madárfauna – közölte az egyesület. A legfőbb bizonyíték azonban az lenne, ha a nyár második felében a madarászok megfigyelhetnék a fiókák kirepülését és heteken át tartó gyakorló repüléseit is. Ebben az esetben egyrészt érdemes lesz alaposan szemrevételezni az ország más területein lévő, hasonló toronymagas épületeket, hátha máshol is próbálkozik költéssel a faj, másrészt a sarlósfecskék területhűségét ismerve izgalmas lesz, hogy jövőre is visszatérnek-e.
Szerző
Témák
fecske MME madárfaj

Bevethetik a hadsereget is az erdőirtások ellen Amazóniában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 08:57

Fotó: Gustavo Basso/NurPhoto via AFP / AFP
Bolsonaro brazil elnök felhatalmazása kilenc államra vonatkozik, egyelőre június 10-ig.
Jair Bolsonaro brazil elnök felhatalmazást adott csütörtökön a hadsereg bevetésére az erdőtüzek és az erdőirtások ellen. Az erről szóló, a hivatalos közlönyben megjelent rendelet szerint a katonák bevetése egyelőre a május 11. és június 10. közötti időszakra szól, és Amazónia kilenc államára vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakhelyére.
Brazíliát és mindenekelőtt az ország elnökét tavaly komoly nemzetközi bírálat érte, mert semmit vagy csak keveset tett az óriási kiterjedésű tüzek megfékezésére a térségben, ahol a világ legnagyobb esőerdői vannak, amelyek segítenek lekötni az üvegházhatást okozó gázokat.
Szerző