Bioritmus;maszk;szemüveg;koronavírus;

2020-05-12 13:15:00

Maszk és szemüveg – Így láthatunk ki

Ha a kilélegzett meleg és nedves levegő a szájat és orrot fedő anyagtól fölfelé, a lencsékre áramlik, a párától a szemüveg bepárásodhat. Találtunk néhány kipróbálásra érdemes módszert a probléma megoldására.

Április 27-től a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, de lehetőleg minél több helyen kötelező a maszkviselés. Arról, hogy ezt hogyan tegyük úgy, hogy valóban segítsen a koronavírus terjedésének megakadályozásában, itt írtunk.  

A maszkviselés túl azon, hogy némileg korlátozza a levegővételt, a szemüvegeseknek kifejezetten problémás is lehet, ha ugyanis a maszk van alul, bepárásodik a szemüveg és nem látnak semmit, ha viszont előbb a szemüveget vették fel, a védelem nem tökéletes. Pár napja a CNN-ben megjelent tudományos publikáció alapján az Index Mindeközben bloggere megírta a páramentességhez vezető, nem lévén szemüveges, az általa sem tesztelt módszert. Ennek alapján, ahogy a kezünknek, a lencséknek is alapos szappanos és vizes tisztítás, majd tiszta törölközővel vagy törlőkendővel történő szárítás szükséges, hogy rendeltetésszerűen működjenek. 

A Bulvár magazin korábban több módszert is összegyűjtött, amelyek érdemes kipróbálni, hogy a maszk miatt eltávozni nem tudó, kilélegzett meleg és nedves levegő ne párásítsa be a lencséket. Az egyik arra biztat, hogy próbáljuk meg nem föl-, hanem lefelé kifújni a levegőt, persze erre csak egyszer-egyszer tudunk figyelni, de rövid boltjáratnál meg lehet próbálni. 

Ők is ajánlják az indulás előtti szappanos-vizes tisztítást, de szárítás helyett a magától száradást javasolnak, hogy vékony, átlátszó szappanréteg képződjön a lencsék felszínén, ami néhány óráig megakadályozza a páralecsapódást. Megjegyezték, olvastak egy olyan megoldást is, amely szerint szárazon kell szappannal átdörzsölni, majd ronggyal letörölni a lencséket. 

Biztos, autók szélvédőjén télen tesztelt megoldásnak tűnik a borotvahabos, majd rongyos áttörlés.

A hajtogatós módszer kézügyesebbeknek ajánlott, a lényege, hogy egy kis zsebkendő- vagy textildarabot a maszk orrnyeregre kerülő részéhez helyezve megpróbáljuk elterelni a kilélegzett levegőt. Még ügyesebbek azt is kipróbálhatják, hogy a maszk orrnyergénél lévő fémet vagy egy kis drótot úgy formáznak meg, hogy a kilehelt levegő ne juthasson el a szemüvegig.

Használható „rendes” párátlanító vagy akár ablaktisztító spray is, és búvárfórumokon találták azt az elsőre furcsán hangzó tippet, hogy úgy is lehet párataszító réteget képezni, ha egy kis nyálat oszlatunk szét a lencséken. Ezt azonban inkább ne egy cseppfertőzéssel terjedő járvány idején teszteljük.