Maszk és szemüveg – Így láthatunk ki

Publikálás dátuma
2020.05.12. 13:15

Fotó: Sandrine Mulas/Hans Lucas / AFP
Ha a kilélegzett meleg és nedves levegő a szájat és orrot fedő anyagtól fölfelé, a lencsékre áramlik, a párától a szemüveg bepárásodhat. Találtunk néhány kipróbálásra érdemes módszert a probléma megoldására.
Április 27-től a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, de lehetőleg minél több helyen kötelező a maszkviselés. Arról, hogy ezt hogyan tegyük úgy, hogy valóban segítsen a koronavírus terjedésének megakadályozásában, itt írtunk.  
A maszkviselés túl azon, hogy némileg korlátozza a levegővételt, a szemüvegeseknek kifejezetten problémás is lehet, ha ugyanis a maszk van alul, bepárásodik a szemüveg és nem látnak semmit, ha viszont előbb a szemüveget vették fel, a védelem nem tökéletes. Pár napja a CNN-ben megjelent tudományos publikáció alapján az Index Mindeközben bloggere megírta a páramentességhez vezető, nem lévén szemüveges, az általa sem tesztelt módszert. Ennek alapján, ahogy a kezünknek, a lencséknek is alapos szappanos és vizes tisztítás, majd tiszta törölközővel vagy törlőkendővel történő szárítás szükséges, hogy rendeltetésszerűen működjenek. 
A Bulvár magazin korábban több módszert is összegyűjtött, amelyek érdemes kipróbálni, hogy a maszk miatt eltávozni nem tudó, kilélegzett meleg és nedves levegő ne párásítsa be a lencséket. Az egyik arra biztat, hogy próbáljuk meg nem föl-, hanem lefelé kifújni a levegőt, persze erre csak egyszer-egyszer tudunk figyelni, de rövid boltjáratnál meg lehet próbálni. 
Ők is ajánlják az indulás előtti szappanos-vizes tisztítást, de szárítás helyett a magától száradást javasolnak, hogy vékony, átlátszó szappanréteg képződjön a lencsék felszínén, ami néhány óráig megakadályozza a páralecsapódást. Megjegyezték, olvastak egy olyan megoldást is, amely szerint szárazon kell szappannal átdörzsölni, majd ronggyal letörölni a lencséket. 
Biztos, autók szélvédőjén télen tesztelt megoldásnak tűnik a borotvahabos, majd rongyos áttörlés.
A hajtogatós módszer kézügyesebbeknek ajánlott, a lényege, hogy egy kis zsebkendő- vagy textildarabot a maszk orrnyeregre kerülő részéhez helyezve megpróbáljuk elterelni a kilélegzett levegőt. Még ügyesebbek azt is kipróbálhatják, hogy a maszk orrnyergénél lévő fémet vagy egy kis drótot úgy formáznak meg, hogy a kilehelt levegő ne juthasson el a szemüvegig.
Használható „rendes” párátlanító vagy akár ablaktisztító spray is, és búvárfórumokon találták azt az elsőre furcsán hangzó tippet, hogy úgy is lehet párataszító réteget képezni, ha egy kis nyálat oszlatunk szét a lencséken. Ezt azonban inkább ne egy cseppfertőzéssel terjedő járvány idején teszteljük.
Szerző

Hőség megy, hidegfront jön, a fejfájás marad

Publikálás dátuma
2020.05.11. 11:20

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Erős széllel, esővel érkező hidegfront vet véget a szokatlan melegnek, a mozgalmas időjárás nem csak az időjárásra érzékenyek szervezetét terheli meg.
A nap második felében északnyugat felől egy erős hidegfront érkezik térségünkbe. A keleti és délkeleti országrészben még „az egekbe szökik a hőmérséklet”, a kora délutáni órákban 30 fokos hőség sem kizárt. Ennek hatására melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek, gyakori a migrén és a fáradékonyság. A megfelelő táplálkozás mellett fontos odafigyelni a folyamatos folyadékpótlásra, mert a kánikula rosszullétet is okozhat. 
A hidegfrontra érzékenyek görcsös panaszai már megjelenhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi- és izomgörcsök. A szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. Elsősorban a Dunántúlon intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet – ajánlják a Meteo Klinika szakemberei.
A délnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik, ami további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. Sokfelé alakulhat zápor, zivatar, a fülledt időben az asztmások légszomjtól, nehézlégzéstől szenvedhetnek. 
Kedden az északnyugat felől áthaladó hidegfront markáns változást és nem csak az időjárás változásaira érzékenyeknek nagy megterhelést okoz. Az erős szél fokozza a problémát; a panaszok mellett kellemetlenné teszi a kint tartózkodást is. Nyugtalanabb alvást, álmatlanságot okozhat, napközben pedig az ingerültség, az indokolatlan idegi feszültség lehet a legjellemzőbb tünet. A gyerekeknél agresszivitás jelentkezhet, kezelhetetlenebbek, élénkebbek lehetnek a megszokottnál.
A fejfájás, annak is görcsös formája egész nap velünk maradhat. Nő az infarktus kockázata, a kismamáknál pedig akár korábban is beindulhat a szülés. Mindenkinek sok pihenés javasolt, a szívbetegek és az idősek pedig különösen kerüljék a terhelést, és lehetőség szerint csak kímélő programokat tervezzenek.
A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktávolság, az utak csúszhatnak is. Az erős szél ronthat a gépjármű menetstabilitásán és a letört faágak is veszélyt jelenthetnek. A sok ingerlékeny, türelmetlen, figyelmetlen és sokszor agresszív közlekedő is fokozott körültekintést igényel.
Szerző
Frissítve: 2020.05.11. 16:18

Éhezik az érintésre az egyedül élők bőre távolságtartás idején

Publikálás dátuma
2020.05.09. 14:14

Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Az immunrendszer védekezőképességét is gyengítheti az ölelés hiánya.
A járványhelyzet miatt korlátozások és a távolságtartás bár minden élethelyzetben lévőt érint, az egyedül élőket viselheti meg leginkább, lassan két hónap után fájóan hiányozhatnak az érintések és az ölelések. Ezeket, bár létfontosságúak, a telefonos, még a videós beszélgetések sem tudják pótolni. Biológiai szükséglet ugyanis az érintés, ezért is teszik az újszülötteket édesanyjuk testére, de ez a magyarázata annak is, hogy a magánzárkában lévők arról számolnak be, legalább annyira vágynak a testi kontaktusra, mint a szabadságra. Érintés nélkül romlik a pszichés és érzelmi állapot, mert az agy és az idegrendszer az érintést kellemes élményként kódolja. Hiányában kialakul az úgynevezett bőréhség, ami akár az immunrendszer működését is gyengítheti – írta a Wired alapján a Qubit.  
Egy másik emberhez érve a bőr alatti nyomásérzékelő rendszert ingereljük, ami jeleket küld az agy bolygóidegének, ennek hatására az idegrendszer lelassul, csökken a pulzusszám és a vérnyomás, az agyhullámok megnyugszanak, a kortizol nevű stresszhormon szintje is csökkenésnek indul – mondta Tiffany Field, a Miami Egyetem érintéskutató intézetének igazgatója. Ennek magas szintje azért is veszélyes, mert a hormonok megölik a vírusokat támadó természetes ölősejteket (NK-sejtek). A kutató hozzátette, HIV-fertőzött és rákos betegeknél már kimutatták, hogy az emberi érintés növeli a természetes ölősejtek aktivitását. Az érintéssel oxitocin hormon is felszabadul a szervezetben, az, ami többek között szülésnél vagy orgazmuskor is. Csökkenti a stresszt, enyhíti a fájdalmat, javítja az immunrendszer működését, a közérzetet.
A szakember szerint amíg nem nincs lehetőségünk mások érintéséhez jutni, segíthetünk magunkon; háziállatok simogatásával a kézben, gyaloglással a lábban, a fejünk masszírozásával vagy az arc krémezésével pedig a fejben található nyomásérzékelő receptorokat ingerelhetjük.
Szerző