EP-vita;Varga Judit;

2020-05-13 16:11:48

Hiába Orbán akarata, nem szólalhat fel az EP-vitán Varga Judit

Az igazságügyi miniszter szeretett volna részt venni a magyar felhatalmazási törvényről rendezett európai parlamenti vitában, de az EP elnöke megüzente neki, hogy csak az első számú vezetők kaphatnak szót. A magyar miniszterelnök tegnap esti válaszában mégis ragaszkodott a tárcavezetőhöz.

Jaume Duch Guillot az RTL Híradónak elmondta, hogy a hasonló vitákban az érintett országok kormányfőinek vagy államfőinek szokták megadni a lehetőséget arra, hogy beszéljenek. A szóvivő szerint miniszterek csak akkor szoktak felszólalni a plenáris ülésen, ha az uniós soros elnökségét betöltő országot képviselik, és ettől a gyakorlattól ezúttal sem fognak eltekinteni.

Ahogyan arról tegnap mi is beszámoltunk, az Európai Parlamentben csütörtök reggel vitáznak a képviselők a magyarországi vészhelyzeti kormányzásról és annak a jogállamiságra, valamint az alapvető jogokra gyakorolt hatásáról. Az eszmecserét az EP zöldpárti frakciója indítványozta, később a a néppártiak és a balliberálisok is az áldásukat adták a kezdeményezésre. Az utolsó pillanatban szerda estéről csütörtök reggelre halasztott a vitában először az Európai Bizottság, majd az EU soros horvát elnökségének a képviselője kap szót, utánuk következnek a képviselői hozzászólások. 

Varga Judit igazságügyi miniszter is szeretett volna beszédet mondani és az elhangzottakra reagálni a csütörtöki vitában. Emiatt levelet váltott David Sassolival, az Európai Parlament elnökével, illetve kabinetfőnökével. Az elnök irodája arra hivatkozva mondott nemet a miniszter kérésére, hogy az EP plenáris ülésén a kormány képviseletében csak állam- vagy kormányfő szólalhat fel. 

Orbán Viktor még kedd este reagált Sassoli álláspontjára, kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában.