rémhírterjesztés;koronavírus;Varga Judit;

2020-05-16 11:42:37

Előfordul, hogy a hatóság téved – mondta a rémhírterjesztés miatt előállított két férfi ügyéről Varga Judit

„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik” – jelentette ki az igazságügyminiszter.

„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik” – ezt mondta Varga Judit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy rémhírterjesztés miatt két férfit is előállított a rendőrség. Az igazságügyminiszter szerint előfordul, hogy a hatóság téved.

Varga Judit arról is beszélt: folyamatosan benne van a levegőben az enyhítés. A koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazás megszüntetéséhez egy törvényjavaslatot kell majd benyújtani az országgyűlésnek.

Az ország veszélyhelyzetre való felkészítése már megtörtént, ha bármilyen újabb rendelkezésre lenne szükség, akkor a jogalkotók megfelelően fogják kezelni a helyzetet – mondta az igazságügyminiszter. Hozzátette, hogy átgondoltan kell a kivezetésre gondolniuk, mert minden eshetőségre fel kell készülniük, így akár egy második hullámra is. Gondolkodnak azon, hogy mi lenne a legrugalmasabb megoldás.

„Ez egy elvi kérdés”

Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalára tette ki a beszédet, amelyet szeretett volna az Európai Parlamentben felolvasni, ám a felszólalását nem engedélyeztek. Mint megírtuk, az EP elnöke megüzente neki, hogy csak az első számú vezetők kaphatnak szót. Varga szerint viszont már volt arra precedens, hogy nem az állam- vagy kormányfő szólalt fel ilyen vitán.

„Ez egy elvi kérdés. Az Európai Parlament a demokrácia jelképe. Itt alapelv, hogy biztosítsák a tisztességes eljárást” – fogalmazott a miniszter. A műsorban hangsúlyozta, hogy senki nem kérte, hogy vegyek részt azon a vitán, ahol a magyar jogállamiság volt terítéken, ő kezdeményezte azt, hogy részt vehessen.

„Precízebben megszervezettek a miniszterelnöki utazások”

Arra a kérdésre, hogy Belgrádba miért ment el Orbán Viktor, Brüsszelbe pedig miért nem, azt válaszolta: „veszélyhelyzet közepén vagyunk, sokkal precízebben megszervezettek a miniszterelnöki utazások”.

Szerinte azért szigorúbb az EU Magyarországgal, mert nem bírják elfogadni, hogy a magyar kormány kétharmados felhatalmazással rendelkezik. Varga úgy véli, Magyarországgal szemben szigorúbb nagyítót használ az Európai Parlament.

Őrizetbe vételnek minősül, hogy embereket nem engednek ki a tranzitzónából, azonnal szabadon kell engedni őket – döntött az uniós bíróság. Varga Judit az üzenetet károsnak tartja „abban az Európában, ahol a migrációs politikában is kezd eltolódni a hangsúly a külső határvédelmek irányába”.