Európai Parlament;Orbán Viktor;Belgrád;Aleksandar Vucic;

2020-05-15 13:47:14

Orbán: Május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

A miniszterelnök ezt Belgrádban jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt, az Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. 

Hozzátette, hogy a különleges felhatalmazás visszaadása után „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért”.

A miniszterelnök úgy értékelt, hogy azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntésmechanizmusból.

Orbán Viktor pénteki belgrádi utazása egyébként azért is érdekes, mert csütörtökön tárgyalták az Európai Parlamentben a magyarországi vészhelyzeti kormányzást és annak a jogállamiságra, valamint az alapvető jogokra gyakorolt hatását. Varga Judit igazságügyi miniszter is szeretett volna beszédet mondani és az elhangzottakra reagálni, de David Sassoli, az Európai Parlament elnöke arra hivatkozva mondott nemet a miniszter kérésére, hogy az EP plenáris ülésén a kormány képviseletében csak állam- vagy kormányfő szólalhat fel.

Orbán Viktor még kedd este reagált Sassoli álláspontjára, kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit tud részt venni a vitában.

Csütörtökön az EP-képviselők zöme kíméletlen kritikával illette a magyar kormányt, amiért időkorlát nélküli rendkívüli kormányzásra rendezkedett be, és mert álláspontjuk szerint azt az ellenzék meggyengítésére, saját hatalmának a megszilárdítására, a fideszes oligarchák kitömésére, a független sajtó és a civilek elhallgattatására használja fel. A vitát követően pedig több mint 80 civil szervezet és EP-képviselő nyílt levélben szólította fel Ursula von der Leyent, illetve Charles Michelt, hogy sürgősen cselekedjenek, mert az Orbán-kormány elfojtja az ellenzéki hangokat, a szólásszabadságot.