Előfizetés

Külügynek, pénzügynek egy a hangja: kórusban védi Káslert kilenc minisztérium

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.21. 10:21
Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter
Fotó: Népszava
Az egészségügyért felelős miniszter által szórakoztatónak talált halálesetekről kérdezte a tárcákat az MSZP elnöke. Minden címzett nevében Dömör Csaba államtitkár háborodott fel.
"1. Ön is szórakoztatónak találja a járvány áldozatainak tragikus történeteit? 2. Mit tesz abban az esetben, ha minisztériumában hasonló álláspont jelenik meg?

Ezt kérdezte a minisztériumoknak és tárca nélküli minisztereknek elküldött sablonlevelében Tóth Bertalan.  

"Szórakoztató, igaz történetek"

Az MSZP elnöke arra emlékeztetett, hogy május 4-én, a Parlamentben Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szórakoztató, bár igaz történeteknek titulálta, amikor egy 41 éves, koronavírus-fertőzött kórházi dolgozó halálára és egy 32 éves, két gyerekes anya elvesztésére kérdezték. A középkorú férfiről azt állította a kormányzati kommunikáció, hogy más alapbetegsége is volt – erről épp csak az áldozat felesége nem tudott. Az agyhártya-gyulladásába belehaló fiatal anya pedig állítólag azért hunyt el,  mert a járvány miatt átszervezett egészségügyi alapellátásban nem jutott időben életmentő kezeléshez.

Tóth szerint jogos a Kásler iránt érzett társadalmi megvetés

„Kásler Miklós tehát nem elmondottak valós mivoltát kérdőjelezte meg, hanem azok említését jellemezte így” - írta Tóth Bertalan, aki elfogadhatatlannak érzi a emberi erőforrás miniszter szavait. 
„Úgy gondolom, egyetlen jóérzésű ember sem tekinthet tragikus emberi sorsokra „szórakoztató történetként”. Aki mégis ilyet tesz, az a társadalom jogos megvetését vonja magára.”

„Az azonban súlyosabbá teszi a miniszter magatartását, hogy ő a magyar egészségügyi rendszer irányításáért felelős kormánytag, így személyes felelőssége van a rendszer hibáiért, az egészségügy alulfinanszírozottságáért, az alacsony egészségügyi fizetésekért, az egészségügyi alapellátás ideiglenes leállításáért, az elhalasztott orvosi beavatkozásokért, és mindezek következményeiért” - vélekedett a szocialista politikus.

Tizenegy címzett, egy válaszlevél

A levelet Tóth Bertalan az EMMI kivételével kilenc minisztériumnak és két tárca nélküli miniszternek küldte el. Bár mindegyik címzettnek van sajtóosztálya vagy titkársága és máskor képesek önálló nyilatkozatra is, most Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt helyettük - Rogán Antal szócsöveként. „Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a baloldali pártok a járvány idején azt tekintik legfontosabb feladatuknak, hogy lejárató kampányt folytassanak a kormányzati döntéshozók és szakemberek ellen. Kásler Miklós több évtizedes pályafutása alatt folyamatosan bizonyította, hogy elkötelezett az emberélet védelme mellett. Az elmúlt hetek pedig azt bizonyítják, hogy a magyar egészségügyi rendszer a miniszter szakmai irányítása mellett eredményesen vette fel a harcot a vírus ellen. A járványt sikerült megfékezni, az egymillió főre vetített halálozásokat tekintve hazánk a jól védekező országok csoportjához tartozik” - írta Dömötör, aki azt is az ellenzék szemére hányta, hogy a válság idején sem fogtak össze a kormánnyal (értsd, nem szavazták meg a kormány rendkívüli, határozatlan idejű felhatalmazását biztosító koronavírus-törvényt.)

Fedezett visszavonulás

A mostani hangzatos kiállás az orbáni szellemiségről tanúskodik, hogy a támadott szövetséges mellett nyilvánosan minden körülmények között ki kell állni. Eközben azonban fokozatosan megkezdődött (a jelek szerint titokban kormányzati szinten is vállalhatatlannak érzett) Kásler Miklós hátraléptetése:  mint a Népszava elsőként beszámolt róla, megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben - Pintér Sándor ugyanis felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére.
Kásler Miklós  megítélésén az sem javíthat sokat, hogy szerdán a kórházigazgatók és orvosok felelősségét emlegette, amiért teljesítették a 32 ezer kórházi ágy kiürítésének feladatát – bár a feladattal éppen  Kásler bízta meg őket.
 Az EMMI vezetője egy április 7-i rendeletben hirdette ki, hogy a teljes kórházi ágykapacitás minimum 60 százalékát egy héten belül szabaddá kell tenni; majd azon melegében ki is rúgtak az utasítást nem vagy nem egészében követő kórházigazgatót. A humánminiszter szerint azonban az már az intézményi vezetők és orvosok szakmai felelőssége volt, hogy kiket küldenek haza a kórházi ágyakból.  

Bruttó 161 ezer forintért toboroz olyan speciális önkénteseket a honvédség, akik bármikor felmondhatnának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 10:18

Fotó: Béres Marton / Népszava
Ezt az összeget munkábajárási támogatás és étkeztetés egészíti ki.
Magyarországnak szüksége van minél több kiképzett - hivatásos, szerződéses vagy tartalékos - katonára - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Benkő Tibor elmondta: az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt azok száma, akik a honvédelem iránt érdeklődnek. A honvédség azon magyar állampolgárok számára, akik a koronavírus-járvány idején elvesztették munkájukat, most speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vezet be, hogy arra az időre amíg nem találnak polgári életben elhelyezkedési lehetőséget, addig foglalkoztassák őket. Kiemelte: ennek a speciális foglalkoztatási formának nincs kötelező szerződési időtartama, közös megegyezéssel bármikor felbontható. A hat hónapos szolgálat alatt az emberek havi bruttó 161 ezer forintot kapnak, ezen felül munkábajárási díjat és étkeztetést is biztosít a honvédség - közölte Benkő Tibor.

Van, ami nem várhat: 25 milliárdot küld a kormány sportcsarnokra és határon túli programokra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.21. 08:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Külön csarnok dukál a két év múlva esedékes kézilabda Eb-hez, de Tatabánya sem maradhat sportberuházás nélkül.
Egy füst alatt több tízmilliárd forint elosztásáról döntött a kormány, főként sportcélú beruházásokra költöttek sokat. A szerda este publikált Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézilabdacsarnok előkészítésére és felépítésére. A komplexumnak 2022-ben már állnia kell, hiszen a tervek szerint itt tartják majd meg a szlovák-magyar közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságot is.
Ennél is nagyobb összeget szánnak a tatabányai multifunkciós sportcsarnok-beruházásra, erre 13,38 milliárd forintot kell elkülönítsen Varga Mihály pénzügyminiszter, méghozzá a kormányhatározat alapján azonnal. 
Jutott némi pénz a „nemzetpolitikai célok” megvalósítására is: Vargának itt Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel együttműködve kell egymilliárd forintot biztosítson a határon túli magyarok programjainak támogatása. 
A három tételre mintegy 25,7 milliárd forintot szán a kormány a járványügyi vészhelyzet idején - mindegyik határozatot Orbán Viktor jegyezte.

Eközben önkormányzatok százaitól vonták el gépjárműadó teljes, az iparűzési adó részleges összegét, megfosztották őket a parkolási díjbevételektől és korábban már megítélt fejlesztési forrásoktól is – arra hivatkozva, hogy a járványügyi védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét. A hatalmi szóval rájuk testált szociális és védekezési feladatok ellátására ugyanakkor többségük egy fillér támogatást nem kapott.