Személyenként négy négyzetméternyi vízfelületet kell majd biztosítani a medencékben a budapesti strandokon

Publikálás dátuma
2020.05.21. 15:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A sorban állóknak másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.
Nemrég lapunk is beszámolt arról, hogy öt budapesti strandfürdőt megnyitnak május 30-án, a hatodikat pedig június 15-én. Most a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, Szűts Ildikó beszélt egy sajtótájékoztatón arról: jövő hét szombattól a Palatinus, a Paskál, a Római, a Csillaghegyi és a Pesterzsébeti strand várja a vendégeket, június 15-től pedig a Pünkösdfürdői is. A zárt fürdőket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg. A strandokon szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be – hangsúlyozta a vezérigazgató. Kiemelte ugyanakkor:
jelentősen csökkenti a strandok befogadóképességét, hogy a látogatóknak személyenként 16 négyzetmétert, a medencékben pedig 4 négyzetméternyi vízfelületet kell biztosítani.

Megkezdték az egyeztetést a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy ezt a szabályozást vizsgálják felül az életszerűbb megoldások alkalmazása érdekében – jelezte Szűts Ildikó.
Jegyet venni csak online lehet a cég megújult honlapján, legalábbis a nyitás utáni első időszakban, az online vásárlás lehetővé teszi a vendégek számának nyomon követését is.

Új szabály, hogy
papucs nélkül senki nem mehet be a strandokra. A sorban állóknak másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, ezt a tervek szerint felfestett piktogramok is segítik majd. Betegen nem lehet a strandfürdőket látogatni, de lázmérés a bejáratnál nem lesz.

A budapesti strandokon a nyitás előtt nagytakarítást és fertőtlenítést rendeltek el, a közegészségügyi előírásokat maximálisan betartják – hangsúlyozta Szűts Ildikó.
A nyitás után a korábbinál több takarító dolgozik majd a létesítményekben. A medencék vizét óránként ellenőrzik, a korlátokat félóránként fertőtlenítik, és óránként takarítják a zuhanyzókat, mellékhelyiségeket. Minden bejárathoz és a mosdókban kézfertőtlenítőt tesznek ki. Az öltözőket lehet használni, de a másfél méteres távolságot ott is tartani kell. A hat strandon összesen több mint 50 féle jegyet lehet venni, ezek közül két jegy ára drágul 100-100 forinttal, ugyanakkor a családi belépőjegyeket átalakították, ezek jelentős kedvezményeket tartalmaznak – közölte a vezérigazgató. A strandfürdők reggel 9 és este 7 óra között lesznek nyitva, de a vendégforgalomtól függően a vezérigazgató akár a korábbi nyitást és a későbbi zárást is elképzelhetőnek tartja.
Témák
Budapest strand
Frissítve: 2020.05.21. 20:13

Egybekelő pároknak kínálják a százmilliós uniós pénzből épült úszóházat a pesti Duna-parton

Publikálás dátuma
2020.05.21. 15:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Margitszigettel szembeni partszakasz XIII. kerületi lakói a nyugalmukat féltik, ha esküvői rendezvények lesznek a pontonhajón.
Esküvőhelyszínként hirdeti egy rendezvényszervező cég a Margitszigettel szembeni XIII. kerületi partszakaszon, a Dunára épített úgynevezett úszóházat – írja az Index egyik olvasójukra hivatkozva. Felidézték, hogy a Margitszigettel szemben elhelyezett Stopper elnevezésű úszóház megépítésére, összesen 128 millió forint uniós támogatást használhatott fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Az eredeti terv szerint az építmény egy kajak-kenu tematikájú vízitúra-megállóhely, közösségi és kiállítótér, és egyben képzési központ lett volna. A környéken lakók már az úgynevezett pontonhajó tavalyi építésekor attól tartottak, hogy valójában szórakozóhely lesz belőle. Most ezt a félelmet erősíti, hogy a Budapest Party Service rendezvényszervező cég honlapján az esküvői helyszínek között hirdetik az úszóházat mint „lélegzetelállító rendezvényhajót”  Balogh Péter Dávid, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sajtófőnöke az Indexnek most azt mondta, valóban nem zárkóznak el a Stopper szabad kapacitásainak terhére az ilyen jellegű hasznosítástól, ahogy ez bevett eljárás más sportlétesítmények, például a Duna vagy a Groupama Aréna esetében is. – Ezek a bevételek segíthetik a jelenleg várhatóan őszig zárva tartó úszóház fenntartását – magyarázta a sajtófőnök, aki szerint eddig még egyetlen rendezvényre sem kötöttek megállapodást.
Szerző

Felfüggesztette az Állami Számvevőszék a DK költségvetési támogatását

Publikálás dátuma
2020.05.21. 15:03

Fotó: Népszava
Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy nem a párt elégett könyvelése miatt döntöttek így, a párt szerint viszont pont, hogy a tűzbe veszett számlákat követelik rajtuk.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és ezt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón. Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette – idézi szavait az MTI. A számvevőszék azt is jelezte, a DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, és amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését. 
Holman Magdolna szerint a DK esetében nem dokumentumok hiányáról van szó, tehát a számvevőszék jelentésének semmi köze nincs a párt székházában történt tűzesethez.

Elmondta, az ellenzéki párt közzétette a 2018-as pénzügyi kimutatását, majd az ÁSZ-nak azt jelezte, hogy nem tudja igazolni annak valódiságát. A főtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a DK-tól nem 2017-2018-ra vonatkozóan kérnek adatokat, hanem jelenlegi dokumentumokkal kérik a törvényes működés igazolását. Holman szerint a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel.

DK: dolgozik a pártállami számvevőszék

A Demokratikus Koalíció ezt teljesen másként látja: a párt honlapján, közleményben reagált a történtekre. Mint ebben írják, a „volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított (Párt)Állami Számvevőszék ismét megtette a feladatát, amit a hatalomtól kapott. Ma reggel bejelentették, hogy azért, mert a DK központi irodájában elégett számlákat nem tudtuk bemutatni, felfüggesztik a párt állami támogatását, ráadásul mindaddig, amíg ezeket be nem mutatjuk. És mivel ezek a számlák – bármennyire is hallgat erről a Fidesz által megszállt állami szervezet – valóban elégtek a tűzben, és ezeket ezért soha nem is fogjuk tudni bemutatni, a DK állami támogatásának megvonása akár örök életre is szólhat.”  A párt jelezte, minden jogi eszközzel bizonyítani fogják az ÁSZ-döntés törvénytelenségét. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig a Facebook-oldalán azt írta: „hogy elnémuljunk, ahhoz előbb meg kellene hogy öljetek bennünket. De a ti hazugságotok előbb fog meghalni.”

Reagált az ÁSZ

Az ÁSZ később a párt közleményére úgy reagált, támogatja a Demokratikus Koalíciót abban, hogy betartsa a törvényeket, és a DK tagsága számára is átlátható legyen a párt gazdálkodása. „Az Állami Számvevőszék lezárta a Demokratikus Koalíció gazdálkodásának 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését. A DK nem igazolta a gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát. Pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette. Az ÁSZ célja a DK törvényes gazdálkodásának támogatása, ezáltal pedig a közpénzügyi helyzet javítása. A pártnak most a 2020. évre vonatkozó dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy kialakították a törvényes gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ezt megteszik, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedését, és a párt hozzájuthat a felfüggesztett költségvetési támogatásához. Az ÁSZ rágalmazása helyett, a Demokratikus Koalíció minden lehetőséget ragadjon meg annak érdekében, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően gazdálkodjon. Az ÁSZ támogatja a DK-t ebben.”

A költségvetési támogatás visszaszerzése létfontosságú lehet a Demokratikus Koalíció számára, hiszen a felfüggesztés miatt hosszabb vagy rövidebb ideig 400 millió forinttól eshetnek el.
Holman sajtótájékoztatóján az is bejelentette, hogy a felszámolás alatt lévő Együtt – A Korszakváltók Pártja 2017-2018-ban nem teljesítette a párttörvényben előírt elszámolási kötelezettségét. Kifejtette, az Együtt a 2017-es pénzügyi kimutatását úgy tette közzé, hogy azt a párt erre jogosult döntéshozó testülete nem fogadta el, a 2018-as kimutatását pedig egyáltalán nem is hozta nyilvánosságra. Holman Magdolna szerint a hiányosságok felvetik, hogy az Együtt a pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége során a működési finanszírozását nem megengedett módon és nem törvényes forrásokból biztosította.
Szerző
Frissítve: 2020.05.21. 19:20