Közmunkára ítéltek két férfit Békéscsabán rémhírterjesztés miatt

Publikálás dátuma
2020.05.22. 11:11
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A vádirat szerint a két férfi rendszeresen jelentetett meg nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében.
A Békéscsabai Járási Ügyészség közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt bíróság elé állított egy 32 éves békéscsabai és egy 34 éves battonyai férfit, akik 2020 februárjában a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi portálon – írja az ügyészség. A két férfi ismerte egymást, különböző weboldalakon rendszeresen megjelentettek nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében. A fiatalabb férfi 2020. február 2-án Békéscsabáról egy weboldalon a köznyugalom megzavarására alkalmas, közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló, különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképfelvételek összeszerkesztésével létrehozott, valótlan tartalmat tett közzé. Az írás szerint Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el és helyeztek karanténba. A férfi ugyanezen a napon a legnagyobb közösségi portál egyik csoportjában megosztotta a cikket. Idősebb társa, aki ennek az oldalnak adminisztrátora, a bejegyzést a valótlan tartalma ellenére nem törölte, ezért az hozzáférhetővé vált a csoport tagjainak. A Békéscsabai Járási Ügyészség a két férfit 2020. május 21-én bíróság elé állította. A bíróság közveszéllyel fenyegetés bűntettében találta bűnösnek őket. A 32 éves békéscsabai férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munkára ítélte. A döntést a terheltek és az ügyészség is tudomásul vette.  
Szerző

Fülön szúrta áldozatát egy férfi Bakonyszombathelyen, vádat emeltek ellene

Publikálás dátuma
2020.05.22. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vádlott és társa előzetes szóváltást követően támadt a sértettre és annak testvérére.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Bakonyszombathelyen, 2019. augusztus 31-én, 18 órakor, előzetes szóváltást követően a fülén keresztül megszúrta a sértettet. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint 2019. augusztus 31-én este a férfi egy társával Bakonyszombathelyen, az utcán előzetes szóváltást követően rátámadt a sértettre és annak testvérére. Köztük lökdösődés alakult ki, majd a vádlott egyszer, késsel a bal fültájékán megszúrta a sértettet. Ezt követően a vádlott a társával együtt elmenekült a helyszínről és elrejtőzött a kukoricaföldön, a sértett pedig percekkel a szúrás után összeesett, életét a helyszínre kiérkező mentőorvos mentette meg. A sértettnek a szúrás következtében a baloldali fülkagylón áthatoló, az I. és II. nyakcsigolya törését is eredményező nyaktáji szúrt, 2 hónap alatt gyógyuló sérülése keletkezett. A késsel a nyaktájékot ért közepes erejű szúrás a nyaki nagy verőér sértésének reális lehetősége miatt alkalmas volt emberélet kioltására is. A vádlottal emberölés bűntettének kísérlete, míg társával szemben garázdaság vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, akkora törvényszék öt év börtönbüntetésre ítélje, valamint négy évre utasítsa ki Magyarország területéről, valamint a letartóztatását tartsa fenn. Garázda társával szemben a bűncselekmény beismerése esetén az ügyészség 200 ezer forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta. 
Szerző

Rémhírterjesztés miatt vádat emeltek a férfi ellen, aki már januárban a koronavírus magyarországi halálos áldozatairól írt

Publikálás dátuma
2020.05.22. 10:53

Fotó: Pixabay
A vádirat szerint megtévesztő cikkeket közölt, amelyek az emberekből zavart és nyugtalanságot váltottak ki.
A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki a koronavírus 2020. januári, magyarországi megjelenéséről közölt álhírekből akart hasznot húzni, és így megzavarta a köznyugalmat – közölte a Fővárosi Főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A vádirat szerint egy 30 éves férfi 2020. január 28-án az általa regisztrált, megtévesztően egy kereskedelmi televízió híradójának weboldalára hasonlító honlapon valótlan tényállításokat közölt, valós újságcikként feltüntetve. A valótlan állítások lényege szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentette, hogy heten, magyar és kínai állampolgárok megfertőződtek a vírussal és hárman el is hunytak; az éjszaka folyamán további ötvenhét személyt helyeztek karantén alá megbetegedés gyanújával; a Keleti Pályaudvaron is összeesett és meghalt egy kínai férfi a vírus miatt. A cikk arra is kitért, hogy a külügy bejelentése szerint a Magyarországról Kínába tartó összes járatot törölték. A cikkbe ágyazott két képen védőfelszerelésbe öltözött orvosok, illetve a Keleti Pályaudvaron felsorakozott mentők és rendőrök voltak láthatók, erősítve a megtévesztést. A férfi másnap újabb cikket tett közzé, amely szerint egy magyar nő az V. kerület közterületén hirtelen meghalt, az országos tisztifőorvos szerint koronavírus gyanúja miatt, és Magyarország fertőzött övezetnek számít. A cikkbe a vádlott ismét megtévesztő képet ágyazott, amelyen a Nyugati Pályaudvar környéke volt látható a villamost megállító, megkülönböztető jelzést használó rendőrautóval és a síneken intézkedő személyekkel. A cikkeket a vádlott a közösségi médiában is közzé tette, ahol azokat több ezren megosztották. A cikkeket megosztó, illetve olvasó személyek közül több százan félelmet és szorongást kifejező hangulatjelekkel, illetve kommentekkel fejezték ki aggódásukat. A vádlott az akarta elérni, hogy az érintett cikkeket megjelenítő felületeken elhelyezett hirdetések útján bevételt szerezzen, amely a kattintások számától függött. A közzétett cikkek és az azokban található, pánikkeltésre alkalmas álhírek a magyar lakosság nagyobb csoportjához jutottak el, az emberekből zavart és nyugtalanságot váltottak ki. A vádlott közveszéllyel járó cselekmény bekövetkezésével fenyegetett, haszonhoz jutási szándéka érdekében a köznyugalmat súlyosan megzavarta. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a férfit azonosította és gyanúsítottként hallgatta ki. Az ügyészség a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen. Indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést a bűncselekményt beismerő vádlottal szemben.
Szerző