Békéscsaba;közmunka;vádemelés;rémhírterjesztés;

Közmunkára ítéltek két férfit Békéscsabán rémhírterjesztés miatt

A vádirat szerint a két férfi rendszeresen jelentetett meg nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében.

A Békéscsabai Járási Ügyészség közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt bíróság elé állított egy 32 éves békéscsabai és egy 34 éves battonyai férfit, akik 2020 februárjában a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi portálon – írja az ügyészség.

A két férfi ismerte egymást, különböző weboldalakon rendszeresen megjelentettek nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében. A fiatalabb férfi 2020. február 2-án Békéscsabáról egy weboldalon a köznyugalom megzavarására alkalmas, közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló, különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképfelvételek összeszerkesztésével létrehozott, valótlan tartalmat tett közzé. Az írás szerint Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el és helyeztek karanténba.

A férfi ugyanezen a napon a legnagyobb közösségi portál egyik csoportjában megosztotta a cikket. Idősebb társa, aki ennek az oldalnak adminisztrátora, a bejegyzést a valótlan tartalma ellenére nem törölte, ezért az hozzáférhetővé vált a csoport tagjainak.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a két férfit 2020. május 21-én bíróság elé állította. A bíróság közveszéllyel fenyegetés bűntettében találta bűnösnek őket. A 32 éves békéscsabai férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munkára ítélte.

A döntést a terheltek és az ügyészség is tudomásul vette.