Előfizetés

Trump már nem szed hidroxi-klorokint

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.26. 07:05

Fotó: SAUL LOEB / AFP
„Abbahagytam, épp most hagytam abba” – mondta egy interjúban az amerikai elnök.
Donald Trump már nem szed hidroxi-klorokint – ezt maga az amerikai elnök jelentette be egy jobboldali televíziónak adott hétvégi interjújában, amely hétfőn kapott országos nyilvánosságot.
„Abbahagytam, épp most hagytam abba”

– mondta Trump a Sinclair televíziónak.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy semmi baja nem lett a vitatott gyógyszertől. „Még itt vagyok” – jelentette ki. Trump május 18-án mondta el a médiának, hogy pár héttel korábban hidroxi-klorokint kezdett szedni azért, hogy ha megfertőződne az új típusú koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen csak megbirkóznia. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök akkor a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kiemelte: ő nem használna olyan szert, amelyet a tudósok nem javasolnak. Trumpnak is melegen ajánlotta, hogy hanyagolja ezt a gyógyszert.
„Különösen a súlycsoportja, mondjuk úgy, a kövérsége és az életkora miatt”

– fogalmazott a 80 éves házelnök a 73 éves elnökről.

A hidroxi-klorokint malária és egyes súlyos autoimmun betegségek – mint például a reumatoid artritisz vagy a lupusz – kezelésére adják. Noha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) az esetleges súlyos mellékhatásai miatt nem tanácsolja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség kezelésére, több amerikai kórházban használják, közismert színészeket és közéleti személyiségeket kezeltek az orvossággal. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti a hidroxi-klorokin klinikai vizsgálatait.
Kapcsolódó
Nem koronavírusos, mégis gyógyszerekkel tömi magát az Egyesült Államok elnöke

Johnson: Június 15-én nyithatnak a boltok

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.26. 06:22
Boris Johnson brit kormányfő
Fotó: ANDREW PARSONS / AFP
A nagyáruházaktól a kisboltokig az összes olyan üzlet működhet, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.
Június közepén kinyithatnak Nagy-Britanniában a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok – jelentette be hétfőn a brit kormányfő. Boris Johnson, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta hétfő este a Downing Streeten, elmondta: a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén elrendelt korlátozások további fokozatos enyhítésének jegyében
  • június 1-jétől, jövő hétfőtől először a szabadtéri piacok nyithatnak ki ismét, valamint azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük;
  • két héttel később, június 15-én pedig a nagyáruházaktól a kisboltokig az összes olyan üzlet kinyithat, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.
Johnson hangsúlyozta: mindez egyelőre szándék, a kormány ezeket az intézkedéseket a koronavírus-járvány visszaszorításában elért további haladáshoz köti, akárcsak ahhoz, hogy az érintett kiskereskedelmi létesítmények megtegyék a járvány terjedésének megakadályozásához szükséges biztonsági intézkedéseket. A brit kormány március 23-án rendelte el a nem alapvető fontosságú – például elektronikai vagy ruházati – cikkeket árusító üzletek azonnali bezárását.

Részletes útmutató az üzleteknek

Johnson bejelentése után, hétfő este a brit kormány 33 oldalas útmutatót is közzétett arról, hogy az üzleteknek milyen lépéseket kell tenniük a vásárlók és a személyzet védelmében. Az előírások között szerepel annak meghatározása, hogy hány vevő tartózkodhat egyszerre a belső és külső eladótereken, úgy, hogy tartható legyen köztük a kétméteres távolság. A boltoknak kézfertőtlenítő használatára kell biztatniuk a hozzájuk betérő fogyasztókat, és fel kell szólítaniuk őket arra is, hogy ha lehetséges, ne érjenek hozzá olyan árucikkekhez, amelyeket nem vásárolnak meg. Az üzletekben csökkenteni kell vagy fel kell függeszteni a vevőszolgálati tevékenységet, ha az nem biztosítható a szükséges távolságtartással, és ha a vásárlás nehezebb termékek mozgatásával jár, amihez több ember szükséges, ezt lehetőleg mindig ugyanazok a munkatársak végezzék együtt, a vevő részvétele nélkül.

Zuhant a kiskereskedelmi értékesítés

Nagy-Britanniában áprilisban példátlan mértékben, éves összehasonlításban 22,6 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi értékesítés, de az élelmiszerkereskedelmi szektoron kívül 41,7 százalékkal esett vissza a forgalom. A fogyasztás zuhanásszerű csökkenését jelzi, hogy a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) adatai szerint áprilisban gyakorlatilag megszűnt az új autók kereslete. A szakmai szervezet új havi összesítésében közölte: a múlt hónapban mindössze 4321 személyautót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, 97,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Tavaly áprilisban 161 ezer új gépkocsit értékesítettek a brit márkakereskedések.

Koronavírus-járvány: burgonya, oroszok, focimeccs és egymilliárd euró

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.25. 20:28
Werner Kogler osztrák alelnök, Sebastian Kurz kancellár és Gernot Blümel 2020.05.25-én Bécsben
Fotó: HELMUT FOHRINGER /
Az ausztriai önkormányzatok egymilliárd eurót kapnak, miközben Belgiumban kampány indult az ország ikonikus ételéért.
Példátlan mértékű, egymilliárd eurós támogatást osztanak szét Ausztriában a települési önkormányzatok között a koronavírus-járvány következményinek enyhítésérem a gazdasági élet újraindítására. Ezt Sebastian Kurz kancellár hétfőn jelentette be Bécsben. Úgy tűnik, nyugati szomszédainknál – hazánkkal ellentétben – igencsak bíznak az önkormányzatokban, és a helyi fejlesztések leállítása, a források elvonása, az adóbevételek átirányítása helyett pályázatra biztatják a városokat és a falvakat. 
A 350 milliárd forintnak megfelelő összegből az osztrák kancellár szerint nemcsak a fejlesztéseket ösztönzik, hanem egyben a helyi gazdaságokat is támogatják.

  – A beruházások támogatásának célja egyebek mellett munkahelyek teremtése, de szempont az is, hogy a pénz legalább 20 százalékát ökológiai célú beruházásokra fordítsák – mondta Kurz. A városok és a községek különféle projektekre nyújthatnak be pályázatot, így egyebek mellett a településeken lévő létesítmények, iskolák, óvodák, idősotthonok, sportlétesítmények, templomok, múzeumok felújítására, fejlesztésére, de a tömegközlekedés korszerűsítésére is, és emellett az energia megtakarítással kapcsolatos intézkedéseket, a szélessávú internet kiépítését is támogathatják. A pályázatokat jövő év végéig lehet benyújtani. Gernot Blümel pénzügyminiszter szerint a csomag a talpra állás építőköve. Az elbírálásban szerepet játszik a települések lakosságszáma, valamint a népesség eloszlása is. A tárcavezető példaként említette, hogy egy kétezres lélekszámú település, mint a Tirolban fekvő Silian, legfeljebb 200 ezer eurót, míg a 40 ezer lakossal rendelkező felső-ausztriai Steyr 4,5 millió eurót kaphat, míg Bécs akár 238 millió eurót is nyerhet a pályázaton.       

Benelux burgonyagondok

Minden országban más-más járvánnyal összefüggő probléma került előtérbe. Belgiumban például helyi civil szervezetek az ország szimbólumának is számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak. A belga sajtó szerint 750 ezer tonna burgonya halmozódott fel a turizmus leállása, a sütödék, az éttermek, a bárok és a kifőzdék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt. Belgiumban mintegy 5,3 millió tonna burgonyát termelnek évente. A sültkrumplinak szánt fagyasztott burgonya a teljes belga burgonyafeldolgozás 75 százalékát teszi ki. Az élelmiszerpazarlás ellen az áruházakkal közösen hétfőn indított kezdeményezés szervezői kampányukban arra szólították fel Belgium lakosságát, hogy hetente legalább kétszer fogyasszanak sült, más néven szalmakrumplit. A helyzet a sajtóbeszámolók szerint Hollandiában is hasonló.  Tartózkodjanak a külföldi utazásoktól – tanácsolta honfitársainak hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Ugyan járványügyi szakértők szerint Oroszországban ősszel megkezdődhet az új típusú koronavírus elleni tömeges oltás, a félelem megmaradt.
A fertőzést külföldről hurcolták be, és sokan túl nagy árat fizethetnek néhány napos nyaralásért

– figyelmeztetett az orosz kormányfő.

Szerinte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tett a turizmusban való enyhítésre javaslatot. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerint az oroszok 31 százaléka tervezi, hogy szabadságot vegyen ki nyáron. Közülük 61 százalék belföldi nyaralásra készül, és csak 4 százalék gondolkodik azon, hogy külföldre utazzon. Közben a Feröer-szigetek után másodikként Vietnámban folytatták a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett labdarúgóidényt úgy, hogy szurkolókat is beengedtek a nézőtérre. Az ázsiai szövetség honlapjának beszámolója szerint az újabb szezonnyitányt a Vietnámi Kupa egyik nyolcaddöntős meccse jelentette. A világ sok országában még nem kezdték újra a pandémia miatt szünetelő bajnokságokat, vagy mint például hazánkban, kizárólag zárt kapuk mögött indulhattak el a küzdelmek.