Jönnek a magyar lélegeztetőgépek, brüsszeli maszkok a zúzdában és autóban csápolhatnak a rockerek

Publikálás dátuma
2020.05.29. 14:25
Palkovics László, Kásler Miklós, Pintér Sándor és Józsa János megtekintik a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek sorozatgyártását
Fotó: Mónus Márton / MTI
Egy napja már nem terjed a járvány az idősotthonokban, a szabadban szabad a gyermeknap és öt napon át tarthatók trianoni megemlékezések.
Napi tíz magyar lélegeztetőgép gördülhet le a gyártósorról abban a csarnokban, amelyet még csütörtökön tekintett meg Pintér Sándor belügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert. Az ügyeleti központ munkatársa elmondta: a fejlesztés már hetekkel korábban megkezdődött, a prototípust a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el. A tájékoztatón Kiss Róbert ismertette, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek az új járványügyi kormányrendeletek: ezek alapján egyrészt elhárult minden akadály azelőtt, hogy autós könnyűzenei koncerteket tarthassanak országszerte, másrészt a százéves trianoni évforduló, hivatalosan a Nemzeti összetartozás napja alkalmából június 3-a és 7-e között „méltóságteljes” megemlékezések tarthatók. A rockkoncertek autóban hallgatásának a feltételeit a szervezőknek kell megteremteniük, míg a hazánk feldarabolására emlékező rendezvényeken felhívják a figyelmet a másfél méteres védőtávolság betartására. Utóbbival kapcsolatban újdonság még, hogy felhatalmazták a helyi önkormányzatokat, hogy az adott időszakban kulturális eseményeket szervezhetnek. Kiss Róbert újságírói felvetésre megerősítette: a koronavírus terjedésének megállítására az Európai Bizottságtól kapott védőmaszkokat meg kell semmisíteni, annyira rossz minőségűek. Korábban ez fel sem vetődött, ellentétben a Kínából behozott védőeszközökkel kapcsolatban, de azokról most senki sem beszélt. 

Védőtávolság és füstmentesség

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a kormányzati tájékoztató oldalon már péntek reggel közzétett aktuális járványügyi adatokat, amelyek közül azt emelte ki különösen, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált 25 új fertőzött közül egyetlen egyet sem találtak idősotthonban vagy szociális otthonban. Az újságírói kérdések egyikére válaszolva, felhívta a figyelmet a gyermeknapi rendezvényekre, amelyek a szabadban immár korlátlanul megtarthatók. Azonban ezeken a családokat kérte arra, hogy a „más háztartásból érkezőktől” tartsanak távolságot, és csakis egészséges gyermekek és szülők menjenek programokra, játszóterekre, állatkertekbe, és vigyenek magukkal fertőtlenítő kendőt. Müller Cecília az ugyancsak május 31-re eső dohányzásmentes világnapról is megemlékezett, figyelmeztetve arra, hogy a káros szenvedéllyel élőknél nem csak a tüdőrák, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős számban szerepelnek halálokként. A járvány nyomán kialakult gazdasági helyzetről, az átfogó kormányzati intézkedési csomag aktuális kérdéseiről Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt. Friss döntés, hogy azok, akik a veszélyhelyzet idején szereztek elsősegélynyújtási jogosítványt, azoknak később nem kell pótolniuk az előírt vizsgát.  

70 ezer új munkahely és verseny a külföldi csábítókkal

– A munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig 10 500 cég pályázott és támogatásukkal 137 ezer dolgozó munkahelyét mentettük meg. Nekik a három hónapig tartó csökkentett munkaidő 3 hónapon át a kieső pénzt a kormány biztosítja. A munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel folytatott egyeztetések nyomán a kormány úgy döntött, hogy augusztus 31-ig meghosszabbítják ezt a programot. Újdonság, hogy egy cég a különböző részlegeiken foglalkoztatottakra külön-külön is pályázhatnak, sőt dönthetnek a tevékenységek közötti átcsoportosításokról. Tehát ha valaki más munkakört is el tud látni, mint amilyet eddig, akkor arra a dolgozóra is benyújthatják az igényt – mondta Bodó Sándor. Az államtitkár szólt arról is, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció területén más országok hasonló cégei csábítják a magyar munkavállalókat. Itthontartásuk érdekében dolgozónként bruttó 318 ezer forintot fizet az állam. Ilyen cégek közül 705-en pályáztak, és 12 ezer munkavállalójukon segítettek. Eközben 84 milliárd forintból 70 ezer új munkahely létrehozását reméli a kormány. A munkahelyteremtő bértámogatási pályázatra, amelynek keretében hat hónapig a kormány, három hónapig a munkáltatók fizetik a visszavetteket vagy az újonnan alkalmazottakat, eddig eddig 3200 munkavállalóra 4 milliárdnyi igény érkezett be. A legaktívabbak a kis- és mikrovállalkozások voltak, Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyéből, jellemzően a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar területéről.
Szerző

Iványi és fővárosi MSZP-s politikusok közösen juttatnák el a feleslegessé vált élelmiszereket a rászorulóknak

Publikálás dátuma
2020.05.29. 13:14
A járvány elején megindult a pánikszerű vásárlás
Fotó: Népszava
„Az a sok-sok tonna élelmiszer ne vesszen kárba” – mondta Horváth Csaba.
A koronavírus-járványra felkészülve sokan feltöltötték a háztartásaikat tartós élelmiszerrel, száraz tésztával, higiéniai termékekkel, és sokan nagyon túlvásárolták magukat. Szerencsére nem alakult ki áruhiány Budapesten a járvány alatt, így a tartós élelmiszerek felhasználása elmaradt a várakozástól - mondta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Zugló polgármestere. „Ezt a szerencsés körülményt szeretnénk arra használni, hogy az a sok-sok tonna élelmiszer ne vesszen kárba, ne kerüljön a kukába” – közölte, hozzátéve: az MSZP fővárosi frakciója egy kezdeményezést indít. „Add tovább azokat az élelmiszereket, add tovább azokat a higiéniai termékeket, amire valójában nincs szüksége a családnak” – közölte. Mint mondta, azt szeretnék, hogy minden jóérzésű ember adományából jusson oda, ahol a rászorulók vannak. Ők most elsőként a II., a XIV., a XIX., a XIII. kerület és a főváros nevében kérik a szolidáris polgárokat az adakozásra.
Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón arról beszélt: az elmúlt, nehéz hónapokban a budapestiek példát mutattak szolidaritásból, és most, hogy a veszélyhelyzet véget ért, fontos, hogy a közösségek, önkéntes segítő csoportok fenn tudják tartani ezt a tevékenységet. Ehhez szeretnék megadni a támogatást. „Ezért fordulunk most önökhöz, és nyújtunk egy kezet is azok felé a csoportok felé, akik szívesen folytatnák ezt a típusú segítő tevékenységet, hogy eljuttatják a rászorulókhoz azokat a dolgokat, amire a többieknek nincsen szükségük” – fogalmazott.
Őrsi Gergely II. kerületi polgármester elmondta: a járvány kezdetekor, a veszélyhelyzet kihirdetése után látni lehetett képsorokat a médiában, olvasni lehetett statisztikai adatokat arról, hogy tonnaszámra tartalékoltak az embereket, vásároltak tartós élelmiszereket. Azonban nem szeretnék látni azokat a képsorokat, adatokat, amik arról adnak tanúbizonyságot, hogy ezek az élelmiszerek, háztartási cikkek a kukába kerülnek. „Arra kérünk mindenkit, hogy a hozzá legközelebb álló karitatív szervezetnél, rászoruló családnál vagy éppen az általunk az elmúlt években kihelyezett tartósélelmiszer-gyűjtő pontokon adja le azt, amiről tudja vagy sejti, hogy nem fogja szavatossági ideje lejárta előtt felhasználni” – mondta.
Horváth Csaba megjegyezte: fontos, hogy az egyéni adakozókon túl professzionális segítők is közreműködjenek, ezért megkeresték Iványi Gábort, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökét. De megkereste a Baptista Szervezetet, akik szintén felajánlották együttműködésüket, valamint a Máltai Szeretetszolgálatot és a Vöröskereszt munkatársait is.
Iványi Gábor a sajtótájékoztatón arról beszélt: jobb adni, mint kapni – azt pedig csak úgy lehet átélni, hogy ez micsoda öröm, ha az ember ténylegesen ad. A másik, amire ez az akció tanít, hogy az emberek a példa után mennek. „Ha az ország vagy a kerület vezetői önző módon, csak önmagukra gondolva harácsolnak, vagy megtagadják az együttérzést a polgároktól, akkor a polgár is úgy érzi, hogy fölösleges odaállni mások mellé, akik bajokkal küzdenek. Ha viszont szolidaritást tapasztal, nagyvonalúságot, ötletet, hogy hogyan lehet segíteni másokon, akkor bátorságot vesznek” – fogalmazott Iványi.
Végezetül Horváth Csaba mindenkit arra kért, vegyen részt az akcióban, „tegye elehetővé olyan polgároknak is a túlélést, akik erre egyedül nagyon nehezen lennének képesek.”
Szerző
Témák
adomány MSZP

Megszűnik az eRecept könnyített kiváltása

Publikálás dátuma
2020.05.29. 13:02
Illusztráció
Fotó: Népszava
Van olyan elektronikus újítás, ami a járvány után is megmarad, de az nem, hogy csupán egy TAJ számmal valamint a személyi igazolványunkkal, azaz meghatalmazás nélkül kiválthassuk más orvosságát a patikában.
Valószínűleg a veszélyhelyzet hivatalos lezárása után 90 nappal megszűnik a lehetőség, hogy online rendeljünk az orvostól gyógyszert, és az is, hogy csupán egy TAJ számmal valamint a személyi igazolványunkkal, azaz meghatalmazás nélkül kiválthassuk más orvosságát a patikában. Erről Mázi Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) modulfelelős csoportvezetője beszélt az IME infokommunikációs online konferenciáján – számolt be a Weborvos.
A tervek szerint a veszélyhelyzetben bevezetett lehetőség, miszerint a gyógyászati segédeszközök egy részét is lehet interneten rendelni, egyelőre megmarad. Valamint a szintén a járvány miatt bevezetett alternatívát, az online orvos-beteg találkozást is tovább finanszírozza az állam. 
A szakember elmondta, az adatokból kiderült, a lakosság nagy része hozzászokott az eRecepthez,  márciusban megduplázódott az elektronikusan felírt receptek kiváltása. Mázi Miklós szerint ennek oka, hogy abban az időszakban az emberek gyógyszerhiánytól tartottak, illetve attól, hogy a patikáknak is be kell zárniuk. Amikor tapasztalták, hogy félelmeik alaptalanok voltak, az eReceptek forgalma nagyjából visszaállt a korábbi szintre. A szakember megjegyezte, korábban úgy kalkulálták, az összes recepten belül optimális esetben 80 százalék lesz az elektronikus vények aránya, de a mostani számok ennél is jobbak, azt mutatják, ez az arány a 90 százalékot is eléri.
Mázi Miklós jelezte, az egészségügyi adatokat összesítő tér, az EESZT is bevált, hiszen a gyógyszertárak és a kórházak száz százaléka, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-ellátók 82 százaléka ezen keresztül szolgáltatott adatot. A járvány olyan előremutató megoldásokat, fejlesztéseket is generált, amelyek a veszélyhelyzet után is hasznosak lehet.
Szerző
Frissítve: 2020.05.29. 17:32