Előfizetés

Müller Cecília: A szülők a kerítésen kívül nézhetik a ballagást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 12:52

Fotó: Népszava
Kedvezőek a járványügyi adatok, de nem múlt el a veszély, a kórházakban továbbra is tilos látogatni a betegeket.
Egy nap leforgása alatt 16 új koronavírusos esetet reagáltak, vagyis a járványhelyzet kedvezően alakul; ugyanakkor meghalt három fertőzött is – mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.
Az országos tisztifőorvos ismertette a járványügyi adatokat, és arra is kitért, hogy megyei szinten hány aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Müller elmondása szerint az 1183 aktív fertőzött így oszlik meg országosan: Budapest 487, Pest megye 144, Zala 202, Fejér 146, Komárom-Esztergom 135, Nógrád 22, Csongrád-Csanád 13, Veszprém 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg 6, Győr-Moson-Sopron 5, Hajdú-Bihar 4, Jász-Nagykun-Szolnok 3, Vas 3, Borsod-Abaúj-Zemplén 2, Heves 2, Somogy 1 eset. Százezer lakosra pedig 40 fertőzött és öt halálos áldozat jut.

Kerítés mellől lehet integetni a ballagóknak

Újságírói kérdésre Müller Cecília azt is hozzátette, 
az aktív fertőzöttek között 15 tizennégy év alattit tartanak jelenleg számon, vagyis a gyerekeket kevésbé érinti a megbetegedés: ugyanakkor 2 egyéves, 1 kétéves, 3 hatéves, 2 tizenegy éves , 2 tizenhárom éves és 2 tizennégy éves van közöttük.

Müller szerint eddig összesen 85 húsz év alatti fertőződött meg országszerte. Részben emiatt is engedélyezte a kormány, hogy az iskolások részt vehessenek az iskolai ballagáson a megfelelő távolságtartással, és a higiéniai előírások betartásával. A szülőket viszont arra kérte a tiszti főorvos, hogy maradjanak az iskolaudvaron vagy a kerítésen kívül és onnan „legyenek részesei az örömnek, ami egy teljesítménynek a végét jelenti.” 
Müller Cecília hangsúlyozta, a kórházi látogatási tilalmat nem oldják fel, hogy ezzel is védjék a fekvőbetegeket – egyúttal az érintettek türelmét kérte.

Az idősotthonokban, szociális intézményekben viszont már szabad a látogatás – persze a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Csak teljesen egészséges, tünetmentes lakót látogathatnak a szintén tünetmentes családtagok – amennyiben lehet, a szabad levegőn, vagy, ha rossz az idő, az otthon által biztosított külön teremben. Itt is figyelni kell azonban arra, hogy a látogatók tartsák egymástól is a két méteres védőtávot. Ha pedig többágyas teremben lakó fekvőbeteghez jönnének, a látogatók a teremben egyszerre csak egy lakót kereshetnek fel, az utánuk érkezőknek ki kell várniuk sorukat. Jó hír viszont, hogy az otthonok lakóihoz már jöhetnek fodrászok, kozmetikusok és manikűrösök. 
A sajtótájékoztató érdekes megállapítása volt, hogy Müller – lapérdeklődésre – elmondta, a koronavírus elleni védekezés az ősz és tavasz között szezonálisan jelentkező influenzajárványt is visszaszorította valamelyest, bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főleg a koronavírus-járvány terjedését figyelte idén. Az is elhangzott, hogy az influenzagyanúval beküldött mintákat az NKK március 12-én koronavírusra is tesztelte, ám a több mint ezer beküldött minta közül csak egy mutatott Covid-19-re pozitivitást.

Autóból csápolhatunk, és utazhatunk több szomszédos államba is

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes számolt be a rendészeti adatokról: megismételte, hogy egy új kormányrendelet értelmében lehet autós koncerteket tartani, és hogy a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok szabadon utazhatnak egymás területeire, hazatérésükhöz sem kell negatív koronavírus-teszt és nem kell karanténba sem menniük.  A felvetésre – Romániában egy nap alatt másfélszeresére nőtt az új koronavírusos esetek száma, készül-e emiatt szigorításra a kormány – Kiss azt mondta, hogy a román-magyar határon jelenleg is folyamatosak az ellenőrzések, román részről pedig agrármunkásként vagy minisztériumi külön engedély birtokában érkezhetnek román állampolgárok. Az alezredes kérdésre válaszolva elmondta, Horvátországban lehet nyaralni, de a hazatérőknek akkor is két hétre házi karanténba kell vonulniuk, ha nem fertőzésgyanúsak, ha pedig azok, akkor kórházi elkülönítésre számíthatnak. Hatósági házi karanténban jelenleg 9693 ember van, közülük 854-en aktívan használják a rendőrség helymeghatározós applikációját. A rendőrség 422 büntetőeljárást indított a járvánnyal kapcsolatos bűncselekmények miatt – ezek közül 122 esetben rémhírterjesztés, 128 esetben csalás gyanújával nyomoznak, és eddig 80 főt hallgattak ki.
Korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A honvédség és a belügy is felteszi a kezét, amikor Mészáros Lőrinc úszásképes harckocsijairól kérdezik

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.05. 10:22
Egy BDRM-2-es harckocsi. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem mi adtuk el, nem hozzánk tartozik – üzente mindkét tárca, amikor a bicskei birtokon álló harcjárművekről kérdezték őket.
Fokozódik a homály a Mészáros-érdekeltség területén lefotózott könnyű páncélosok ügye körül, a jelek szerint a kormány sem tudja, hogyan kerültek harci járművek a milliárdos cégének bicskei birtokára. Először a Magyar Hang írta meg, Hadházy Ákos drónfelvételei és beszámolója nyomán, hogy két harcjármű áll a bicskei tó partján, melyet Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása, a Búzakalász 66 Kft. vásárolt meg néhány éve.
A Kft. a hetilap kérdésére sem árulta el, hogy kié a két páncélos, és azokat mire, milyen engedélyek birtokában használhatják fel. A Mészáros Csoport az érdeklődésre úgy válaszolt, hogy „Magánterületen található ingóságokról nem áll módunkban tájékoztatást adni.”
Vadai Ágnes, a DK képviselője is nekirugaszkodott a témának, és Pintér Sándort, Orbán Viktort is megkérdezte:
  • melyik minisztérium kötelékébe tartoznak a járművek?
  • a Belügyminisztérium, esetleg a Magyar Honvédség vezényelte-e járműveket a bicskei tó partjához, és ha igen, miért?
  • a belügy vagy a honvédség adott-e el ilyen járműveket, és ha igen, mikor és kinek?
Orbán Viktor helyett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér helyett Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt, ám nagyjából egybehangzóan: a jelek szerint senki sem tud semmit a két harckocsiról. „A belügyminiszter által irányított szervek a kérdés tárgyát érintő harcjárműveket nem üzemeltetnek és nem értékesítettek” – írta Vadainak Kontrát Károly. Benkő Tibor szerint pedig „… a drónfelvételeken látható egyik jármű sem tartozik a Magyar Honvédség kötelékébe, és tőle senki sem vásárolt ilyen eszközöket”.
Utóbbi válasz azért különös, mert a Magyar Hang által megszólaltatott szakértő szerint a drónfelvételen tisztán látható harckocsi egy szovjet gyártmányú BDRM 2- harcászati felderítő jármű; ilyen típust pedig napjainkban is használnak a honvédségnél, bár a bicskei tó partján látható példány a jelek szerint nem tartozik kötelékükbe. A Bors pedig 2017-ben írt BDRM-2-es páncélosról, amit akkor hétmillió forintért kínált egy autókereskedő – az üzletember állítása szerint hirdetés útján, a honvédségtől vette a 6 tonnás harckocsit.
Hatástalanítva, polgári célra átalakítva minden további nélkül lehet vásárolni ilyen harcjárművet – mondta kérdésünkre egy névtelenséget kérő szakember, aki szerint a fenti árnál olcsóbban is, akár 2 millió forintért lehet szerezni BDRM-2-et civil vásárlóként. A nyilatkozó azt is határozottan állította, hogy az ehhez hasonló, használhatatlan, inkurrens harci járműveket és eszközöket rendszerint a honvédség értékesíti itthon, és ezután kerülnek a piacra. Arra, hogy valaki miért venne ilyet, a szakértő azt mondta, a gyűjtőknek, kiállítóknak éri meg ezt a típust vásárolni. Persze, a 4X4-es hajtású, úszásképes harckocsi igazi erőgép, amit akár műszaki mentésnél is lehet használni.  Az ismeretlen hátterű páncélosokról csütörtökön a hvg.hu is írt.

Idő előtt menesztette egyik miniszteri biztosát Kásler

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 10:01

Fotó: Népszava
A biztos felelt a Bajcsy- Zsilinszky és a Péterfy kórházak menedzsmentjéért is, felettese indoklás nélkül küldte el.
Kásler Miklós visszavonta Szentes Tamás miniszteri biztos kinevezését, írja az mfor.hu, a csütörtöki Magyar Közlönyre hivatkozva. Kásler Miklós tavaly év végén nevezte ki Szentest a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet, valamint a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet menedzsmentjének fejlesztéséért felelős miniszteri biztosának. A kinevezés egyébként már tavaly decembertől élt, de csak a januári Hivatalos Értesítőben jelent meg. Mint a hírportál megjegyzi, Szentes feladatai közé tartozott többek között az operatív szintek együttműködésének kialakítása, vezetői szintek erősítése, vezetői, orvosi és ápolási szintek együttműködésének, jogosultsági köreinek kiépítése; kórház és rendelőintézet funkciók szétválasztása, vezetés és operatív hatáskörök kijelölése, együttműködési utak erősítése.
Szentes megbízatása eredetileg határozott időre, 2020. október 31-ig szólt volna. A most megjelent értesítő arra nem tér ki, hogy Szentes visszahívásának szakmai vagy személyes oka van.