Bioritmus;tej;tejtermékek;

2020-06-16 18:18:00

Tej vagy nem – Újabb kutatás bizonytalanít el

Naponta legalább két adag tejtermék fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség és a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata egy nagy nemzetközi tanulmány szerint.

Mint többször is megírtuk, az utóbbi időben a tehéntej fogyasztását illetően igencsak megoszlik a szakemberek véleménye. Vannak, akik nélkülözhetetlen tápláléknak, mások pedig sok betegség forrásának is tartják. A tejtermékek fogyasztása melletti fő érv korábban a kalciumbevitel volt, ma már ezt sem osztja minden szakember. Az, hogy a tej fogyasztása hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez, főleg azokon a területeken igaz, ahol a többi táplálék minősége és mennyisége nem megfelelő, ahol azonban magas tápértékű ételek érhetők el, a nagy mennyiségű tejfogyasztás többet árt, mint használ, többek között a csonttörés valószínűségét is növeli. 

Egy vizsgálat nem talált kapcsolatot a tejfogyasztás és az elhízás, valamint a cukorbetegség, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikója között sem. Azt is megállapították a New England Journal of Medicine hasábjain publikált tanulmány készítői, hogy a fermentált tejtermékek, például a joghurtok fogyasztása viszont kifejezetten kedvezően hat a bélflórára, és feltételezhetően csökkenti a zsírmáj előfordulásának kockázatát.

A mostani, a Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) szakemberei által végzett vizsgálat pedig a tejtermékek fogyasztásának jótékony hatásait állapította meg. Egy korábbi kutatás eredményei szerint nagy mennyiségű fogyasztásukkal csökkenthető a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma kialakulásának esélye. Ám ezeknek a kutatások többsége Észak-Amerikában és Európában folytak, ezért a Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) azt vizsgálta, hogy az észlelt összefüggések szélesebb földrajzi régiókra is igazak-e – írta az Orvostovábbképző Szemle Online.

A 35 és 70 éves kor közötti résztvevőket 21 országból toborozták Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, Ázsiából és Afrikából. A megelőző 12 hónapra vonatkozóan kérdőíves módszerrel mérték fel az étrendben szereplő tejtermékek mennyiségét. Tejtermékként vették figyelembe a tejet, a joghurtot, a joghurtitalt, a sajtot, illetve a tejtermékkel készült fogásokat. A vajat és a tejszínt külön kategóriába sorolták, mivel egyes országokban ezeket csak ritkán és kis mennyiségben fogyasztják. Megkülönböztették a teljes értékű, illetve a sovány tejből készült tejtermékeket is. A kérdőív kitért a betegségekre, a vényköteles gyógyszerek szedésére, az iskolázottságra és a dohányzásra is. Mérték a testmagasságot és a testsúlyt, a derékkörfogatot, a vérnyomást és az éhomi vércukorszintet.

Átlagosan kilenc éven keresztül kísérték figyelemmel a közel 190 ezer résztvevő egészségi állapotát. 13.640 főnél alakult ki magas vérnyomás és 5351 főnél cukorbetegség. Mindkét betegség esetén 11-12 százalékos kockázatcsökkenés volt kimutatható napi legalább két adag tejtermék fogyasztása mellett, legalább napi három adag fogyasztása esetén azonban ez 13-14 százalékra emelkedett. 

„Amennyiben adatainkat nagyobb és hosszabb vizsgálatokban is sikerül megerősíteni, úgy a tejtermékek fogyasztásának növelése világszerte könnyen elérhető és viszonylag olcsó módszer lehet a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása szempontjából” – jegyezték meg a BMJ Open Diabetes Research & Care című lapban megjelent tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy az étkezési szokásokra vonatkozó kérdőívre adott válaszok nem teljesen pontosak, és nem követték nyomon a metabolikus szindrómában bekövetkező változásokat sem.