Előfizetés

Tej vagy nem – Újabb kutatás bizonytalanít el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 18:18

Fotó: Foodcollection GesmbH / AFP
Naponta legalább két adag tejtermék fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség és a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata egy nagy nemzetközi tanulmány szerint.
Mint többször is megírtuk, az utóbbi időben a tehéntej fogyasztását illetően igencsak megoszlik a szakemberek véleménye. Vannak, akik nélkülözhetetlen tápláléknak, mások pedig sok betegség forrásának is tartják. A tejtermékek fogyasztása melletti fő érv korábban a kalciumbevitel volt, ma már ezt sem osztja minden szakember. Az, hogy a tej fogyasztása hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez, főleg azokon a területeken igaz, ahol a többi táplálék minősége és mennyisége nem megfelelő, ahol azonban magas tápértékű ételek érhetők el, a nagy mennyiségű tejfogyasztás többet árt, mint használ, többek között a csonttörés valószínűségét is növeli. 
Egy vizsgálat nem talált kapcsolatot a tejfogyasztás és az elhízás, valamint a cukorbetegség, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikója között sem. Azt is megállapították a New England Journal of Medicine hasábjain publikált tanulmány készítői, hogy a fermentált tejtermékek, például a joghurtok fogyasztása viszont kifejezetten kedvezően hat a bélflórára, és feltételezhetően csökkenti a zsírmáj előfordulásának kockázatát.
A mostani, a Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) szakemberei által végzett vizsgálat pedig a tejtermékek fogyasztásának jótékony hatásait állapította meg. Egy korábbi kutatás eredményei szerint nagy mennyiségű fogyasztásukkal csökkenthető a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma kialakulásának esélye. Ám ezeknek a kutatások többsége Észak-Amerikában és Európában folytak, ezért a Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) azt vizsgálta, hogy az észlelt összefüggések szélesebb földrajzi régiókra is igazak-e – írta az Orvostovábbképző Szemle Online.
A 35 és 70 éves kor közötti résztvevőket 21 országból toborozták Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, Ázsiából és Afrikából. A megelőző 12 hónapra vonatkozóan kérdőíves módszerrel mérték fel az étrendben szereplő tejtermékek mennyiségét. Tejtermékként vették figyelembe a tejet, a joghurtot, a joghurtitalt, a sajtot, illetve a tejtermékkel készült fogásokat. A vajat és a tejszínt külön kategóriába sorolták, mivel egyes országokban ezeket csak ritkán és kis mennyiségben fogyasztják. Megkülönböztették a teljes értékű, illetve a sovány tejből készült tejtermékeket is. A kérdőív kitért a betegségekre, a vényköteles gyógyszerek szedésére, az iskolázottságra és a dohányzásra is. Mérték a testmagasságot és a testsúlyt, a derékkörfogatot, a vérnyomást és az éhomi vércukorszintet.
Átlagosan kilenc éven keresztül kísérték figyelemmel a közel 190 ezer résztvevő egészségi állapotát. 13.640 főnél alakult ki magas vérnyomás és 5351 főnél cukorbetegség. Mindkét betegség esetén 11-12 százalékos kockázatcsökkenés volt kimutatható napi legalább két adag tejtermék fogyasztása mellett, legalább napi három adag fogyasztása esetén azonban ez 13-14 százalékra emelkedett. 
„Amennyiben adatainkat nagyobb és hosszabb vizsgálatokban is sikerül megerősíteni, úgy a tejtermékek fogyasztásának növelése világszerte könnyen elérhető és viszonylag olcsó módszer lehet a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása szempontjából” – jegyezték meg a BMJ Open Diabetes Research & Care című lapban megjelent tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy az étkezési szokásokra vonatkozó kérdőívre adott válaszok nem teljesen pontosak, és nem követték nyomon a metabolikus szindrómában bekövetkező változásokat sem.

Megfejtették, mit jelent, ha a méhkirálynők „hápogása” tülkölésre vált

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.16. 16:26

Fotó: Monique Berger / Biosphoto / AFP
Korábban úgy vélték, egymáshoz „beszélnek” így, de kiderült, a dolgozókat segíti a döntésben.
A dolgozó méhek úgy segítenek a világra újabb királynőket, hogy viasszal speciális lépsejtekbe zárják és méhpempővel táplálják őket. A királynő „hápogó” hangot hallat, amikor készen áll arra, hogy kikeljen a kamrájából. Ha azonban egyszerre kettő kel ki, elkezdődik köztük a harc – írta a BBC. Ha egy királynő kikel a lépsejtből, „hápogása” tülkölésszerű hangra vált, amellyel azt jelzi a dolgozóknak, hogy a többi – még hápogó – királynőt tartsák fogságban.
Martin Bencsik, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott kutatás vezetője szerint igazán „különleges ezeknek a csodálatos állatoknak a hápogása és tülkölése”. „Hallható, ahogy a királynők válaszolnak egymásnak. Azt feltételezték, hogy az egyik királynő beszél a másikhoz, valószínűleg azért, hogy kölcsönösen felmérjék, melyikük erősebb. Most azonban bizonyítékunk van egy másik magyarázatra” – mondta Bencsik.
A tülkölés a kolóniában mozgó királynő hangja, amely jelzi jelenlétét a dolgozóknak. A hápogás azon királynők jeladása, amelyek készen állnak arra, hogy előbújjanak, de még lépsejtjük fogságában vannak. A királynők tehát nem egymásnak üzennek, „kommunikációjuk a királynő és a dolgozók között zajlik. A több ezernyi méhből álló társadalom igyekszik egyszerre csak egy királynőt kiengedni”.
A szakértő kifejtette: a hápogó királynőket a dolgozók szándékosan tartják fogságban - addig nem engedik szabadon a hápogó méhkirálynőt, amíg hallják a tülkölést. Ha a tülkölés abbamarad, az azt jelenti, hogy a királynő valószínűleg kirajzott, azaz elhagyta a kolóniát, hogy új közösséget hozzon létre. Ez a kolóniát arra sarkallja, hogy kiengedjen egy új királynőt. 
„Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem”

– mondta Bencsik.

A nyári véradásért indult kampány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.16. 14:50

Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / Belga / AFP
A járvány miatt most duplán is szükség van az „önzetlen adományokra”.
Közös kampányt indít az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt, hogy minél többen adjanak vért nyáron. Közleményük szerint a koronavírus-járvány miatt csökkent a véradások száma, nyáron amúgy is mindig kevesebben adnak vért, ezért duplán is szükség van az emberek „önzetlen adományára” a vérkészlet folyamatos feltöltéséhez, a betegek ellátásához. 
A „Mondj IGEN-t az ÉLET-re! Adj vért!” elnevezésű kampányhoz csatlakozott Kiss Gergely, Krizsán Szabolcs, Rédli András és Horváth Gábor is. A sportolók úgy döntöttek, nemcsak a pályán mutatják meg, hogy szükség van az összefogásra, hanem a hétköznapi életben is. A véradók között a kampány idején három kétéjszakás wellness pihenést, és három tízezer forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki – írták. 
A közlemény szerint az OVSZ és a Magyar Vöröskereszt az aktuális szakmai előírások figyelembe vételével igyekszik minél több véradóeseményt biztosítani ahhoz, hogy az egyenletes és a folyamatos vérellátással hozzájárulhassanak az egészségügy zavartalan működéséhez és a betegek gyógyulásához.  
További információk a kampány honlapján találhatók.