Előfizetés

Szóra akarják bírni Palkovicsot a Színművészeti diákjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 13:27
Palkovics László innovációs miniszter
Fotó: Béres Márton / Népszava
Elfogadhatatlannak érzik a hallgatók, hogy a hátuk mögött döntenek egyetemük és így képzésük jövőjéről.
Nyílt levélben hívták meg egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy az alapítványi modellbe, közvetett állami kontroll felé terelgetett egyetem sorsáról tárgyaljanak – vette észre a 444.hu.
„Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt” – idézi a hírportál a levelet, ami aztán így folytatódik:
„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.”

A levélírók szerint nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. 
„Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét”

A diákok konkrét helyet és időpontot is javasoltak a találkozóra, az Ódry Színpadot és június 24-én délután 3 órát, de mint írják, más, Palkovics által javasolt időpontra is nyitottak, ha az még a jövő héten van Ugyanerre az eseménybe egy másik levélben meghívták a Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Filmintézet vezetőit is.

A modellváltás, amiről csak az egyetemet nem kérdezték meg

A hallgatók és az egyetem vezetése egyaránt aggódva figyelik a folyamatot, melynek részeként az intézmény szeptember elsejével állami alapítványi tulajdonba kerülne. Ahogy arról lapunk beszámolt, a modellváltásról szóló törvényjavaslatot május 26-án nyújtotta be a Palkovics László vezette innovációs tárca, azzal a magyarázattal, hogy „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg.” Minderről csak a sajtóból értesült az egyetem – a koronavírus járvány miatt online oktatással kísérletező – vezetősége. A modellváltás tétje az egyetem vezetője. közvetetten az oktatók kiválasztása, a tanszabadság, az, hogy ki fizeti a hallgatók képzését, ebből következően az esélyegyenlőség és a lelakott, de értékes ingatlanvagyon. Azaz a kulturális térnyerés. A kormányzati beavatkozás ellen két magyar színházi társaság és erdélyi művészeti élet képviselői is tiltakoztak.

A hallgatók nyílt levele „ teljes terjedelmében

„Tisztelt Miniszter Úr!  Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.  Bizonyára mind egyetértünk abban, hogy nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét.  Tisztában vagyunk az eddigi államtitkári tájékoztatók tartalmával, mégis számtalan megválaszolatlan kérdésünk maradt, amelyekre véleményünk szerint csak Ön tud konkrét, kézzelfogható válaszokat adni. Többek között szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk. Továbbá úgy tudjuk, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a jövőbeni fenntartó alapítvány nevéből kikerülne az intézmény neve. Arról, hogy ez mit jelent, csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, ezért lényegesnek tartjuk a pontos tájékoztatást, az okok, lehetséges következmények ismertetését.  A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezúton meghívják Önt egy nyilvános egyeztetésre az Egyetem előtt álló modellváltással kapcsolatban.  Az általunk javasolt időpont:  2020. június 24. 15.00 óra, helyszín: Ódry Színpad.  Amennyiben ez az időpont nem megfelelő, kérjük, ajánljon egy Önnek alkalmasabbat, figyelembe véve azt, hogy a hallgatók számára elengedhetetlen, hogy a beszélgetésre június 28-áig bezárólag, azaz még a jövő hét folyamán sor kerüljön.  Olyan intézményben szeretnénk tanulni – és hallgatói eskünk is ezt kívánja meg –, amely szakmai szempontok alapján működik. Ehhez elengedhetetlen a – szakmai kiválóságokból álló – vezetőséggel való tárgyalás. Reméljük, hogy a hallgatói kezdeményezés hatására létrejön a párbeszéd. Ha esetleg mégsem, az azt a rossz érzésünket erősítené, hogy nem számít az álláspontunk, és az Ön számára nem az Egyetem fejlődése a valódi cél.”

Majdnem egymilliárdot küld Orbán Viktor egy RMDSZ-közeli alapítvány beruházásaira

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.20. 11:19
Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy közös sajtótájékoztatón
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI
Már korábban is milliárdok áramlottak az Iskola Alapítványhoz, ezúttal két ingatlanra kaptak közpénzt.
Magyarország „külpolitikai és diplomáciai érdekeinek érvényesülésével” indokolja a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, hogy 962,8 millió forintot utaljanak az erdélyi Iskola Alapítvány számára.
Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet egy csíkszeredai és egy tusnádfürdői ingatlanberuházáshoz biztosít közpénzt, 565 milliós és 397,8 millió forintos tételekben. A forrást Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átutalnia a Bethlen Gábor Alapnak, innentől pedig Semjén Zsolt felel majd a keret célba juttatásáért.
Hogy az Iskola Alapítvány felújítana, esetleg vásárolna a magyar közpénz-keretből, az a kormányrendeletből nem derül ki, ám az tudható, hogy
az alapítvány az elmúlt években már milliárdokat kapott az Orbán-kabinettől hasonló célokra.

A könyvkiadással, erdélyi oktatás- és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet eddig több tételben 4,82 milliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alapon keresztül, ebből a pénzből vásárolták meg a nagyváradi szecessziós Sonnenfeld-palotát, Kolozsváron pedig egy 1320 négyzetméteres ingatlanegyüttest.  
Mint a Maszol korábbi cikkéből kiderül, a felvásárlásokat a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége jelentette be. Nem csak ez a közlemény jelzi a párt és az alapítvány szoros kapcsolatát: a szervezetet 1996-ban maga az RMDSZ alapította. Arra már az Átlátszó Erdély hívta fel a figyelmet, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke Nagy Zoltán Levente, aki egyben az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor kabinetfőnöke is. Az alapítvány és a párt ugyanakkor egymástól független jogi entitásoknak számít.
Az Átlátszó emlékeztet arra is, hogy 
az RMDSZ 2018-ban 26 millió lejt kapott a román kormánytól, az Orbán-kabinet viszont ugyanabban az évben 63 millió lejnek megfelelő forrást küldött az Iskola Alapítványnak.

Felmelegített viszonyok

A romániai magyar párt és az Orbán-kormány viszonya kezdetben fagyos volt, de ez később annyira megenyhült, hogy Orbán Viktor tavaly már kifejezetten kérte az erdélyi magyarokat, hogy az RMDSZ listájára szavazzanak a parlamenti (EP-) választáson. Kelemen Hunor egy sepsiszentgyörgyi román-magyar ifjúsági találkozón pedig az MTI szerint azt  mondta, „Nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni. A románok is megtehetnék a határokon túl élő román közösségekért, amit a magyar kormány tesz a határokon túl élő magyarokért. Mi a saját bőrünkön érezzük, milyen, amikor a magyar kormány kiáll mellettünk. A támogatások, a befektetések Romániába érkeznek, itt maradnak, és ez nemcsak a magyaroknak jó, hanem mindenkinek”– fejtegette az RMDSZ elnöke.

Popzenei miniszteri biztos is lett Demeter Szilárd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 09:28
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány feladatának érzi a könnyűzene megújítását, és ki más lenne alkalmas a feladatra, mint a „megveszekedett orbánista” kultúrpotentát.
Új feladattal bízta meg Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és a fideszes kultúrpolitika egyik meghatározó szereplőjét Kásler Miklós, az EMMI minisztere – írja az Index, a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletet idézve. A rendelet szerint Demeter "a magyar könnyűzene megújításáért" felelős miniszteri biztos lett, feladatának elvégzéséről pedig rendszeresen tájékoztatja majd a minisztert.  Demeter Szilárd emellett  • a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, • A NKA egyik bizottságának tagja, • a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért, • feladatai közé tartozik az Országos Széchenyi Könyvtár átvilágítása, • a Magyar Nyelv Háza zöldmezős beruházás előkészítése • és most már a a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmiasítását is koordinálja. A magát „megveszekedett orbánistaként” jellemző Demeter Szilárd egyébként író és zenész, hosszú ideig játszott a Loyal nevű zenekarban basszusgitárosként. A könnyűzene iránti érdeklődésének legutóbb akkor adta jelét – írja a hírportál - amikor a PIM-hez tartozó Petőfi Irodalmi Ügynökség Hajónapló néven fiatalosnak szánt, de nehezen követhető koncepciójú műsort az A38 hajóval együttműködésben (erről részletesebben itt írtunk). A járvány idején már több olyan pályázat is elindult, amelyet Demeterék felügyeltek – a zenészektől Demeter ugyanakkor azt is elvárta, hogy kizárólag Trianon-témájú pályaműveket küldjenek be. Az, hogy a kormány már a könnyűzene megújítását „és társadalmasítását” is saját kézbe venné, abszurd, ugyanakkor egyáltalán nem újszerű fordulat. A Kádár-korszakban az MSZMP kulturális osztálya is magáénak érezte a feladatot: a Táncdal- és Sanzonbizottság gondoskodott arról, hogy csak a „megfelelő” szellemiségű és szövegezésű lemezek, dalok kerüljenek a szélesebb közönség elé.