Előfizetés

Rétvári Bence milliók zsebébe vizionált megtakarítást, az ÁSZ-elnök adatai szerint az államtitkár téved

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.22. 17:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Állami Számvevőszék statisztikája szerint a magyarok kétharmadának még vésztartaléka sem volt.
Négymillióval nőtt az elmúlt tíz évben azoknak a száma, akiknek van tartaléka egy váratlan kiadásra – mondta hétfőn Szobon a 24.hu beszámolója szerint Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, ezt az első hallásra is furcsa, a koronavírus-járvány tanulságainak tükrében pedig szinte hihetetlen számot egy állami jótékonysági akción említette (a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest megyei kirendeltségének szervezésében élelmiszercsomagokat adott át rászoruló embereknek). 
Ugyanakkor Rétvári Bence számának ellentmond Domokos László statisztikája, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke ugyanis április 15-én azt állította (a járvány okozta nehézségekről beszélve), hogy:  
„A lakosság 63 százalékának semmilyen vésztartaléka nincs az olyan helyzetekre, mint a mostani.”

Így, ahogyan arról a Népszava is beszámolt, a tavaly májustól havonta bruttó négymillió forintot kereső Domokos spórolást javasolt a magyaroknak. – Minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a pénzügyminisztert, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat – tanácsolta az ÁSZ elnök. Aggodalmát is kifejezte:  
„Jelen gazdasági helyzetben egyik napról a másikra több ezer munkavállaló munkahelye szűnik meg, és ha hinni lehet a felméréseknek mindössze a lakosság egyharmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze.”

Magyarország lakossága 2019-ben 9,773 millió volt, s ha Domokos László adatait vesszük figyelembe, akkor 6,157 millió embernek nincs, 3,616 milliónak viszont van megtakarítása. Ehhez képest a Rétvári Bence által említett 4 millióval több tartalékkal rendelkező ember száma sem jön ki.
De a matematika és/vagy a statisztika nem hatja meg az államtitkárt, hiszen Rétvári arról is beszélt, miszerint:
„Magyarország sokkal stabilabb helyzetben van, mint tíz évvel ezelőtt, és ez többi között a kormány családokat támogató intézkedéseinek köszönhető. A munkanélküliség a tíz évvel ezelőtti 12 százalékról mára 3,5 százalékra csökkent”

A kormánypárti politikus adatai sem a legfrissebbek, hiszen a KSH hivatalos, május 27-i közlése szerint csak áprilisban mintegy 73 ezer fő veszítette el állását, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékra ugrott. Korábbi becslések szerint a tényleges munkanélküliek száma a koronavírus-járvány következtében több százezres lehet.
Rétvári Bence sajtótájékoztatót tart a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltsége által, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében adományozott segélycsomagok átadóján Szobon
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

És akkor Gulyás Gergely belecsípett a debreceni polgármester lángosába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.22. 17:20

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Gigászi strandberuházás, jól dokumentált megnyitási akció.
Imázsvideót publikált Debrecen polgármestere annak örömére, hogy megnyitotta kapuit a kormány szívének oly kedves alföldi metropoliszban a strandfürdő. A nyilvánosan "asztali-labdázni" is hajlandó Papp László sztárfellépője Gulyás Gergely volt, a Miniszterelnökség vezetője egy majdnem  milliárdos projektet "nyújtott át" a lakosságnak. Egész pontosan a Hunép Zrt. építette nagyerdei strandkomplexum 9,5 milliárd forintos beruházással, 7,1 milliárdos kormányzati támogatásból épült meg - és ebbe az összegbe 15 medence és nyolc csúszda is belefért.

Viharkár után árvíz - tíz nagyobb folyó vízszintje ugrott meg hirtelen

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.22. 17:11

Fotó: Népszava
Ugyan ítéletidő már nem várható, de az "égi áldás" folyamatos.
Az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt áradnak a nagyobb folyók - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ráadásul a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő néhány napban is megmarad a változékony, sokfelé csapadékos időjárás. A következő napokban a legtöbb csapadék (40-60 milliméter) a Felső-Tisza, Körösök és Maros vízgyűjtőket érinti. Az Országos Vízjelző Szolgálat hétfő reggeli előrejelzése szerint a Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám valamennyi állomásnál fokozat alatt tetőzik az elkövetkező napokban.  A budapesti tetőzés szerdán napközben várható, 500 centiméter alatti vízállással. A Tiszán hétfőn jelentős vízszintemelkedés kezdődik, a Tiszalökig tartó szakaszon az elsőfokú készültségi szintet meghaladó tetőzés valószínű. A Tisza mellékvízfolyásain szintén árhullámok vonulnak le, első fok közelében tetőzik a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Sajó, a Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösök, valamint a Maros.