Előfizetés

A derékgörcs megelőzésében is segíthet a tudatos életmód

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A kínzó fájdalom enyhítéséhez házi és orvosi kezelésre is szükség lehet.
Akár a mozgást is akadályozhatja, ha görcsöl a derekunk. Ilyenkor az izmok akaratlan összehúzódása vagy feszülése, illetve az izompólya megbetegedései okozzák a szenvedést – mondta Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.
Az alsó háti szakaszban jelentkező görcsnek oka lehet egy rosszul kivitelezett emelés, az izmok, inak, ínszalagok, porckorongok, fascia (izompólya) és csigolya eltérések, sérülések. Bizonyos mozgásformák is vezethetnek görcshöz, a fociban vagy a golfban előforduló hirtelen és ismételt elfordulások, a csavaró, rotáló mozgás túlzottan igénybe vehetik az izmokat. A hátizmok sérülékenységét növeli, ha a hasizom, amely segít megtámasztani a hátat, gyenge. A gyenge és merev izmok könnyebben megsérülnek, mint az erős és hajlékonyabbak. Komolyabb betegségek, például csigolyacsúszás, gerincferdülés, a porckorongok kopása és sérülése, ízületi gyulladás vagy csigolyarepedés is okozhatnak görcsös derékfájdalmat.
A diagnózishoz sokszor képalkotó diagnosztikára is szükség van, röntgen, ha törésre gyanakszik az orvos, illetve MRI vagy CT, amivel az izmok és a szövetek, a porckorongok állapotáról is képet kaphat – mondta a szakorvos.

Elsősegély és az ok kezelése

Ha a görcs baleset vagy rossz mozdulat következménye, érdemes lehet kipróbálni a hideg-meleg váltott borogatást. A hideg csökkenti a gyulladást, a meleg pedig javítja a véráramlást. A rövidtávú deréktáji fájdalomnál beválhatnak a recept nélküli nem-szteroid gyulladáscsökkentők és az izomlazítók, amelyek gyorsan segíthetnek. Tartós vagy visszatérő fájdalom esetén, ha diagnosztizált az ok, gyulladáscsökkentő injekciókkal lehet enyhíteni a kínzó fájdalmon. 
Az „elsősegély” után azonban a cél, hogy a kiváltó okot kezeljük, erre ajánlható az orvosi akupunktúra és a neurálterápia is. Utóbbinak a helyi érzéstelenítés mellett úgynevezett idegrendszer áthangoló hatása is van, amely érinti a gerincvelői, illetve a központi idegrendszert is. Más kezelésekkel, például orvosi kollagén-injekciókúrával, lágylézer terápiával és funkcionális gyógytornával is kombinálható.
A görcsös derékfájdalom a sikeres terápia után is visszatérhet, de tudatos életmóddal megelőzhető. A szakorvos szerint a túlsúly csökkentésével, megfelelően kiképzett, alacsony sarkú cipő viselésével, helyes testtartással, rendszeres fizikai aktivitással, speciális gyógytornával, a túl sok ülés, fekvés kerülésével, sőt személyre szabott megfelelő táplálkozással és stresszkezeléssel sokat tehetünk a derék izmainak megerősítéséért, a helyes struktúrák megőrzéséért, a fájdalommentes életért.

Nagyon távoli még a közösségi immunitás

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 12:50
Tesztelés a barcelonai Szent Miklós kórházban
Fotó: LLUIS GENE / AFP
Egy nagyszabású spanyol kutatás szerint nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen, több mint 60 ezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot.
Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó terjedését. Ehhez egy populáció 70-90 százalékának immunitása szükséges, hogy megóvja azokat, akik nem fertőződtek meg - írta a BBC hírportálja. Spanyolországban a parti területeken 3 százalék alatti volt azoknak az aránya, akiknél találtak Covid-19 elleni antitesteket. Magasabb volt az arány az országban ott, ahol súlyosabb volt a járványhelyzet. "Noha a járvány súlyosan érintette Spanyolországot, a becslések szerint mégis alacsony a betegség előfordulásának aránya, ami egyértelműen kevés a közösségi immunitáshoz" - írták a Lancet brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői. Kutatásuk a maga nemében a legnagyobb szabású volt Európában. Hasonlóan reprezentatív vizsgálatokat végeztek Kínában és az Egyesült Államokban, melyek megállapították, hogy "a lakosság legnagyobb része nem volt kitéve a vírusnak", még azokon a területeken sem, ahol a kórokozó erősen elterjedt - olvasható a cikkben. Spanyolországban több mint negyedmillió igazolt esetet regisztráltak és több mint 28 ezren haltak meg a betegségben.

A szívizom betegségét is jelezheti a kimerültség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A megnagyobbodott és merevvé vált szívizom miatt kardiomiopátia esetén gyengül a szív teljesítménye.
A szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek, a kardiomiopátia hátterében a szívizom károsodása áll, aminek több fajtája is létezik – mondta Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa. A tágulásos (dilatatív) formájának hátterében állhat alkoholizmus, koszorúér-betegség, szívizomgyulladás, szívet károsító gyógyszerek szedése és genetikai faktorok is. A hipertrófiás kardiomiopátia esetén a szövetek megvastagodnak, sokszor ez a sportolói szívhalál oka is. Restriktív kardiomiopátiának a kamra tágulékonyságának károsodásával járó betegséget nevezik. Az arritmogén jobb kamrai kardiomiopátia végül szívfél-elégtelenséggel járó, ritka betegség. Az amyloidosis okozta kardiomiopátiában különleges szerkezetű fehérjeszerű anyag rakódik le a bal kamra falában, amelynek végső következménye akár a hirtelen szívmegállás is lehet. Néhány esetben, főleg gyerekeknél ismeretlen eredetű kardiomiopátiát diagnosztizálnak – sorolta a szakorvos.
Bármilyen típusról is van szó, a betegség jellemzője, hogy a szív egyre kevésbé lesz képes betölteni a funkcióját, sem a vért nem tudja megfelelően pumpálni, sem a normál ritmust nem tudja fenntartani. Ennek következmény lehet szívelégtelenség és szívritmuszavar is, valamint akár a szívbillentyű problémáknak is lehet ez a forrása.
Tünete lehet kimerültség, mellkasi fájdalom. Előfordulhat, hogy hosszú ideig egyáltalán nincs is jele a betegségnek, és az is gyakori, hogy csak a kezdeti stádium tünetmentes. Több rizikófaktor – cukor- vagy alkoholbetegség, családban lévő szívbetegség – megléte esetén érdemes rendszeres kardiológiai ellenőrzésre menni.
Fizikai terheléskor jelentkező nehézlégzés, légszomj, nyilvánvaló ok nélküli kimerültség, a végtagok, a has és nyaki vénák duzzanata, zavartság, hideg verítékezés, szabálytalan, túl gyors, lassú vagy erős, kimaradó szívverés, mozgás után tapasztalt mellkasi fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni. A kezelés része az életmód orvoslása, szükség lehet gyógyszeres kezelésre és akár szívritmust szabályozó készülék beültetésre, ritkán szívátültetésre is.