Előfizetés

Újraélesztik a Simicska-Orbán háborúban elvérző országos napilapot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.20. 15:26
A Metropol újságtartói a Boráros téri HÉV-megállóban
Fotó: Róka László / MTI
Megbízható lesz és praktikus – ígéri a Mediaworks a négy év szünet után feltámasztott Metropol, ami a Pesti Hírlap kihívója lehet.
 Megújult modern külsővel és tartalommal idén szeptembertől négy év szünet után újraindul az ország legnagyobb példányszámú napilapja, a Metropol – jelentette be a a lapot kiadó MediaWorks Hungary Zrt. A kormányközeli alapítványoz, a KESMÁ-hoz tartozó lapkiadó továbbra is ingyenes, minden hétköznap elérhető újságként terjesztené Metropolt. Ígéretük szerint a 24 oldalas kiadvány továbbra is a városlakók, a közlekedő tömeg lapja lesz, de a szokásos utcai terjesztésen túl a bevásárlóközpontokban is el lehet majd érni. A szerkesztőség a „Megbízható és praktikus” -szlogen jegyében tervezi a print mellett online formában is lapot: vagyis egyszerre lesz napi kisokos, programmagazin, és praktikus tudnivalók tárháza. 
A Metropol főszerkesztője Simon László lesz, aki 18 éven át dolgozott a korábbi lapnál, szerkesztőként és vezető szerkesztőként. 

Az ország legnagyobb lapja volt, aztán jött a Simicska-Orbán háború

Az országos lefedettségű, ingyenesen terjesztett napilap 1998-ban jelent meg először Magyarországon, akkor még Metro címen. Az eredetileg nemzetközi laphálózathoz tartozó újság kiadási jogait 2011-ben szerezte meg a Simicska Lajoshoz közel álló Fonyó Károly vagyonkezelő cége. 2012-ben már 90 településen, 400 ezres napi példányszámban terjesztették a Metropolt. Az újság sorsát a Simicska-Orbán háború pecsételte meg, ezután a lap reklámbevételei is visszaestek, a Budapesti Közlekedési Központ pedig nem hosszabbította meg az újság metró, villamos, buszmegállókra érvényes terjesztési szerződését. Az újság 2016-ban megszűnt, helyét pedig  Habony Árpád és Győri Tibor cége, a Modern Media Group  által kiadott, szintén ingyenesen terjesztett, kormányzati progpagandát közvetítő Lokál vette át – a BKK-nál például pályáztatás nélkül nyertek bérleti szerződést.  

A Pesti Hírlapra is árnyékot vet?

A Metropol újraindítását érdekes módon azután jelentették be, hogy a riválisnak tekinthető ingyenes terjesztésű újság, a Pesti Hírlap új tulajdonosa a 168 Órát is birtokló Brit Media Kft. lett - a Brit Media pedig  a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbijához köthető. Az új tulajdonosnál feltűnt a Lokál korábbi vezetője, Keresztesi Péter is.

Negyvenkét koronavírus-fertőzöttet találtak Mezőkövesden, de továbbra is várják a turistákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.20. 14:36
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Sárospatakon, Miskolcon is találtak fertőzést, a járványügyi hatóság több száz kontaktesetet tart megfigyelés alatt.
Az elmúlt napokban Mezőkövesden és Miskolcon is növekedett a koronavírusos esetek száma. A mezőkövesdi helyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ elárulta, az elvégzett PCR-vizsgálatok 42 főnél igazoltak Covid–19-fertőzést – írja a Boon.hu. A lap úgy tudja, hogy a járványügyi hatóság eddig 320 szoros kontaktot derített fel, és az Országos Mentőszolgálat 283 főnél vett légúti mintát. Jelenleg kettő fertőzött személyt ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház infek­tológiai osztályán. A szükséges járvány­ügyi hatósági intézkedések megtörténtek.
A szoros kontaktok továbbra is járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat.
Ez azonban nem jelenti még, hogy Mezőkövesd korlátozná a helyi idegenforgalmat: nyitva vannak a matyó hagyományokat, a mezőgazdasági gépeket és Takács István festőművész életművét bemutató múzeumai, ahogy a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő is. Az NNK tájékoztatása szerint a területi járványügyi hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, és folyamatosan figyelemmel kísérik a megbetegedések a terjedését, így nyugodtan látogathatók az idegenforgalom által kedvelt helyek a megelőző higiénés szabályok betartásával (például a rendszeres kézmosással, a kellő távolság tartásával). Vízzel a fertőzés nem terjed, a cseppfertőzést kell megelőzni.
Szombaton Aros János, a Sárospatak polgármestere is arról tájékoztatta a településen élőket, hogy a városban is van igazolt koronavírus-beteg. „Sajnos minden óvatosság ellenére úgy tűnik, a koronavírus minket sem került el. Tegnap este magas lázzal és tipikus tünetekkel szállítottaka miskolci kórház intenzív osztályára egy 55 éves sárospataki férfit. A gyanú mostanra valósággá vált, kimutatták a szervezetében a Covid–19-et. A járványügyi hatóság a rendőrség segítségével megkezdte a kapcsolatai felderítését, akikkel közvetlen találkozhatott, azoknak a tesztelése holnap megkezdődik. Azoknaka helyeknek, ahol megfordulhatott, a fertőtlenítését még a mai napon elvégezzük” - írta közösségi oldalán Aro.
Az NNK továbbra is hangsúlyozza és felhívja a lakosság figyelmét a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok fokozott betartására: a rendszeres, gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítés, a szociális távolság betartása és a helyes maszkviselés. 

A Pesti úton megelőző csapásként fertőtlenítő katonák gyűrűjében szapulta a fővárost Németh Szilárd

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.20. 14:04

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A fideszes honvédelmi államtitkár az idősotthon ügyében meggyóntatná Karácsony Gergely főpolgármestert.
Ismét fertőtlenítik a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthont a katonák – jelentette be hétfőn Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Helyszíni, XVII. kerületi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: legutóbb húsvétkor kellett fertőtleníteni az idősotthont. Szerinte a koronavírus-járvány idején itt „a fenntartó súlyos mulasztásai miatt gócpont alakult ki”. Hozzátette: most megelőző intézkedésként fertőtlenítik újra az intézményt a Magyar Honvédség katonái, hogy az ne válhasson ismét gócponttá. Ezzel kapcsolatban a fideszes politikus rögtönzött beszédében nem kímélte az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzatot, különösen Karácsony Gergely főpolgármestert és helyettesét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet hiányolta. – Mulasztás volt, hogy amikor berobbant a vírus, nem volt állandó és folyamatos orvosi ellátás az intézményben, nem tartották be az előírásokat, ajánlásokat és súlyos higiéniai mulasztásokat is találtak a hatóságok. Az otthonban 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg, és 55-en elhunytak – mondta az államtitkár. Németh Szilárd megismételte a kormánypártok által a veszélyhelyzet idején szinte naponta elmondott vádakat, amelyek szerint „az intézmény vezetőségét és a fenntartó fővárosi önkormányzatot felelősség terheli az ügyben. 
„Karácsony Gergely főpolgármesternek is volna mit meggyónnia”

– közölte Németh Szilárd, arra viszont nem tért ki, hogy kinek vagy kiknek még.