Az Index frissen kinevezett vezérigazgatója szerint „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” volt a kommunikáció

Publikálás dátuma
2020.07.23. 08:50

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Szombathy Pál úgy véli, ez vezetett bizalmi válsághoz.
Három éve vagyok az Index igazgatóságában, de csak ma kértek fel az Index vezérigazgatójának, így nem láttam rá napi szinten az elmúlt időszak belső folyamataira – mondta Szombathy Pál, az Index frissen kinevezett vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Hozzátette: nem értette pontosan, miért gondolja az Index szerkesztősége, hogy veszélyben van a lap függetlensége. Szombathy szerint „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” volt a kommunikáció Bodolai László igazgatósági elnök és Dull Szabolcs főszerkesztő között, ez vezetett a kialakult bizalmi válsághoz. A vezérigazgató közölte: a júniusban megszellőztetett, tervezett átalakításra nem került sor, és ő egykori főszerkesztőként ismeri a helyzetet, hogy van olyan, hogy különböző embereknek vannak ötleteik. Szombathy Pál elmondta: az Index kiadójának igazgatósági elnökeként Bodolai László szerinte az elmúlt három évben meg tudta védeni a függetlenséget. Ami Dull Szabolcs elbocsátásának okát illeti, Szombathy Pál erről azt mondta: az igazgatóságból üzleti adatok kerültek ki, ami miatt a főszerkesztőnek távoznia kellett a kiadó igazgatóságából, majd kialakult egy patthelyzet Bodolai és Dull között, amelynek következtében bizalomvesztés lépett fel Bodolai László részéről. A frissen kinevezett vezérigazgató azt mondta: nem tud másból kiindulni, mint a tényekből, ezek pedig szerinte azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban sem forgott veszélyben az Index függetlensége. Azt elismerte ugyanakkor, hogy nagyon veszélyes helyzet alakult ki az Indexnél a szerkesztőség és a tulajdonos közötti feszültség következtében. Szombathy azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ki lesz az Index új főszerkesztője, de hangsúlyozta: nincs szerzett joga a szerkesztőségnek, hogy ő döntsön a főszerkesztőről. Arról sem tudott még konkrétumot mondani, hogy lesz-e megszorítás vagy létszámleépítés a szerkesztőségben, de hangsúlyozta: amíg ő a vezérigazgató, addig nincs veszélyben a függetlenség.
Mint megírtuk, szerdán felmondtak Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének. Dull szerkesztőségi értekezleten számolt be a történtekről: elmondása szerint Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke – aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben – személyes találkozóra hívta, majd egy ügyvéd jelenlétében tájékoztatta arról, hogy elküldik a főszerkesztői posztról. Dull Szabolcs hozzátette, Bodolai egy jelentős összeget ajánlott neki a hallgatásért cserébe, vagyis azért, ha közös megegyezéssel távozik a cégtől. A távozó főszerkesztő ezt nem vállalta. Bodolai viszont a Pesti Hírlapnak azt mondta, ő nem zsarolt meg senkit, nem fenyegeti a szerkesztőséget – a közös megegyezésnek része lett volna a Dullnak adott végkielégítés. Dull Szabolcs kirúgásának okairól a Népszava is részletesen írt: információink szerint több hetes belső háború vezetett a döntésig, az igazgatóság azt kérte a most távozó főszerkesztőtől, hogy az Index radikális átalakítását tartalmazó terv visszavonása után tegye közzé a címlapon, hogy a hírportál már nincs veszélyben – vagyis állítsa vissza az Index függetlenségi állapotát jelző barométert. Ő viszont erre nem volt hajlandó, mivel több jel is arra utalt, hogy az igazgatóság nem adta fel teljesen az átszervezés terveit. Az Index szerkesztősége petícióban állt ki Dull Szabolcs mellett, a Média1 értesülései szerint pedig több tucatnyian tervezik felmondásukat a történtek miatt. A Momentum tüntetést szervez péntek délután: menetük az óbudai Kolosy térről indul majd, az Index szerkesztősége mellől, és terveik szerint a Karmelita Kolostor elé vonulnak, ahol Orbán Viktor irodája is található.
Szerző
Témák
index média
Frissítve: 2020.07.23. 11:44

Este nyilvánosságra hozzák a felsőoktatási ponthatárokat

Publikálás dátuma
2020.07.23. 08:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. A hagyományos ponthatár-kihirdető rendezvény elmarad.
Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat, a felvételizők idén a megszokott elektronikus csatornákon értesülhetnek eredményeikről. A diákok 20 órától a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kapnak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak a ponthatárokról.
Mivel a járványügyi készültség jelenleg is fennáll, a hagyományos ponthatár-kihirdető rendezvény ezúttal elmarad.

A Pont Ott Parti résztvevőinek száma az elmúlt években jócskán felülmúlta az 500-at, ezért az érvényben lévő jogszabályi előírások szerint idén nem lehet megrendezni az eseményt – közölte korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre
91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést.

A felvételizők többsége állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni, a szaktárca közleménye szerint a legtöbben, 57 799-en alapképzést jelöltek meg első helyen. Osztatlan képzésre 11 719-en, felsőoktatási szakképzésre 5132-en, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig mesterképzésre 16 810-en jelentkeztek első helyen. Az állami ösztöndíjas képzéseket 81 350-en jelölték meg elsőként, míg az önköltséges képzési formát 10 110-en vállalnák. Az első helyre történő jelentkezések alapján
a legnépszerűbb képzési terület idén a gazdaságtudományi (20 171), a bölcsészettudományi (10 972) és a műszaki (9888) szakirány.

A legtöbben változatlanul az Eötvös Loránd Tudományegyetemet választották, amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ.
Szerző

Választási dömpinget hoz az ősz

Publikálás dátuma
2020.07.23. 07:40

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A polgármesteri hivatal udvarán, maszkban, egymástól több méter távolságot tartva gyűltek össze rendszeresen a kiszombori helyhatóság képviselői a veszélyhelyzet idején, hogy megvitassák a falu aktuális ügyeit. Más esetekben online konzultáltak egymással. Volt miről, a Csongrád megyei faluban ugyanis februárban lemondott Szegvári Ernőné független polgármester. A települést azóta - a törvényben előírtaknak megfelelően - Szirbik Imre, a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott alpolgármester vezeti. - A kialakult helyzet nem okozott különösebb fennakadást, mivel már az előző ciklusban is alpolgármester voltam, így a megbízott jegyzővel együtt zökkenőmentesen vittük tovább a település ügyeit - mondta Szirbik a Népszavának. A veszélyhelyzet miatt időközi választást nem lehetett megtartani, de szeptember 6-án ez is megtörténik a Kiszomboriban. A helyi választási bizottság 36 településen írt ki időközi helyhatósági választást. A legutóbbi állás szerint 11 településen oszlatta fel magát az önkormányzat, így ezeken polgármestert és képviselőket egyaránt választanak, 13 településen csak polgármestert, míg 12 másik helyen egyéni képviselőt.  A Somogy megyei Istvándiban Orsós Zoltán polgármester - amint azt egy helyi képviselőtől megtudtuk - „összekülönbözött a képviselő-testülettel, ezért lemondatták”. A szeptember 13-i választáson 3-4 jelölt is elindulhat, egyelőre úgy tűnik, egy független és egy MSZP-s biztosan lesz közöttük.  A Komárom-Esztergom megyei, Tatához közel fekvő Dunaszentmiklóson két képviselő mondott le, „nem politikai okokból”. Helyükre szeptember 6-án választanak új képviselőket. A helyi önkormányzat munkájában egyébként mindenki függetlenként vesz részt. A Baranya megyei Alsószentmártonban Budai László polgármester lemondása miatt kell választást tartani szeptember 13-án. Ráckevén egy lemondott képviselő miatt szavaznak. A képviselő-testület erőviszonyait tekintve túl nagy tétje nincs a voksolásnak, mert a KEVE Egyesület (ennek tagja a távozott Csernáné Rózsa Mária is) hat tagjával és Vereckei Zoltán polgármesterrel biztos többséget alkot. Salgótarjánban az egyetlen mandátum sorsa szintén nem befolyásolja az ellenzék stabil többségét. Pártpolitikai szempontból országos jelentősége legfeljebb a mohácsi (teljes önkormányzati) és a karcagi polgármester választásnak lehet majd, igaz, korábban mindkettő stabil fideszes fellegvárnak számított. A Népszava információi szerint az ellenzék egyelőre egyik város esetében sem egyeztetett közös indulásról, bár - mint egy forrásunk elmondta - Karcagon a Jobbikot tartják a legesélyesebb kihívónak, így a párt polgármesterjelöltjét elképzelhető, hogy teljes ellenzéki koalíció támogatja majd.  Lesz egy időközi országgyűlési választás is, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületben (Szerencs-Tiszaújváros térsége), mert a körzet képviselője, a fideszes Koncz Ferenc motorbalesetben életét vesztette.  
Frissítve: 2020.07.23. 09:42