média;index;

2020-07-23 08:50:16

Az Index frissen kinevezett vezérigazgatója szerint „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” volt a kommunikáció

Szombathy Pál úgy véli, ez vezetett bizalmi válsághoz.

Három éve vagyok az Index igazgatóságában, de csak ma kértek fel az Index vezérigazgatójának, így nem láttam rá napi szinten az elmúlt időszak belső folyamataira – mondta Szombathy Pál, az Index frissen kinevezett vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Hozzátette: nem értette pontosan, miért gondolja az Index szerkesztősége, hogy veszélyben van a lap függetlensége.

Szombathy szerint „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” volt a kommunikáció Bodolai László igazgatósági elnök és Dull Szabolcs főszerkesztő között, ez vezetett a kialakult bizalmi válsághoz. A vezérigazgató közölte: a júniusban megszellőztetett, tervezett átalakításra nem került sor, és ő egykori főszerkesztőként ismeri a helyzetet, hogy van olyan, hogy különböző embereknek vannak ötleteik. Szombathy Pál elmondta: az Index kiadójának igazgatósági elnökeként Bodolai László szerinte az elmúlt három évben meg tudta védeni a függetlenséget.

Ami Dull Szabolcs elbocsátásának okát illeti, Szombathy Pál erről azt mondta: az igazgatóságból üzleti adatok kerültek ki, ami miatt a főszerkesztőnek távoznia kellett a kiadó igazgatóságából, majd kialakult egy patthelyzet Bodolai és Dull között, amelynek következtében bizalomvesztés lépett fel Bodolai László részéről.

A frissen kinevezett vezérigazgató azt mondta: nem tud másból kiindulni, mint a tényekből, ezek pedig szerinte azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban sem forgott veszélyben az Index függetlensége. Azt elismerte ugyanakkor, hogy nagyon veszélyes helyzet alakult ki az Indexnél a szerkesztőség és a tulajdonos közötti feszültség következtében.

Szombathy azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ki lesz az Index új főszerkesztője, de hangsúlyozta: nincs szerzett joga a szerkesztőségnek, hogy ő döntsön a főszerkesztőről. Arról sem tudott még konkrétumot mondani, hogy lesz-e megszorítás vagy létszámleépítés a szerkesztőségben, de hangsúlyozta: amíg ő a vezérigazgató, addig nincs veszélyben a függetlenség.

Mint megírtuk, szerdán felmondtak Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének. Dull szerkesztőségi értekezleten számolt be a történtekről: elmondása szerint Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke – aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben – személyes találkozóra hívta, majd egy ügyvéd jelenlétében tájékoztatta arról, hogy elküldik a főszerkesztői posztról. Dull Szabolcs hozzátette, Bodolai egy jelentős összeget ajánlott neki a hallgatásért cserébe, vagyis azért, ha közös megegyezéssel távozik a cégtől. A távozó főszerkesztő ezt nem vállalta. Bodolai viszont a Pesti Hírlapnak azt mondta, ő nem zsarolt meg senkit, nem fenyegeti a szerkesztőséget – a közös megegyezésnek része lett volna a Dullnak adott végkielégítés.

Dull Szabolcs kirúgásának okairól a Népszava is részletesen írt: információink szerint több hetes belső háború vezetett a döntésig, az igazgatóság azt kérte a most távozó főszerkesztőtől, hogy az Index radikális átalakítását tartalmazó terv visszavonása után tegye közzé a címlapon, hogy a hírportál már nincs veszélyben – vagyis állítsa vissza az Index függetlenségi állapotát jelző barométert. Ő viszont erre nem volt hajlandó, mivel több jel is arra utalt, hogy az igazgatóság nem adta fel teljesen az átszervezés terveit.

Az Index szerkesztősége petícióban állt ki Dull Szabolcs mellett, a Média1 értesülései szerint pedig több tucatnyian tervezik felmondásukat a történtek miatt. A Momentum tüntetést szervez péntek délután: menetük az óbudai Kolosy térről indul majd, az Index szerkesztősége mellől, és terveik szerint a Karmelita Kolostor elé vonulnak, ahol Orbán Viktor irodája is található.