Előfizetés

Lázár János az egyetlen jelölt a teniszszövetség elnöki posztjára - a csapata is összeállt

Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.26. 17:56

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Az MTSZ jelölőbizottságának vasárnap délutáni tájékoztatása szerint a határidő lejártáig csak Lázár János kandidált az elnöki tisztségre, alelnöki pozícióra pedig Markovits László, a Vasas SC elnöke a jelölt.
Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, a fideszes politikus veheti át a hányatott sorsú sportszövetséget, és megválasztása esetén Markovits Lászlóval dolgozik együtt. Vasárnap délután a Magyar Tenisz Szövetség  megerősítette értesülésünket.   Az elnökségbe Balaicz Zoltánt, Hajba Csabát, Kollár Lászlót, Lantos Csabát, Molnár Györgyöt, Molnár Istvánt, Molnár Steve Istvánt, Nagy Zoltánt, Nagy Zsoltot, Noszek Pétert, Papp Lászlót, Schmitt Grétát, Vágó Lászlót, Viszló Csabát és Zwack Sándort nevezték. Lázár egy facebookos videóban indokoltam hogy ő kit miért kért fel a csapatba:
Korábban az egykori Davis Kupa-válogatott játékos, Bardóczky Kornél - aki ugyancsak érdeklődött az elnöki pozíció iránt - már jelezte, amennyiben Lázár János lesz az elnök, a szakmai munkában vállal szerepet. A korábbi sokszoros Davis Kupa-válogatott játékos – akit a Tiszta Tenisz, a Vidéki Tenisz és a Teniszezők a Teniszért mozgalmak májusban elnöknek jelöltek – találkozott Lázárral, és kiderült, hogy az elképzeléseik sok esetben megegyeznek. Így szűk két hónap után az a konszenzus született meg, hogy egyesítik erőiket és közösen dolgoznak. A hétfői rendkívüli közgyűlés előzménye, hogy május 13-án öt elnökségi tag - Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba – lemondott tisztségéről. Juhász Gábor főtitkár előzőleg jelezte, hogy a szövetség pénzügyi helyzete miatt teljes körű pénzügyi átvilágításra volt szükség, amelyet februárban – Richter Attila akkori főtitkár lemondása után - rendelt el az elnökség. A pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, amelynek eredményeképpen az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül. A közgyűlésre eredetileg június 12-én került volna sor, ám akkor a járványügyi korlátozások miatt el kellett halasztani.

Pozitív lett Xavi Hernández koronavírus-tesztje

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 13:46
Xavi Hernández
Fotó: KARIM JAAFAR / AFP
A katari al-Szadd vezetője ideiglenesen a tartalékok edzője, David Prats lesz.
Xavi Hernández, a katari al-Szadd labdarúgócsapatának vezetőedzője pozitív koronavírustesztet produkált, így nem ülhet a kispadon csapata szombati találkozóján, ami az újrakezdést követő első fellépése lesz címvédő együttesének. A 40 éves szakember – aki a hónap elején hosszabbította meg szerződését – a klub honlapján kiemelte:
a liga (QSL) előírásainak megfelelően néhány nappal ezelőtt, a szezon újrakezdése előtt utolsó alkalommal elvégzett tesztje pozitív lett, így önmagát elszigetelve karanténban marad.

A szakmai stáb vezetője ideiglenesen a tartalékok edzője, David Prats lesz. Xavi hozzátette: jól van és semmilyen tünete nincs. A katari élvonalban márciusban függesztették fel a küzdelmeket a pandémia miatt, a bajnokság pénteken két mérkőzéssel vette újra kezdetét. Az al-Szadd jelenleg a tabella harmadik helyen van, 17 mérkőzésén 32 pontot szerzett. A bajnoki szezonban a hét végi fordulón kívül további négy kört rendeznek.

Lázár János megindul a teniszszövetség élére, és már azt is tudni, ki lehet a szakmai alelnöke

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.07.24. 12:30

Fotó: Népszava
Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, a fideszes politikus veheti át a hányatott sorsú sportszövetséget, és megválasztása esetén Markovits Lászlóval dolgozik együtt.
Nagynak tűnt a csend a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) körül, a háttérben azonban folyamatosan zajlottak az egyeztetések a felek között, és úgy tűnik, lassan körvonalazódik a sportág jövőképe. Lázár János fideszes politikus, a nemdohányzók érdekeit képviselő miniszteri biztos pénteken bejelentette kandidálását az MTSZ élére (amiről először a Népszava írt), a politikus elnökké választása esetén pedig Markovits Lászlót, korábbi Davis Kupa-játékost, a Vasas elnökét kéri fel szakmai alelnöknek, aki az elmúlt két évben a Tiszta Tenisz nevű csoporttal az átlátható viszonyokért harcolt a sportágban. Az angyalföldi klub irányítója megerősítette értesülésünket. „Lázár János az elmúlt két hónapban rengeteget egyeztetett a teniszélet szereplőivel, alkalmunk nyílt vázolni neki, hogy milyen fontos garanciák mellett tudnánk őt támogatni, ő pedig mindenben maximálisan partner volt – mondta a korábbi válogatott teniszező lapunknak. - Fontos volt számunkra többek között, hogy a jövőbeni elnökségnek csak olyan tagjai lehessenek, akik nem érdekeltek anyagilag a magyar teniszben. Szerettük volna azt is, ha az alapszabály módosításával végre átlátható és arányos tagszervezeti képviselet alakul ki a közgyűlésben. Emellett pedig a meglévő források transzparens elosztását is elengedhetetlennek gondoljuk, ahogy azt is, hogy a kirakat mellett a vidéki tenisz és az utánpótlásnevelés is meg legyen becsülve. Lázár úr szakmai alelnöknek kért fel, függetlenül attól, hogy nekem nem voltak ilyen jellegű ambícióim. Kértem gondolkodási időt, majd végül igent mondtam, elsősorban azért, mert egyeztek a megújulási irányokkal kapcsolatos elképzeléseink, és olyan személyi struktúrát tudtunk közösen elfogadni és javasolni a tisztújításra a tagságnak, ami számomra további garancia arra, hogy a kitűzött céljainkat elérjük a következő egy évben.”
Markovits László
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az MTSZ alapszabálya szerint az elnök és az elnökség mandátuma négy évre szól. „Mi azt gondoljuk tisztességesnek, ha egy évre kérünk bizalmat, ennyi idő alatt ki kell derülnie, hogy járható-e az általunk elképzelt út – jelentette ki Markovits László. - Egy nagyon egyértelmű, számon kérhető programban gondolkodunk, melynek fő sarokpontjai az átlátható működés, a profi sportolókkal való partnerség, a nemzetközi versenyrendezés világos feltételei, valamint a klubok, a nevelőműhelyek és a vidéki tenisz felkarolása. Hangsúlyoznám, hogy egyelőre egy évre tervezünk, talán ebből is látszik, hogy senki sem akar hosszú évekre beülni a biztos pozíciókba, érdemi eredmények felmutatása nélkül. Tizenkét hónapnak elegendőnek kell lenni arra, hogy lássa a tenisztársadalom, megfelelő-e a szándék és az irány. Ha így lesz, akkor van értelme gondolkozni a folytatáson.” Az MTSZ körül az elmúlt két évben forrósodott fel a levegő, NAV-vizsgálat indult a Szűcs Lajos fideszes politikus által irányított szövetség ellen, amely olyan esemény rendezését is elvállalta – füvespályás nemzetközi torna Budapesten –, amelynek nem volt realitása, a kormány sem támogatta a lebonyolítását. Az utolsó csepp a pohárban Szűcs áprilisi levele volt az Emmi-nek, amelyben 3,5 milliárd forintot kért az MTSZ konszolidációjára, mert már a munkatársak fizetéseinek a folyósítására sem állt rendelkezésre forrás. Amikor ez kiderült, öt elnökségi tag lemondott és ekkor a kormány is elengedte a politikus kezét. A jövő szempontjából kulcskérdés, hogy lesz-e felelősségre vonás a múltban elkövetett hibákért (bűnökért)? „Lázár Jánossal ennek kapcsán abban maradtunk, hogy a múlt lezárása elsősorban a hatóságok feladata lesz, az ehhez kapcsolódó pénzügyi konszolidációért pedig ő lesz a felelős – hangsúlyozta a Vasas elnöke, aki ezt a pozícióját megtartja, az MTSZ szakmai alelnöki feladatait társadalmi munkában látja el. - Nekem mint szakmai alelnöknek és az új elnökségi tagoknak kizárólag a jövőre kell koncentrálnunk.” Az MTSZ tisztújító közgyűlése előtt egyedül Bardóczky Kornél, korábbi Davis Kupa-játékos jelentette be hivatalosan kandidálását az elnöki tisztségre. Bardóczky szakmai jelöltként jelentkezett, támogatta őt az MTSZ jelenlegi vezetésének ellenzéke, a Tiszta Tenisz, a Teniszezők a Teniszért és a Vidéki Tenisz mozgalmak is. „Az eredetileg június 12-re kiírt tisztújítás előtt sem a gazdasági, sem a politikai életből nem érkezett elnökjelölt, ezért a változást szorgalmazó szakma nem várhatott tovább, és minden szempontot mérlegelve Bardóczky Kornélra esett a választásunk – emlékeztetett Markovits László. - Azt viszont Kornél már akkor is elmondta, hogy ha érkezik olyan személy, aki még hatékonyabban tudja a magyar tenisz gazdasági és egyéb érdekeit képviselni, akkor nyitott a partnerségre. Lázár János lett végül ez a személy, aki az elmúlt két hónapban rengeteget egyeztetett a teniszélet szereplőivel, köztük a fent említett mozgalmak képviselőivel is.”