Előfizetés

A BRFK is vizsgálódhat Szijjártóék 300 milliárdért vett lélegeztetőgépei miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 12:47

Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu
Polt Péter kérdést kapott a túlárazottnak tűnő szerződés miatt, amit továbbított is a rendőrségnek.
Felidézve, hogy Szlovéniában korrupció gyanúja miatt nyomoznak, mert túlságosan drágának tartják a 10 millió forintos átlagáron vásárolt lélegeztetőgépeket, Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő kérdésekkel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez – vette észre a 444.hu.
Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, hogy a magyar bűnüldöző hatóságokban „egyáltalán nem merült föl a korrupció, vagy legalább a szabálytalan közbeszerzés gyanúja”, hiszen a Külügyminisztérium majdnem kétszer olyan magas átlagáron vett lélegeztetőgépeket, mint a szlovének (16 ezer darabot 300 milliárd forintért).  Vadai megkérdezte azt is, hogy „szándékában áll-e az ügyészségnek kivizsgálni a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésének ügyét?”
Polt válaszában jelezte, hogy Vadai megkeresését feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságra továbbította. „A nyomozó hatóság megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye” – közölte Polt. 
A külügy által beszerzett 16 ezer lélegeztetőgép átlagára egyébként nemcsak a szlovénekhez képest tűnik magasnak - jegyzi meg a portál – a magyar Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is majdnem feleannyiért, 10,8 millió forintos átlagos darabáron  jutott ilyen eszközökhöz.

Kásler szavaiból úgy tűnik, az idei nem a fesztiválok nyara lesz

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.27. 12:15

Fotó: Kásler Miklós Facebook oldala
Ha elszabadul a járvány, a mostaniaknál sokkal keményebb korlátozásokra lenne szükség – mondta az emberi erőforrás miniszter.
Homályos válaszokat adott Kásler Miklós a Miniszteri percek című interjúsorozat új részében, szavaiból azonban úgy tűnik, hogy a kormány nem engedélyezné az idén nyárra tervezett tömegrendezvényeket.
A minisztert kérdező újságíró, Samók Dávid a járványhelyzet jelenlegi állásáról érdeklődött. Kásler pedig a szokott fejtegetés mellett – miszerint kormány 2-3 héttel előre gondolkodik, az események előtt járnak – emlékeztetett a nyilvánvaló tényre: nem csak világszerte dühöng a koronavírus-járvány, de a szomszédos országokban szintén emelkedik a fertőzöttek száma, egyre több a beteg Romániában, Szerbiában, Ukrajnában, még Ausztriában is.
Az emberi erőforrás miniszter szerint itthon „a kedvező helyzetből adódóan” folyamatosan csökkent a fertőzöttek száma, az utolsó fázisban 0-30 közötti új esetet regisztráltak naponta.  
Viszont figyelembe kell venni, hogy a súlyos egzisztenciális állapotban lévő embereken tud segíteni a kormány, de az elvesztett honfitársainkat nem tudjuk feltámasztani – tette hozzá, váratlan fordulattal.

A válasz úgy tűnik, megelőzte a kérdést, mert Samók Dávid ezután arról kezdett beszélni, hogy sokan kifogásolják a tömegrendezvények, fesztiválok betiltását. Érthető az óvatosság, de mikor kaphatjuk vissza az életünket? – kérdezte az újságíró. Kásler válaszként a New York-i és észak-olasz járványügyi válsághelyzet hozta fel, emlékeztetett rá, hogy az amerikai nagyvárosban már nem tudták hova tenni az áldozatok holttestét. 
Ha hagyjuk, hogy a járvány elszaladjon, a biztonsági intézkedések sokkal keményebbek lennének, mint a mostani, szolidabb korlátozások- fejtegette a miniszter.

Kásler szerint sok múlik az emberek fegyelmezettségén is, azon, hogy viselnek-e szájmaszkot, távolságot tartanak és figyelnek a higiéniára is. Az már ismert, hogy a kormány elhalasztja az idei tűzijátékot és az augusztus 20-ra tervezett ünnepségsorozatot – a Budapest Pride pedig szintén a járványhelyzet miatt lemondta idei felvonulását. Az augusztus közepe utáni rendezvényekről még nem született döntés, de több nyilatkozat arra utal, hogy ezek szintén elmaradnak: két hete Palkovics László innovációs miniszter valószínűsítette, hogy augusztus 15. után is fennmarad a tiltás az 500 fősnél nagyobb rendezvényekre, most pedig Kásler utalt ugyanerre.

„Most az Index került sorra” – Európai vizsgálatot szorgalmaz közös levelében Tóth Bertalan és Ujhelyi István

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 11:58

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
„A fideszes hatalom erkölcsi és törvényi korlátok nélkül veri szét a független nyilvánosságot Magyarországon”
Közös levélben fordult az Európai Unió által finanszírozott, firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központhoz (CMPF) az MSZP pártelnöke és EP-képviselője a magyar médiahelyzet miatt – derül ki az MSZP közeményéből. Tóth Bertalan és Ujhelyi István a szervezetnek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Index körül kialakult – és a szerkesztőség egységes felmondását eredményező – gazdasági-, illetve politikai nyomás egyértelműen bizonyítja a magyarországi független sajtó súlyosan veszélyeztetett helyzetét. A szocialista politikusok arra kérték az uniós intézményt, hogy lehetőség szerint
készítsenek friss átfogó jelentést a magyar médiapiacról és annak befolyásoltságáról annak érdekében, hogy az uniós döntéshozók világos képet kapjanak a magyarországi nyilvánosság helyzetéről és egyértelmű kormányzati kontrolljáról.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István emlékeztettek arra, hogy a CMPF rendszeresen monitorozza a sajtóviszonyokat a tagállamokban, legutóbb a fideszes médiaholding létrehozása kapcsán készítettek jelentést az Európai Bizottság felkérésére. Ebben megállapították, a magyar médiaszabadság helyzete folyamatosan romlik, a kormányzati segítséggel és kontrollal létrejött központi médiaalapítvány pedig kifejezetten veszélyes a sajtó szabadságára és sokszínűségére. Az MSZP politikusai leszögezték, hogy az Európai Uniónak végre érdemi válaszokat kell adnia a tagállamokban tapasztalt médiapiaci beavatkozásokra, ezért szorosabb koordinációt javasolnak a kapcsolódó intézmények között. Tóth Bertalan és Ujhelyi István hangsúlyozták, hogy a megfelelő válaszlépésekhez a tagállami médiaviszonyok pontos és részletes feltárására van szükség,
ezért szorgalmazzák ennek aktuális elvégzését a firenzei intézménynél, amely – mint írják – hasznos mankó lesz az Orbán-kormány egyéb jogsértő tetteinek uniós jogállami mechanizmusához is.

„A fideszes hatalom erkölcsi és törvényi korlátok nélkül veri szét a független nyilvánosságot Magyarországon: gazdasági és politikai eszközöktől sem riadnak vissza a kritikus hangok elhallgattatása érdekében. A legolvasottabb printlap, a Népszabadság példátlan kivégzése után most a legolvasottabb online portál, az Index.hu került sorra. A független és kritikus újságírókkal való mindenkori szolidaritásunk és a médiapluralizmus iránti megingathatatlan elkötelezettségünk miatt szorgalmazzuk az európai lépéseket az ügyben” – írták levelükben az MSZP politikusai.