Vidnyánszky Attila;Színművészeti Egyetem;

2020-08-03 08:00:00

Az athéni megmentő

„Mi hatalmunk kiterjesztése végett érkeztünk ide, s városotok megmentése érdekében folytatjuk ezt a tárgyalást, hogy itt küzdelem nélkül vegyük át az uralmat.” Thuküdidész Peloponnészoszi háborújában olvashatunk arról, hogy a hódító politikát folytató, arrogáns Athéniak miként, milyen kifacsart gondolkodásmóddal győzködik a spártai Mélosziakat arról, hogy nincs értelme az ellenállásuknak, harc nélkül legyenek alattvalók. „Emberek között jogegyenlőségről csak az erők egyensúlya esetében lehet beszélni, a hatalmas azonban végrehajtja, amit akar, a gyenge pedig meghajlik előtte.” A Méloszi dialógust július 3-án töltötték fel a YouTube videómegosztóra a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, miután hiába tüntettek a Kossuth téren egyetemük autonómiájáért, a fideszes többségű parlament megszavazta az intézmény „modellváltását”: szeptember 1-től egy alapítvány működteti. Mert úgymond majd az így szabadabban, gördülékenyebben, több pénzből működhet. Persze a kormánypolitikusok és a kormánylapok azt sem rejtették véka alá, hogy egy „balliberális” fellegvárat vesznek be éppen.

„Az eljárás forgatókönyvét 25 századdal ezelőtt megírták. A törvény megszavazása 5 perc 7 másodpercig tartott” – írták a videójukhoz a színművészetisek. És negyvenegy évi oktatás után ezzel a videóval és néhány mondattal búcsúzott el az intézménytől, osztályától Zsámbéki Gábor színházcsináló, rendező, tanár is. (Távozott Gáspár Máté is a tanári karból.) Az ok: péntek délután – a munkaidő vége felé – egy hosszas közlemény végén jelentette be az Információs és Technológiai Minisztérium, hogy ennek az alapítványnak az élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját nevezték ki. A laikus azt gondolná, hogy a júliusi parlamenti „győzelem” után ennél azért ünnepélyesebb lesz a bejelentés.

Vidnyánszky Attila az elmúlt években különféleképpen bírálta a színművészetit, de olyan kritikusai is akadtak az egyetemnek, mint a fideszes kötődéseit egy percig sem titkoló Balázs Péter színész-rendező, aki népszínháznak nevezi az avítt ripacskodást is. És bár Vidnyánszky korábban azt állította, hogy nem akar a színművészeti élére kerülni, az egyetem és a színházi élet kritikusaként nem az általa alapított (Fidesz-közelinek tartott) Magyar Teátrumi Társaság útját egyengeti, a helyzet most mégis az, hogy az intézmény legfelső szintjére került alapítványi elnökként.

De nem ez az egyetlen csúcs. Schilling Árpád rendező egy Facebook-posztban gyűjtötte össze Vidnyánszky Attila további feladatait. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője, az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testületének, a Színházművészeti Bizottságnak elnöke, a színházművészet szakmai érdekeinek védelmét ellátó Magyar Teátrumi Társaságnak elnöke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Elvben a hét minden napjára akad tennivalója – igazán kímélhetné a hatalom.