Előfizetés

A robbanás után újra teljes kapacitással működik a bejrúti kikötő

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 15:39

Fotó: AFP
Libanoni és francia katonák együtt dolgoznak a romok eltakarításán és a part mentén elsüllyedt hajók kiemelésén. A munkálatok vélhetően még két hétig tartanak.
Ismét teljes kapacitással működik a bejrúti kikötő - jelentette az NNA libanoni hírügynökség a kikötői hatóságra hivatkozva csütörtökön. Besszám al-Kaiszi, a hatóság vezetője azt mondta, libanoni és francia katonák együtt dolgoznak a romok eltakarításán és a part mentén elsüllyedt hajók kiemelésén. A munkálatok vélhetően még két hétig tartanak. Libanon több országtól segítséget kapott azt követően, hogy augusztus 4-én a főváros kikötőjében felrobbant több mint 2700 tonna ammónium-nitrát, amelyet évek óta, különösebb óvintézkedések nélkül tároltak ott. A robbanás súlyos pusztítást okozott Bejrútban, legalább 183 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek, rengeteg épület megrongálódott. A robbanás okát egyelőre nem tudni, a kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése is tudott arról, hogy a tetemes mennyiségű vegyi anyagot ott raktározzák.

Epikus harc a virtuális és a valós térben

Varga Péter
Publikálás dátuma
2020.08.27. 15:30

Fotó: CHRIS DELMAS / AFP
Az Apple eltávolította a Fortnite alkalmazást az App Store-ból, ezzel megakadályozva a résztvevőket abban, hogy a világ egyik legnépszerűbb játékát telepítsék az iPhone készülékekre.
Összekapott az Epic Games, a Fortnite fejlesztője és az Apple: a játékgyártó cég sokallja a felárat, amit a készülékgyártó kér termékei vásárlóitól. – Az egyik legnépszerűbb játék a világon a fizetős és ingyenes változatokban is létező Fortnite, az amerikai Epic Games Inc. fejlesztése. Ez többféle digitális eszközön futtatható: PC, az Xbox One, a PlayStation 4 és az Apple eszközei alkalmasak rá. A Fortnite Battle Royale-t (Királyi Csata) akár százan is játszhatják, a győztes, aki a végén egyedül állva marad. A játék újabb változatai évente kerülnek a piacra, a legutóbbival kapcsolatban, amely tegnap került a piacra, az a hír röppent fel – ezt egyébként az Epic Games a The Verge-nek meg is erősítette –, hogy az Apple asztali számítógépein és mobil eszközein sem lehet majd játszani. Az Apple birtokosok a már meglévő kiadásoknál kell, hogy maradjanak, és ezentúl más gyártók eszközein játszókkal nem, csak más iOS vagy macOS tulajdonosokkal tudnak küzdeni. Ez azt jelenti, hogy az Epic és az Apple közötti jogi harc két táborra szakítja a játékot és a játékosokat; az új, a Marvel-birodalom figuráit alapul vevő csatákat az Apple-eszközökkel rendelkezők nem folytathatják le.  Az epikus küzdelem a két cég között augusztus közepén kezdődött. A Fortnite-ban a játék során használatos virtuális pénzt, a V-Buckot és bizonyos eszközöket meg lehet vagy kell vásárolni. Azok azonban, akik az Apple Store-t vagy a Google Play Store-t használják a fizetéshez jelentős, az Epic szerint túlzott felárral juthatnak ezekhez. Ez azt jelenti, hogy az Epic direkt fizetési lehetőségét használók e hó 13-a óta 7,99 dollárért, diszkont áron kaphatják meg azt, amiért az Apple birtokosokosoknak, vagy a Google Play-t használóknak 9,99 dollárt kell fizetniük. Az Apple erre válaszul törölte az Appstore-ból, azaz a náluk megvásárolható termékek köréből a Fortnite-ot. Az Epic sem késlekedett: összehangolt kampányt indított a telefongyártó ellen, még be is perelte. „Jelenleg azok, akik az Apple vagy a Google által kínált fizetési módokat használják, nem kapnak kedvezményt, ezek a cégek túlzó, 30 százalékos utalási díjat számítanak fel. Ha lecsökkentik a fizetésért felszámolt díjaikat, akkor mi azt a játékosok javára jóváírjuk” – mondta az Epic képviselője. Az Apple álláspontja azonban az, ha az Epic vissza akarja vetetni a Appstore termékei körébe a Fortnite-ot, akkor le kell mondani a direkt fizetési lehetőségről, mert annak lehetővé tétele sérti üzleti szabályzatukat. Szomorú, mondják, hogy egyes piaci szereplők nem akarnak azok szerint a szabályok szerint játszani, minta többiek. A harc a játékfejlesztő és a mobilapplikációs fizetési lehetőségeket használók között nem új. Az Androidot a Google 2005-ben vásárolta meg, és 2018-ban, amikor a Fortnite az andoridos (a legtöbb okostelefon ezt az operációs rendszert használja) eszközökön is elérhetővé vált, az Epic teljesen mellőzte a Google Playt Store-t.

Vizsgálatot indított az orosz belügyminisztérium Navalnij ügyében

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 15:25

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A tájékoztatás szerint a rendőrök átvizsgálták az ellenzéki politikus szállodai szobáját és szibériai mozgásának helyszíneit. Lefoglaltak több mint száz olyan tárgyat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak.
Vizsgálatot indított Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kórházi kezelésének ügyében a közlekedésrendészet – közölte a TASZSZ hírügynökséggel az orosz belügyminisztérium nyugat-szibériai részlege. A tájékoztatás szerint a nyugat-szibériai közlekedésrendészetnél több mint húszféle törvényszéki orvosszakértői, biológiai, fizikai és kémiai vizsgálat zajlik. Navalnij egy héttel ezelőtt egy repülőgépen lett rosszul, a gépnek emiatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Omszkban. Az ellenzéki politikus mintáiban a pénteki belügyi közlemény mindeddig erős vagy kábító hatású anyagot nem találtak. A rendőrök átvizsgálták Navalnij szállodai szobáját és szibériai mozgásának helyszíneit. Lefoglaltak több mint száz olyan tárgyat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak. Az ügyben, amelyben a politikust jelenleg ápoló berlini Charité kórház azt közölte, hogy első klinikai eredményei szerint Navalnijt megmérgezhették, több ország vezetője gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett.
Anatolij Kalinyicsenko nyilatkozik Navalnij állapotáról Omszkban
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
A Kreml ezzel szemben egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon. Érvelése szerint nem azonosítottak Navalnijt kómába döntő anyagot, és nem bizonyosodott be, hogy merénylet történt. Vlagyimir Ugljov, a sajtóban „Novicsok” néven emlegetett harci idegméreg egyik kifejlesztője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva „irreális verziónak” nevezte azt az állítást, hogy Navalnijt ilyen szerrel mérgezhették meg. Ugljov arra reagált, hogy a német Spiegel magazin, a The Insider orosz hírportál és a Bellingcat tényfeltáró csoport közölte: a Charité orvosai kapcsolatba léptek azokkal a bolgár kollégáikkal, akik a 2015-ben megmérgezett Emilijan Gebrev bolgár üzletembert kezelték. Gebrevet a közlés szerint egy Novicsok-osztályú méreggel próbálták megölni, a szófiai ügyészség közlése szerint „orosz ügynökök”. Ugljov rámutatott, hogy a „Novicsok”, valamint a mérgezéssel kapcsolatos elméletekben emlegetett szarin és szomán a bőrrel érintkezve 10 percen belül öl, így az ellenzéki politikus már annál az asztalnál meghalt volna, amelynél a tomszki repülőtéren teázott. Emellett ilyen méreggel az adott körülmények között, egy kávézóban elkövetett merénylet az elkövetővel is végezhetett volna.
Rendőrök a németországi kórháznál
Fotó: ABDULHAMID HOSBAS / AFP/Anadolu Agency
Ugljov korábban azt mondta, hogy Navalnijnál a kolinészteráz-szint csökkenésére használt, egyebek között az Alzheimer-kór ellen alkalmazott gyógyszerek nagymértékű szedése szervesfoszfor-idegmérgekhez hasonló hatást idézhet elő. Korábbi közlések szerint egyébként Emilijan Gebrevet, a Dunarit fegyvergyár tulajdonosát és fiát klórpirifosszal, egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel próbálták megölni.