Előfizetés

Szakszervezetek: Szijjártó nyíltan megfenyegette azokat, akik törvényben biztosított jogaikkal szeretnének élni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.27. 17:10

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Alkotmányos jogokat sért Szijjártó, amikor a külügyes munkatársaknak tiltja meg az érdekképviselet lehetőségét – állítja az Akciószövetség.
Közösen tiltakozik Szijjártó Péter törvényellenesnek és alkotmánysértőnek tartott, a „a munkavállalói szervezkedés szabadságát súlyosan veszélyeztető kijelentése” miatt a Szakszervezeti Akciószövetség, azaz
  • az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
  • a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
  • a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete
A szervezet csütörtökön adott ki közleményt, amiben felhívják a figyelmet, hogy a miniszter esküt tett arra, hogy az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartja – írja a 444.hu.

Kikelt a home office ellen, a járvány második hulláma közben

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Szijjártó Péter szerdán, egy nagyköveti értekezleten lényegében kirúgással fenyegette meg azokat, akik járványhelyzet miatt home office-munkára törekedtek volna. Többek közt azt mondta a home office-ról, hogy 
„Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik. (…) „szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza.”

Szijjártó nem mellékesen azután mondta ezt, hogy az Átlátszó oknyomozó újságírói kiderítették: a külügyminiszter szabadsága alatt egy közpénzből is gazdagodó nagyvállalkozó, Szíjj László luxusjachtjáról telefonálgatott a belarusz válság ügyében.
Az Akciószövetség szerint a miniszter ezen kijelentése nyílt fenyegetés mindazok számára, akik törvényekben biztosított érdekképviseleti jogosultsággal kívánnak élni. A tagszervezetek épp ezért együttesen követelik, hogy Szijjártó Péter munkáltatóként és Magyarország Kormányának minisztereként mindenkor tartsa tiszteletben az Alaptörvényt, és szerezzen érvényt a munkavállalói jogokat garantáló törvényi előírásoknak.

Orbán kihagyta a kormányzati kerti partit, nem kerül szobafogságba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.27. 16:43

Fotó: Viktor Tolochko / AFP
A miniszterelnök nem vett részt a Balaton-felvidéki összejövetelen, ami több kormánytagot is karanténba juttatott.
Mint a Népszava is beszámolt róla, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Orbán Balázs miniszterhelyettes is részt vett azon a szombati kerti partin, ahol ott volt a később pozitív koronavírustesztet produkáló Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az első laborvizsgálat egyiküknél sem mutatott ki fertőzöttséget, de mindketten hatósági karanténba vonultak. Mivel úgy tűnt, a szombati magánrendezvény kormányközeli buli volt, a hvg.hu megkérdezte a miniszterelnök sajtósát, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is karanténba került-e, és ha igen, végeztek-e rajta tesztet.
„A miniszterelnök nem érintett az ügyben”

– olvasható Havasi Bertalan rövid válaszában. Hollik a 24.hu kérdésére azt mondta, hogy az esemény egy kisebb kerti parti volt, amelyen viszonylag kevesen vettek részt, és a meghívottak a szabad ég alatt tartózkodtak, ezért nem hiszi, hogy bárkit megfertőzhetett.  A lap egyébként úgy tudja, hogy a partit Schaller-Baross Ernő Balaton-felvidéki kúriáján tartották. Schaller-Baross is Gulyás minisztériumában dolgozik, nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkári poszton. Csütörtökön kora délután Varga Judit igazságügyi miniszter is bejelentette, hogy hétfőn olyasvalaki társaságában volt, akiről később kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal. Ő is karanténba vonult, az első tesztje negatív lett.

Több vasútvonalon is testkamerát kapnak a kalauzok

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 16:23

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon kötelező lesz az eszköz alkalmazása.
A támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező lesz a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain – közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel. A közleményben kiemelték, hogy a tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. Emlékeztetnek arra, hogy eddig önkéntesen viselhették a kamerát a jegyvizsgálók. Most
a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon teszik kötelezővé azt.

A közlemény szerint az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon, 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén pedig eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. A közölte, hogy a MÁV-Start az év végéig, a már meglévő 108 mellé 66 darab új testkamerát szerez be, amelyek új helyszíneken, a Keleti pályaudvaron, Komáromban, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen, Füzesabonyban, Záhonyban, Szegeden és Tapolcán is felvehetők lesznek.