Előfizetés

Szijjártó Péter Szíjj László luxusjachtján pihenget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 12:02

Fotó: Németh Dániel / Átlátszó
Miközben Facebook-oldala szerint lázasan egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal.
Míg a Facebook-oldalán Szijjártó Péter arról posztol, hogyan egyeztet a minszki helyzetről, vasárnap az Átlátszó a Lady MRD-en, vagyis a Szíjj László tulajdonában lévő hétmilliárd forintos luxusjachton fotózta le a külgazdasági és külügyminisztert az Adrián nyaralás közben.   „Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon” – írta a külügyminiszter hétfőn, dolgozószobában telefonálós képpel illusztrálva a munkát. „Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával” – posztolta vasárnap, a mellékelt képen pedig egy tárgyalóteremben mobilozott.   Az Átlátszó viszont ugyanezen a napon, augusztus 16-án vasárnap a Lady Mrd-en, a Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton látta és fotózta a tárcavezetőt Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a szárazföldtől 15 kilométerre. A lap úgy vélekedett, hogy Szijjártó ekkor már jó néhány napja a luxujachton pihenhetett családjával. A Lady Mrd augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében volt, onnan a spliti öbölbe ment, majd a repülőtér alatti öbölben várakozott. Az Átlátszóval való találkozás meglephette a politikust, öt-tíz perc múlva a legénység két tagja egy jetskivel elindult megtudni, ki és miért fotózza a hajót és az utasokat. Negyed óra múlva a Lady MRD-n kikapcsolták a tengeri navigációs berendezést, így az eltűnt a térképről. Júliusban szintén az Átlátszó számolt be arról, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó. A Lady MRD jachtot korábban Mészáros Lőrinc is használta.  Korábban még nem volt Máltán nyilvánosan elérhető adatbázis az ott bejegyzett cégek valódi tulajdonosáról, ezért akkor csak annyit lehetett tudni, hogy a hajót egy L&L Charter Ltd nevű máltai offshore cég regisztrálta. Nemrég azonban egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból pedig kiderült, hogy a hajókat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László, a negyedik leggazdagabb magyar.

Reagált a külügyi államtitkár

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás reagált a keddi hírre. „Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik. Számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki” – írta. Hozzátette, hogy a külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül. „A képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről” – zárta bejegyzését Menczer Tamás. 

Kunhalmi: Tóth Bertalannal fogok nyerni

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.08.18. 10:02

Fotó: Erdős László / MSZP
Mesterházy Attila bejelentkezett az MSZP férfi társelnöki posztjára, a női társelnök-jelölt nem tervez vele.
 – Nem véletlenül indulok Tóth Bertalannal, egy csapatban készülünk a Fidesz legyőzésére – reagált lapunknak Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője arra, hogy Mesterházy Attila hétfőn este az ATV-ben bejelentette indulását a párt társelnöki tisztségéért. Mesterházy úgy fogalmazott, hogy ő „tökéletesen tudna együtt dolgozni” Kunhalmi Ágnessel. – Nem tervezek ezzel az eshetőséggel, Tóth Bertalannal indulok és vele is fogok nyerni – mondta Kunhalmi arra, hogy ő Tóthon kívül mással együtt dolgozna-e. Kunhalmi Ágnes a párt jelenlegi elnökével közösen pályázta meg a szeptemberi tisztújításon a társelnöki pozíciót, ugyanakkor mivel a női és a férfi társelnökről külön zajlik a szavazás az MSZP új szabályzata értelmében, ezért előfordulhat az is, hogy nem Tóth Bertalan mellett foglal állást a többség. Kérdésünkre a képviselő elmondta, hogy amennyiben Mesterházy Attila szeretné a párton belüli versenyt a férfi jelöltek versenyére kihegyezni, szerinte nem fog sikerrel járni, a társelnöki rendszer ugyanis „a csapatjátékról szól”. Kunhalmi hozzátette, egyelőre ő sem tud más olyan párttagról, aki a női társelnöki pozícióért indulna, de ő is azt látja ideálisnak, ha verseny van a párton belül. A férfi társelnöki pozícióra Tóth Bertalan pártelnök és Mesterházy Attila mellett harmadikként indul Őri László, a szocialisták óbudai önkormányzati képviselője, aki először méretteti meg magát országos szinten.

Meghalt egy beteg, 24 új koronavírus-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 08:53

Fotó: Komka Péter / MTI
60 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.
Huszonnégy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4970-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 609 fő, 3631-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 730 fő – közölték kedden a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, és a gyógyultak 43 százaléka budapesti. 60 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 383 411 mintavétel történt eddig.  „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie” – írták. Hozzátették: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2163) és Pest megyében (735) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (386), Komárom-Esztergom (315) és Zala (277) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (19), Tolna (21) és Heves megyében (31) van Magyarországon. 

Meghaladta a 21,8 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Már 21 881 858 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 777 152, a gyógyultaké pedig 13 888 301 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 21 613 706 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 774 296, a gyógyultaké pedig 13 616 495 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.