Előfizetés

Előbb bedobják polgári forgalomba, utána tömegesen tesztelik az orosz vakcinát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.08. 12:38

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Ezen a héten kezdődik az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza.
Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele – közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra. A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen. A minisztérium azt ígérte, hogy a vakcina hamarosan az ország régióiba is el fog jutni.
Mihail Murasko egészségügyi miniszter hétfőn kiadott közleménye szerint az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődik meg a moszkvai poliklinikákon, 40 ezer önkéntes bevonásával.

Az orosz főváros hétfőn arról adott ki tájékoztatást, hogy a kísérletben való részvételre mintegy 25 ezren jelentkeztek. Rusvai Miklós virológus nemrég azt nyilatkozta a Borsnak, hogy továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz „Szputynik V” koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga. Gyanút kelt viszont a szakemberekben, hogy milyen gyorsan és milyen kevés információt szolgáltatva fejlesztette ki Oroszország az első új koronavírus elleni vakcinát. Egy, a hatósági engedélyezésben jártas hazai szakember azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az oroszok „kicsit túl gyorsan mentek végig a klinikai vizsgálatokon.” Tudomása szerint nem sokat foglalkoztak a preklinikai fázissal, rögtön a humántesztelésbe csaptak bele. Bár Putyin elnök olyan jónak tartja a Covid-19 elleni orosz védőoltást, hogy egyik lányának is beadta, a világ több egészségügyi szakértője a tudományos részleteket hiányolja. Az embereken végzett klinikai tesztek ráadásul kevesebb mint két hónapig tartottak. Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést „meggondolatlannak és ostobának” nevezte. Álláspontja szerint egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan.   Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5099-cel 1 035 789-re emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 122-vel 17 993-ra, a felépüléseké pedig 6772-vel 850 049-re emelkedett. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve.

Von der Leyen bejelentette, hogy kit javasol új uniós biztosnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 12:35
Ursula Von der Leyen
Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy Mairead McGuinnesst, az Európai Parlament egyik alelnökét javasolja új uniós biztosnak azt követően, hogy Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról. Hogan területét Valdis Dombrovskis alelnökre ruházná át. Az uniós bizottság elnöke rövid sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy McGuinness számára a bizottság pénzügyi szolgáltatásokért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős portfólióját szánja. Kiemelte, a jelöltnek jelentős politikai tapasztalatai vannak az uniós ügyeket illetően, 2004 óta európai parlamenti (EP-) képviselő, jelenleg az EP első alelnöki pozícióját tölti be. Ez a tapasztalat döntő fontosságú az EU pénzügyi szektorpolitikai menetrendjének képviseletéhez, valamint annak biztosításához, hogy támogassa és erősítse az Európai Bizottság fő célkitűzéseit, nevezetesen a zöld és digitális átmenetet - szögezte le.
Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a kereskedelmi portfólióért Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság lett alelnöke felel majd. Emellett ellátja az uniós bizottság eurócsoport mellé rendelt képviseletét is Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos mellett - közölte. Hogan lemondása után ideiglenesen már Dombrovskis vette át a kereskedelmi kérdések irányítását. Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén mondott le, miután kiderült, hogy hazájában, Írországban megsértette a koronavírus-járvány miatt bevezetett előírásokat.

Az ukrán határon fogták el az eltűnt fehérorosz ellenzéki vezetőt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.08. 10:50
Marija Kalesznyikava
Fotó: Viktor Tolochko / AFP
Elrabolták, hogy megrendezzék szökési kísérletét?
A fehérorosz hatóságok elfogták a fehérorosz-ukrán határon Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt, két társának pedig sikerült átszöknie Ukrajnába

- közölte kedden a fehérorosz állami média. A BelTA hírügynökség és a Belarusz-1 tévécsatorna egybehangzó jelentése szerint Kalesznyikava "megkísérelt törvénytelenül átkelni a határon, de elfogták". Két társának, Anton Radnenkavnak és Ivan Kravcavnak sikerült átszöknie a határon. Ezt megerősítette a tut.by hírportálnak Anton Bicskavszki, a fehérorosz határőrség szóvivője is, illetve az ukrán határőrség is közölte, hogy Radnenkav és Kravcav Ukrajnában tartózkodik, de Kalesznyikava nem lépte át a határt. Bicskavszki szerint mindhárman hajnali négy órakor próbálták elhagyni az országot egy BMW típusú gépkocsival az Aljakszandravka nemzetközi határátkelőn át, ahol korábban megerősítették az ellenőrzést, és növelték a határőrség létszámát. Már átjutottak a fehérorosz vámon, és az ukrán határ felé tartottak, de megpillantva egy határőralegységet, hirtelen gyorsítottak, életveszélybe sodorva a határőrszolgálat egyik katonáját. "Kalesznyikava ugyanakkor a járművön kívül találta magát, tulajdonképpen kilökték belőle" - ismertette a történteket Bicskavszki. Az Interfax ellenzéki forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy egyikük sem tervezte a távozást hazájukból, sőt határozottan ellenezték ezt.
Feltételezések szerint először elfogták, majd a határra szállították őket a hatóságok emberei, és ott megrendezték Kalesznyikava szökési kísérletét.

Más forrásokból az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy amikor Kalesznyikavát megpróbálták kitoloncolni, összetépte az útlevelét, és ezért nem is engedhették át a határon. Az orosz hírügynökség szerint jelen pillanatban egyik ellenzéki sem érhető el telefonon. Mindhárman tagjai a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanácsnak - Kalesznyikava ráadásul a testület elnökségi tagja is -, és mindhárman hétfőn tűntek el, nem reagáltak a telefonhívásokra. Egy szemtanú aznap arról számolt be, hogy látta Minszkben, amikor Kalesznyikavát elrabolták, ismeretlenek betuszkolták egy kisbuszba. A fehérorosz belügyminisztérium azonban közölte hétfőn, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát. 
Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója,

és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után - amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom - tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni. Hétfőn az Európai Unió és külön Litvánia is követelte Kalesznyikava szabadon engedését, tiltakoztak az ellenzékiek üldöztetése ellen. A kedd hajnali eset után a Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja követelte Kalesznyikava, illetve más ellenzéki vezetők és politikai foglyok azonnali szabadon engedését. Hangsúlyozta: a Koordinációs Tanácsot azért hozták létre, hogy platformot teremtsenek a párbeszéd számára. "Más megoldás nincs, Lukasenkának ezt tudomásul kell vennie. Nem lehet túszként fogva tartani a népet. Lukasenka gyöngeségét és félelmét mutatja azzal, hogy fényes nappal raboltatja el az embereket" - hangoztatta az ellenzéki vezető.
A jelekből ítélve a fehérorosz hatóságok egyenként zsuppolják ki az országból az ellenzéki vezetőket.

Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkova, a Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja. A lengyel kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből. Elmondása szerint a rendvédelmi szervek vitték őt a börtönből egyenesen a lengyel határra. Hasonlóképpen zsuppolták ki Litvániába közvetlenül az augusztus 9-i elnökválasztás után Cihanouszkaját is. Korábban a Népszava számolt be arról, hogy Linas Linkevicius litván külügyminiszter a belarusz vezetést vádolta az asszony elrablásával. A Twitteren azt írta, szégyen, ami történt.