Előfizetés

Pörög a diplomagyár, miután nem kell a nyelvvizsga

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 17:25
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hirtelen 110 ezren lettek a diplomások.
Már mintegy 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal kapcsolatos engedményeknek köszönhetően

– büszkélkedett el Facebook-oldalán az Innovációs és Technológiai minisztérium parlamenti államtitkára. Schanda Tamás emlékeztetett, tavasszal azért döntött a kormány a korábban előírt követelmények időszakos eltörlése mellett, mert a koronavírus-járvány idején nemcsak az emberek egészségét és életét, de a gazdaságot, a magyar emberek megélhetését is védeni kellett. Szerinte a változtatásnak köszönhetően az érintett fiatalok jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerültek, hiszen olyan állásokat is megpályázhattak, amelyeket a diplomájuk kézhezvétele előtt nem. „A munkáltatók pedig így is biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő szaktudással rendelkeznek a jelentkezők – hiszen a záróvizsgát letették, bizonyították, hogy elsajátították a szükséges ismereteket” – zárta bejegyzését az államtitkár.
Más kérdés, hogy nem minden szakmát ment meg a lépés. Tanárokból bizonyosan nem lesz több, mivel egyre kevesebben nyernek felvételt az ilyen szakokra. Mint arról a Népszava korábban beszámolt,
alig több mint 6400-an nyertek felvételt idén valamilyen pedagógusképzésre, ami az elmúlt évek egy újabb negatív rekordja a felsőoktatásban.

A felvi.hu friss adataiból jól látszik, hogy az elmúlt öt év eredményeihez képest mintegy harmadával csökkent a tanárszakon továbbtanulók aránya. Igaz, idén a jelentkezők száma is rekordalacsony volt: 11,1 ezren próbáltak meg bekerülni a pedagógus szakokra, 37 százalékkal kevesebben, mint 2019-ben.

Sztrájkolni is készek az SZFE munkatársai

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.10. 16:31

Fotó: Ladjánszki Máté / LADJANSZKI MATE
A felhíváshoz egyre többen csatlakoznak, már az első napon 85 munkatárs jelezte, hogy szeptember 21-től részt vesz a tiltakozásnak ebben a formájában is, ha nem sikerül eredményt elérni a sztrájktárgyaláson.
Sztrájkkövetelésekkel fordultak a kormányhoz szerdán a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, mert az intézmény fenntartójának kijelölt alapítvány által megszövegezett alapító okirat és az új szervezeti és működési szabályzat is sérti a munkavállalók érdekeit. Veszprémi Judit, az egyetem kommunikációs vezetője, az ötfős sztrájktárgyaló delegáció tagja a Népszavának elmondta, hogy nem valamelyik szakszervezet tagjaként, hanem egyszerű dolgozóként kezdeményezik a határozatlan idejű munkabeszüntetést, ha a miniszterelnök nem jelöli ki öt napon belül a kormány tárgyalóit, vagy velük hét nap alatt nem sikerül megegyezni a sztrájkkövetelések teljesítéséről. Berki Erzsébet sztrájkszakértő megerősítette, hogy nem kell szakszervezeti háttér a sztrájk szervezéséhez és az egyetem dolgozóinak ötpontos követeléslistája is megfelel a sztrájktörvényben megfogalmazott feltételnek, hogy a munkavállalók gazdasági és szociális érdekei miatt indítható ilyen akció, mert az SZFE munkavállalóinak alapvetően változtak meg munkafeltételei. A követelések között szerepel, hogy a kormány garantálja az alkotás, oktatás és az egyetem szabadságát, hogy állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit, hogy az egyetem belső működését a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg, továbbá, hogy az intézmény vezetőit szintén a szenátuson keresztül az egyetemi közösség választhassa meg és végül, hogy garantálják az eddigi pénzügyi források megmaradását. Egyre többen csatlakoznak a sztrájkfelhíváshoz, már az első napon 85 munkatárs jelezte, hogy szeptember 21-től részt vesz a tiltakozásnak ebben a formájában is, ha nem sikerül eredményt elérni a sztrájktárgyaláson. Hozzá kell tenni, néhány hete szakszervezeti alapszervezet is létrejött az egyetemen, ennek titkára, Csató Kata mesteroktató szintén tagja a tárgyalódelegációnak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) szeptember 24-re tervezett küldöttgyűlése dönt hivatalosan az SZFE szakszervezetének felvételéről tagjai sorába. Egyébként az FDSZ elnöke, Dráviczki Sándor tegnap levélben kért időpontot Palkovics László innovációs minisztertől, hogy a színművészetin kialakult helyzetről, és általában az új alapítványi fenntartói formáról tárgyaljanak. A kulturális terület több szakszervezete is szolidaritását fejezte ki az egyetem munkatársainak akciójával.

Marad a nyári hőség hétvégén is

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 16:13

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Eső nem várható.
A hétvégén is marad a hőség, többfelé 30 foknál is melegebb lesz napközben, de éjszakánként felfrissül az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. Pénteken, szombaton és vasárnap is sok lesz a napsütés, csapadék nem várható.     Pénteken a sok napsütés mellett fátyolfelhők és lapos gomolyfelhők is megjelennek az égen, de ezek csapadékot nem adnak. A Dunától keletre az északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 15 fok között alakul, az északi szélvédett völgyekben lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható.
Szombaton a minimumhőmérséklet 8 és 15, a maximumhőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Vasárnap a leghidegebb órákban 9-16 fok lesz. Napközben 26-31 fokig melegszik fel a levegő.