Előfizetés

Most nem lesz leállás, a halottak számára figyel a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 21:29

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/MTVA
Orbán Viktor azt mondta, fel sem merül az iskolák bezárása, amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma. Szerinte a koronavírus-járvány második hullámában az új fertőzöttek napi száma lesz még magasabb is, mint a szombati 916.
Az emberek azt akarják, hogy ne álljon le az ország, működjenek a munkahelyek és az iskolák, ne legyen digitális oktatás. Ez lehetséges – jelentette ki szombat esti interjújában az M1 állami televízióban Orbán Viktor. A miniszterelnök a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatos kérdésnél utalt a kormány nemzeti konzultációjára, és a nekik visszaküldött (valójában sem számában, sem tartalmában nem ellenőrizhető) levelek nyomán leszögezte, hogy Magyarországnak működnie kell! Arról nem beszélt részleteiben a kormányfő, hogyan is képzeli el a működést, de azt mondta, hogy a kormánynak, ahogy tavasszal is volt, most is van „haditerve”. Szerinte felkészültek a nyáron, ahogy mondta: hadgyakorlatot tartottak a már általuk „kiismert” vírussal szemben: 
„Van tízezer ágy, vannak orvosok, ápolók, vezényelni is tudjuk őket, azért vagyok nyugodt, mert egy nagy katonai gyakorlatban teszt alá helyeztük a rendszert, egy magyar embernek sem kell szenvednie”

Ugyan a kormányfő megjegyezte, hogy az ápolókat és az orvosokat is oda vezényelhetik, ahova kell, azt nem hozta szóba, amiről a Népszava is többször beszámolt, hogy ápolóhiány van. A kormányfő elismerte, hogy a járványban a számok alapján valóban jelentősen megemelkedett a napi új fertőzöttek száma, és ez lesz még magasabb is, de mint monda, most elsősorban a halálozások számára kell figyelni. „Amíg a halálozás nem nő, fel sem merülhet, hogy bezárják az iskolákat” – fogalmazott. Azt is kifejtette Orbán Viktor, hogy szerinte tartották az ígéreteiket, hogy „annyi munkahelyet teremtenek, mint amennyit a vírus elpusztít”, sőt az idén még többet hoznak létre, de ezt sem részletezte.

Bírságok, bezárások, újabb miniszteri pozíció

Orbán Viktor szerint a sikeres védekezéshez az kell, hogy néhány biztonsági szabályt, amit meghoztak, azt az emberek tartsák be. A maszkhasználat és a távolságtartás mellett azt említette, hogy ha rosszul érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe. Szombat délelőtt a Facebook-oldalán egy videóban már a korábban bejelentette, hogy az iskolások hőmérsékletét kötelezően mérni fogják. Most arról is szólt, hogy a tervek szerint, ha egy üzletben valaki nem visel maszkot, a vevő és a boltos is kap büntetést, másodjára is, harmadjára pedig bezárják a boltot. Azon is gondolkodnak, hogy az idősek védelmében például este tizenegy óra után bezárják-e a bárokat. Végül a családok védelmét is kiemelte Orbán, első intézkedésként családügyekért felelős tárcanélküli miniszter lesz Novák Katalin eddigi államtitkárból.

„Ez itt most egész Budapest kicsiben”

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.09.12. 19:09

Fotó: Népszava / Pavel Bogolepov
Történelmi eseményként jellemezték a fővárosi önkormányzatnál most először megrendezett közösségi gyűlést a városvezetők.
– Ha néhány éve megkérdezik tőlem: mit szólnék ahhoz, hogy budapestiek önként két hétvégét is eltöltenek a klímastratégiáról vitatkozva egy civil gyűlés keretében, valószínűleg csak nevettem volna. Holott az ügy és az eszköz is a lehető legkomolyabb – köszöntette Karácsony Gergely az első közösségi gyűlés résztvevőjét szombaton a Városháza „tanácsteremnek” berendezett udvarán. A főpolgármester úgy folytatta: A klímaváltozás már itt kopogtat az ajtónkon, és jelentősen befolyásolja a mi életünket és a gyerekeink jövőjét. Az eszköz amit használunk ósdi, divatjamúlt, úgy hívják, demokrácia.
A demokrácia válságára azonban soha nem az a válasz, hogy kevesebb kell belőle, hanem az, hogy több részvételiség.

De nem az a formája, amikor végtelenül bonyolult kérdésekre végtelenül primitív válaszokat adunk és elvárjuk, hogy erre még bólogassanak is. Hanem adunk a polgároknak információt, tudást, szakértelmet, valamint lehetőséget az eszmecserére, hogy ezek eredményeként alakuljon ki az a döntés, amit azután képviselni fogunk – tette hozzá Karácsony Gergely. A nagy, kerek asztalok körül 50, véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár ül, előttük vaskos mappa, benne az előttük álló programhoz való útravalóval. Minden asztal mellett a filmekből (is) jól ismert tábla, rajta a nagy üres papírral, amelyre felvázolhatják az asztaltársaság fontosnak ítélt gondolatait, a felmerülő kérdéseket. A közös útkeresésében, a kialakuló viták, illetve a kezdeti félszegség kezelésében képzett facilitátorok (csoportos megbeszéléseket levezető szakemberek) segítik őket. Míg a felvetett témában való elmélyülést meghívott szakértőkkel biztosítja a rendezvényt a fővárosi önkormányzattal közösen szervező DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány. 
A Városháza kétségtelenül kitett magáért. A terített asztalokra jutott kávé, a résztvevőknek névtábla, sőt az egyik fázósabb részvevőnek külön hoztak egy asztalterítőt vállkendőnek.

Az egyik szélső asztaltársaságot faggatva kiderült, hogy mi hajtotta őket ide a szombat reggeli eszmecserére. Klári a téma, a klímavédelem fontosságát említette, mondván a probléma az életünk részévé vált. A körülbelül feleannyi idős Misi azért jelentkezett, mert ilyen típusú rendezvény még soha nem volt, „elsőnek lenni pedig mindig érdekes, főként, hogy még szövegelhet is”. A kiválasztás menete is rendben volt szerintük: legfeljebb a végén kellett kicsit gyors tempóban kitölteni egy csomó papírt, de ez még belefért szerintük. Történelminek nevezte az eseményt Kerpel-Fronius Gábor, részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes is, aki hangsúlyozta: Budapest új vezetése kísérletező kedvű, új utakat és eszközöket próbálnak ki, hogy ezek révén kerüljenek egyre közelebb az önkormányzat jobb működéséhez. A szombati közösségi gyűlés mellett, jövő héten indul a részvételi költségvetés, amelynek során azt szeretnék feltérképezni, hogy milyen feladatok elvégzésére költenének többet a fővárosiak. A részvételiség harmadik formája a közösségi tervezés, amely egy park, utca, városrész rendezéséhez vár ötleteket és véleményeket a helyiektől. Ilyen indult a Gellérthegy parkjának, vagy például a Római-partnak az újragondolására. Ez itt most egész Budapest kicsiben, Önök reprezentálják a fővárosiakat. Ez hatalmas erő és lehetőség a demokrácia megnyitására, a politikusok és a polgárok közötti kapcsolatok építésére – összegzett Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója, aki szerint minden részt vevő legyen büszke magára, mert valami nagyon újat és igazat hoznak létre. A mostani és a következő szeptemberi hétvégén megrendezendő közösségi gyűlés résztvevői által megfogalmazott javaslatokat a fővárosi önkormányzat figyelembe veszi majd új klímastratégiájának megalkotásakor. 
A klímaváltozás nem csupán a jegesmedvékről szó, a nyári hőség, a villámárvizek okán már Budapest lakó is saját bőrükön érezhetik, hogy mennyire nagy kihívás elé nézünk a nem is túl távoli jövőben

– fogalmazott Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes.

Szűrés, fizetés

A közösségi gyűlésen az élet minden területéről érkező emberek gyűlnek össze, hogy fontos ügyekről beszéljenek – ebben az esetben ez az ügy a klímaváltozás. A gyűlésen a résztvevők új ismereteket szereznek a témáról, megosztják a gondolataikat egymással, végül ajánlásokat tesznek arra, hogy milyen módon kezeljük a problémát. A közösségi gyűléseket számos helyen használják a világon – többek között Lengyelországban, Írországban, Belgiumban – hogy segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját. A gyűlést egy független civil szervezet, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlestéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítja le a Fővárosi Önkormányzat. A résztvevőket több lépcsőben választják ki, hogy reprezentálják Budapest lakosságát. Első lépésként meghívót küldtek tízezer véletlenszerűen kiválasztott embernek. Közülük minden 18 évesnél idősebb budapesti lakos jelentkezhet, kivéve például, ha politikai párt vezető testületének tagja, tisztségviselője, alkalmazottja, politikai felsővezető, államtitkár, országgyűlési vagy önkormányzati képviselő, polgármester, illetve alpolgármester. A jelentkezők közül választanak ki ötven embert, figyelve arra, hogy a gyűlés valóban reprezentálja Budapest lakosságát. Az étkezésen kívül a szervezők 40 ezer forint adómentes juttatást biztosítanak minden résztvevőnek.

Jövő csütörtökig tart ki a szeptemberi nyár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 19:02

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az éjszakák már hűvösek maradnak, csütörtökön már csapadék is eshet, péntekre pedig várhatóan tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet.
Szeptember 17-én csütörtökig marad a napközben nyári, sőt a jövő hét első felében kifejezetten kánikulai időjárás – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján (met.hu) közzétett országos előrejelzésekből. Ennek alapján szombat éjszaka a gomolyfelhők jórészt feloszlanak, nagy területen kiderül az ég. Csapadék nem lesz. Helyenként párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. A hőmérséklet hajnalban általában 10 és 16 fok között alakul.
A szombatihoz hasonló nyárias idő várható a hét első felében is
Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat
A hétvége, akárcsak a következő napok időjárása az eddigiekhez hasonlóan folytatódik. Vasárnap napközben kifejezetten nyárias, többnyire derült vagy kissé felhős idő várható csapadék nélkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 31 fok között várható. Hétfőn, kedden és szerdán szinte mindvégig napos idő várható kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A naponta némileg változó irányú szél helyenként megélénkülhet, de a hét első három napján a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, és éjszaka sem lesz hidegebb, mint az elmúlt napokban (10-17 fok). 
Csütörtökön már érezhetjük a változást, bár a nappali hőmérséklet még ezen a napon is kellemesen 25-30 fok között alakul. Napközben azonban már a több-kevesebb napsütés mellett egyre többfelé megnövekszik a felhőzet. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, eleinte főleg nyugaton és északon, estétől másutt is.  A szél északira fordul, sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek.  Péntekre viszont annak ellenére, hogy észak felől csökken a felhőzet és több órára kisüthet a nap, már beköszön a hamisítatlan ősz: a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, míg éjszaka nem lesz több  6-13 foknál.