Előfizetés

Hozzánk is elért a kaliforniai erdőtüzek füstje

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.14. 11:05
Műholdfelvétel a tüzekről
Fotó: AFP
Jól kivehető füstsávok láthatók a Kárpát-medence fölött.
Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlás következtében már Európába, így hazánkba is eljutott. A füstsávok jól kivehetőek voltak a szombat esti és a vasárnap reggeli műholdfelvételeken, de a felszínről is látható volt a füst jelenléte a felettünk lévő légkörben – írta az Időkép
A színesebbé váló napkeltéket és napnyugtákat a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okozza. Napkelte előtt kelet felé tekintve sárgás, a horizonthoz közelebb barnás, vöröses sávokat lehetett megfigyelni. Azonban a horizont feletti barnás, szürkés réteg, a légkör alsó három kilométer vastag rétegében felhalmozódó aeroszol részecskéknek köszönhetően jelenik meg. Az erdőtüzek füstje nagyobb magasságban, 6500 méter fölött utazik az erős magassági szelek szárnyán. A lepelszerű füstsávok már éjjel, a Hold fényénél is láthatóak a voltak.
A NOAA előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Lángokban a nyugati partvidék

Legalább huszonhatan meghaltak az Egyesült Államok nyugati partján tomboló erdőtüzekben az USA Today című amerikai napilap és a CNN amerikai hírcsatorna péntek esti beszámolója szerint. Kaliforniában 20, Oregonban 5 és Washington államban egy ember életét követelték a lángok. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma emelkedhet.
Szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb az aszály, a hőség és a szélsőséges időjárás, és ez az erdőtüzek számának növekedéséhez vezet. Az Egyesült Államok nyugati részén jelenleg 100 nagyobb tűz tombol több mint 18 ezer négyzetkilométeren.

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.13. 19:31

Fotó: Shutterstock
A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.
Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton egy állatkertben az egyesült államokbeli St. Louisban. A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében. Mark Wanner, az intézmény herpetológiai – kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó – menedzsere elmondta, ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok (Python regius) ivartalanul szaporodjanak. A kígyók gyakran arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából. Maga a tojásrakás is különleges ebben az esetben, mivel a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják ezt, hogy elérnék a 60-as éveiket – emelte ki Wanner. Az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány – mondta a szakértő. Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak, a maradék két tojásban növekvő kígyó azonban elpusztult. Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek. A genetikai mintákból kiderül, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul, úgynevezett fakultatív partenogenezis során termékenyültek-e meg. Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, mely azonban húsz éve nem volt a nőstény közelében. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozta az állatkertnek egy magántulajdonos.

A fóliázott papír sem sokkal jobb a műanyag csomagolásnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 10:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár csökkentheti a felhasznált műanyag mennyiségét, nehéz a szétválasztása, az osztályozása és az újrahasznosítása is.
A hűtőpultokba tett, többnyire félkilós adagokra porciózott húskészítmények műanyag tálcája és fedele rengeteg hulladék forrása, ezért a műanyagot egyre gyakrabban kartonpapírral helyettesítik, de ez sem igazán jó megoldás, ugyanis ezeket is fóliával vonják be – írta a G7
Ha a papír és a műanyag össze van dolgozva és egységes anyagot alkot, akkor a kompozit kategóriába tartozik. A felhasznált műanyagok mennyisége így 70 százalékkal csökkenthető, viszont a legtöbb esetben a papír és a műanyag fólia össze van ragasztva. Jobb esetben a terméken fel van tüntetve, hogy szemétbe dobás előtt az összetevőket szét kellene választani, de sokszor elmarad a tájékoztatás, és az is előfordulhat, hogy a vásárló papírnak nézi. Gyakori, hogy nem tudják eldönteni, hogy melyik kukába tegyék az anyagot, ami végül a vegyes kommunális hulladék között landol, amely vagy a lerakóba, vagy az égetőbe megy.
A kompozit anyagok ugyan nagyon hasznosak a műanyag hulladék csökkentésében, az újrahasznosítás szempontjából rémálomnak számítanak. Egy német szakértő a Die Weltnek azt mondta, a fóliával bevont papírt legjobb esetben is csak részben lehet újrahasznosítani, ráadásul külön berendezésekkel lehet kezelni.