Előfizetés

Döbbenetesen hosszúra nőttek a kórházi várólisták a leggyakoribb műtéteknél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 15:52
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
És a helyzet csak rosszabb lesz, hisz a járvány második hulláma miatt most tízezer kórházi ágyat szabadítanak fel, azaz még több operációt halasztanak el.
Nem sikerült rövidíteni a műtéti várólistákat, sőt voltaképpen tovább nőtt a beavatkozásra várók száma – derült ki az mfor.hu hétfői összeállításából. A portál annak járt utána, miképpen készült fel a magyar egészségügy a koronavírus második hullámára. Amint azt a Népszava is megírta, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton – operatív törzsi ülés után – a Facebookon közzétett videójában bejelentette: 
„A kórházi kapacitások szinte korlátlanul rendelkezésre állnak: tízezer szabad ágy van, és ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a vírust”.

Most az mfor.hu végigvette, hogyan is állnak a kórházi várólisták műtét-, illetve betegségtípusok, kezelések szerint a nyári, júniusi adatokhoz képest.  Mint írták, „döbbenetesen megugrott” a műtétre várakozók száma a sokakat érintő területeken:
  • Szürkehályog műtétre 10 421 fő várakozik, júniusban csak 259 fő volt előjegyezve;
  • Laparaszkópiás nőgyógyászati műtétekre 60 fő vár, míg júniusban mindössze 34 fő várakozott;
  • Pajzsmirigyműtétre 51 fő vár, míg júniusban csupán 4 fő várakozott;
  • Csípőprotézis műtétre 4458 fő várakozik, júniusban 4038-an voltak;
  • Jelentős kiterjesztett gerincműtétre 81 fő vár, júniusban 48 fő várt;
  • Implantátum nélkül végzett sérvműtéteknél 976 fő vár, míg júniusban 726 fő várakozott;
  • Érsebészeti műtétekre jelenleg 150 fő vár, júniusban csak 37-en voltak.
Szinte alig változott, vagy csak enyhén nőtt a jellemzően több száz várakozó száma egyebek mellett a laparoszkópiás epekőműtétnél, a gerincstabilizáló műtétnél, az implantátum beültetésével végzett hasfali és lágyék sérvműtéteknél vagy a nyitott szívműtétnél. Már jelentősebb, ezres, illetve több ezres  számban, de szintén nem drámai mértékben többen várnak koszorúér műtétre és térdprotézis beültetésre. Számottevően csökkent a több tucatnyi várakozó száma a prosztata megnagyobbodás miatti műtétre, illetve az orrmelléküreg-műtétre, százas nagyságrendben pedig a mandula és orrmandula műtétekre. Mint arról a Népszava beszámolt, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megtiltotta a betegek hazaküldését abban a múlt heti levélben, amelyben előírta, hogy az intézmények a COVID-19 fertőzött betegek ellátására a korábbi tíz százalék helyett az ágyaik 20 százalékát tartsák készenlétben.

Továbbra is sokfelé magas a levegő ózontartalma

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.14. 13:43
Képünk illusztráció
Fotó: B. BOISSONNET / AFP
Budapest mellett tizenhárom településen kifogásolt a levegő minősége.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői adatai szerint a magas ózontartalom miatt tizennégy településen kifogásolt a levegő minősége. Ezek: Budapest, Százhalombatta, Tököl, Székesfehérvár, Veszprém, Ajka, Szombathely, Pécs, Komló, Eger, Salgótarján, Kecskemét, Oszlár és Debrecen.
Az elmúlt időszakban az NNK többször is felhívta a figyelmet a magas ózonkoncentrációra.
A tisztifőorvosi Facebook-oldalon korábban azt írták: a magas ózonkoncentráció miatt a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak. Ezért az asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják, hogy az érintett településeken ebben a napszakban intenzív fizikai tevékenységet végezzenek a szabadban.

Gólpasszt adott a kormány Karácsonynak a biodómmal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 13:16

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A folyton növekvő költségeket elfelejtette megemlíteni az államtitkár.
Hosszas interjút adott a fővárosi ügyekért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek. Fürjes Balázs - sok más téma mellett - a hányattatott sorsú biodóm ügyéről is beszélt. Szerinte ennek befejezésére 40 milliárd forintot adott a kormány, minden beleszólás nélkül. 
"Gólpasszt adtunk a fővárosi önkormányzatnak, csak be kell lőni a ziccert. Már jócskán hosszabbításban vagyunk, és csak várjuk, mit kezdenek a forintos labdával."

- fogalmazott. Szerinte információhiányos állapotban van a kormány az építmény befejezését illetően. "Ráadásul a valóban hasznos biodóm befejezése jó alkalom a főpolgármesternek, hogy bebizonyítsa, nem igazak a vádak, hogy ő képtelen megcsinálni dolgokat, csak fejlesztések megfúrásában, nemek kimondásában jeleskedik."  
Fürjes Balázs az interjúban arról nem beszélt, miért van az, hogy egyre csak drágulnak a biodóm építési költségei.

Mint ahogy arról a Népszava is beszámolt, éppen öt napja újabb többletköltségek jelentek meg a összberuházással kapcsolatban. Lapunk értesüléseit a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes is megerősítette. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektre eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. Végül a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium vállalta el a feladatot 32,7 milliárdért 2017 nyarán. A kivitelezési határidő tavaly novemberben járt le.