Előfizetés

Bevallottan kísérletezne a szurkolókkal az UEFA a budapesti Szuperkupa-meccsen

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.22. 19:43
A Puskás Ferenc stadionban 20 ezer néző előtt csaphat össze a Bayern München és a Sevilla
Fotó: Népszava
Próbának tartja az európai szövetség a Puskás Arénában tartandó mérkőzést, itt dől el, hogy nyitott vagy zárt kapus meccseket tartanak-e a későbbiekben.
Az európai szövetség (UEFA) kedden erősítette meg, a csütörtöki "próbaesemény" határozza majd meg, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, így a zárt kapus összecsapásokra vonatkozót is, módosíthatják-e még az év végéig - írja az MTI. Egyelőre az UEFA égisze alá tartozó meccseken, Bajnokok Ligája- és Európa-liga selejtezőkön, valamint a Nemzetek Ligája-találkozókon nem lehetnek jelen nézők.
Csütörtök este a Puskás Arénában a BL-győztes Bayern München játszik az El-győztes Sevillával, és 
a létesítmény a teljes befogadóképességének 30 százalékát töltheti meg közönség - ez 20 ezer nézőt jelent.

Mindkét csapat részére három-három ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyek megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből. A Sevilla 2500 jegyet visszamondott, és bejelentette, hogy csak 500 szurkolója kíséri el a csapatot Budapestre, míg a Bayern drukkerei közül 800-an mégsem jönnek a magyar fővárosba; erről próbálja meggyőzni a bajorokat miniszterelnökük, Marcus Söder is, aki szerint Budapest járványügyi szempontból rizikós hely, ám a Bayernt így is várhatóan 2100 szurkoló kíséri majd el a meccsre.

"Ez nem focimeccs, hanem emberkísérlet"

Zugló szocialista polgármestere aggódva figyeli az eseményeket, és ki is mondta azt, amire az UEFA csak utalt: Horváth Csaba szerint amire a kormány és a sportszövetség készül, az nem focimeccs, hanem emberkísérlet – kedden pedig arra kérte a miniszterelnököt, hogy fejezze be a hazárdjátékot, és döntsön úgy, hogy a meccset zárt kapuk mögött rendezik meg.
Orbán Viktornak is meg kell értenie, hogy most már nem az ő hobbijáról, hanem emberek tízezrei életének és egészségének veszélyeztetéséről van szó

 – hangoztatta Horváth, súlyos felelőtlenségnek nevezve a meccs nézők előtti megrendezését. A szurkolókat pedig arra kérte, hogy akinek jegye van, a járványhelyzet miatt maradjon inkább otthon. 

Harmincnyolc koronavírusos rabot találtak a nagyfai börtönben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 18:39
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az elítéltek a börtön területén fertőződtek meg, többeket kórházba is szállítottak.
Előbb 19, egy nappal később már 38 koronavírus-fertőzött rabról számolt be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az RTL Klub kérdésére.
A hatóság szerint az elítéltek a nagyfai börtönben – egy belső munkaterületen – fertőződtek meg, és mindannyian tünet- és panaszmentesek.

Az első tizenkilenc rabról tudható, hogy őket a tököli központi rabkórházba szállították át, ahol karanténba kerültek.
A BVOP tavasszal kézi permetezővel és traktorokkal is fertőtlenítette ingatlanjait, és még szeptember 7-én is arról számoltak be, hogy nincs koronavírusos a magyar börtönökben. Igaz, ennek meg is volt az ára, a fogvatartottak ugyanis csak telefonon vagy online tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel. Az Index korábbi cikke szerint a látogatás tiltása nagyjából 18 ezer fogvatartottat és családját érinti, az eltávozás tilalma pedig 400-500 fogvatartottat és családját. 
Az RTL Klub kérdésére a BVOP jelezte, folyamatosan tartják a kapcsolatot a járványügyi hatóságokkal, és mindent megtesznek azért, hogy a vírus ne terjedjen tovább a személyzet és a fogvatartottak között.

Szijjártó védett személy, ezért egyszerűen jár neki a rendőrségi helikopter

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.22. 16:57

Fotó: Donat Kekesi / Szijjártó Péter Facebook oldala
A külügyminiszter, státuszából adódóan bármikor kérhet légi szállítást - derül ki a Belügyminisztérium válaszából.
Szijjártó Péter fiatalosan kipattan egy rendőrségi helikopterből, hogy átadja X településen Y cég kormányzati támogatásával felhúzott új raktárhelyiségét vagy gyártósorát. A jelenet olyan gyakran ismétlődik a külügyminiszter Facebook-oldalán, hogy már szinte természetesnek hat: a politikus kormányzati PR-utakhoz használja a rendőrség alapvetően bűnüldözéshez, határvédelemhez beszerzett légi járműveit. Magától értetődőnek veszi ezt maga Szijjártó is, aki sértetten jegyzi meg: minimális földrajzi tudással belátható, hogy az ő munkájához szükség van a légi támogatásra.
Stummer János, a Jobbik képviselője most arra az esetre volt kíváncsi, amikor a külügyminiszter 2020. július 14-én rendőrségi helikopterrel érkezett meg tolnai hivatalos programjára, ezért Pintér Sándor belügyminiszternek tett fel kérdéseket:
  • Milyen költségek merültek fel pontosan a külügyminiszter rendőrségi helikopterrel történő szállítása során?
  • Ki adott engedélyt Szijjártó Péternek, hogy a rendőrségi helikoptert igénybe vegye?
  • Ön vette-e már igénybe a rendőrség, vagy bármely más hatóság légi járművét, hogy egy rendezvényre időben odaérjen?
Pintér helyett Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár válaszolt, aki az utazási költségeket és főnöke helikopterezését firtató kérdésekre ügyet sem vetett, csak az engedély témájára válaszolt.
„A védett személyek és kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet értelmében a külgazdasági és külügyminiszter állandó személyvédelemben részesül, melyre tekintettel szolgálati helikopter vehető igénybe szállítása, illetve közúti, vasúti, vízi és légi utazásának biztosítása céljából”

– írta Kontrát. Azaz, Szijjártót még nem kötelező helikopterrel szállítani, de ha arra igény merül fel, akkor hajón és autóban is helikopteres őrség kísérheti útjain - sőt, szolgálati helikopter követheti akkor is, amikor éppen helikopterezik. Tegyük hozzá, a külügyminiszter lemondhat az állandó személyvédelem bizonyos elemeiről: így tett augusztusban is, amikor a TEK testőrsége nélkül nyaralt az Adrián, Szíjj László luxusjachtjának fedélzetén.