Előfizetés

Betiltják a vadállatok cirkuszi szerepeltetését Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.29. 17:39

Fotó: PHILIPPE DESMAZES / AFP
A nyérc- és a delfinek fogságban való tenyésztését is korlátozzák.
Franciaország "fokozatosan" betiltja a vadállatok szerepeltetését az utazó cirkuszokban, a nyérctenyésztést, valamint a delfinek és gyilkos bálnák fogságban való tenyésztését – jelentette be kedden a francia környezetügyi miniszter. Barbara Pompili szerint az embereknek mára "megváltozott a hozzáállása a vadállatokhoz". Mint fogalmazott: "itt az ideje, hogy a vadon élő teremtmények iránti ősi vonzalmunk többé ne azt jelentse, hogy ezek az állatok fogságba kerülnek". A miniszter azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy a tervezett korlátozások mikortól lépnek életbe, csupán annyit mondott, a "következő években".
A vadállatok utazó cirkuszokban való szerepeltetésének betiltása mellett az intézkedések között szerepel, hogy az ország három delfináriuma többé nem tenyészthet vagy szerezhet be újabb delfineket és gyilkos bálnákat. Pompili szerint a kormány 8 millió eurós segélycsomagot biztosít a cirkuszok és delfináriumok számára, hogy segítse a korlátozásokhoz való alkalmazkodásukat. "Arra kérjük a cirkuszokat, hogy újítsák meg magukat" – jegyezte meg a miniszter.
A nyérctenyésztés betiltása biztosan heves ellenállást fog kiváltani a francia szőrmeipar részéről, amelynek az utóbbi években szembe kellett néznie a luxusdivatházak egy részének szőrmementessé válásával.
Franciaországban csaknem 400 helyi önkormányzat rendelt már el ilyen korlátozásokat. Országos szintű tiltás hiányában azonban még most is több tucatnyi cirkuszban tartanak fogságban állatokat, amelyek számát 500 és 1000 közé becsülik a különböző szervezetek.
Mostanra már több mint 20 európai ország döntött az állatok szórakoztatóiparban való használatának teljes betiltásáról vagy szigorú korlátozásáról.
Az állatvédő szervezetek, köztük a PETA és a 30 Million Friends is örömmel üdvözölték a francia környezetügyi minisztérium bejelentését.

Persányi Miklós szakmai életműdíjat kap

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.29. 16:14

Fotó: Népszava
Tiszteletbeli tagjává is választja a budapesti állatkert nyugalmazott főigazgatóját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége.
Szakmai életműdíjat kap Persányi Miklós; az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége pénteken nyújtja át az elismerést a városligeti intézmény nyugalmazott főigazgatójának, akit a nemzetközi szervezet tiszteletbeli tagjává is választ – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.
A napokban tartja éves konferenciáját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA - European Association of Zoos and Aquaria). Az évről évre megrendezett esemény az állatkerti szakma legrangosabb találkozója a világon, amelyet ebben az évben a világjárvány miatt hétfő és péntek között virtuálisan tartanak meg – olvasható a közleményben. Mint írják, az éves konferencia pénteki záróülésén EAZA-életműdíjjal (EAZA Lifetime Achievement Award) tüntetik ki Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott igazgatóját, egyúttal neki adományozzák a szövetség tiszteletbeli tagja (Honorary Member) címet is. 
A díj nemcsak a nyugalmazott főigazgató, hanem az egész intézmény szakmai munkájának nemzetközi szintű elismerését is jelenti és jól mutatja, hogy a budapesti állatkert milyen fontos szerepet tölt be az állatkertek nemzetközi szakmai közösségében.
A kommüniké emlékeztet, hogy az európai szervezet eddig 18 állatkerti szakember munkásságát ismerte el életműdíjjal. Tiszteletbeli tagságot azonban korábban csak négyen kaptak, Fred Daman, az Antwerpeni Állatkert, Roger Wheater, az Edinburgh-i Állatkert, Gunther Nogge, a Kölni Állatkert és Bert de Boer, a hollandiai Apenheul Főemlőspark részéről.
Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és Növénykertnek 1994 és 2003, illetve 2007 és 2020 között volt főigazgatója. Éveken át a Magyar Állatkertek Szövetsége, 2000 és 2003 között pedig az EAZA elnöki tisztségét is betöltötte. Az európai szövetség munkájában korábban alelnökként, titkárként és több bizottság elnökeként is részt vett. Kezdeményezésére hívták életre az EAZA Technikai Segítségnyújtás Bizottságát (Technical Assistance Committee), amely sokat tesz a kelet-európai és a közel-keleti állatkertek fejlesztéséért. A nyugalmazott intézményvezető főigazgatóságának idején az állatkert összesen több mint 20 millió látogatót fogadott – áll az összegzésben.

Bakteriális fertőzés miatt pusztulnak a zimbabwei elefántok

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.29. 10:54

Fotó: Claude Balcaen / AFP/Biosphoto
Eddig 34 állattal végzett a vérzéses vérmérgezés.
Bakteriális eredetű fertőzés okozta vérzéses vérmérgezésben pusztult el nemrég 34 elefánt Zimbabwéban, és várható, hogy a közeljövőben sok további ormányos is belehal a betegségbe – közölte hétfőn egy hararei parlamenti bizottságban a nemzeti parkokat és a vadgazdálkodást irányító hatóság vezetője, Fulton Mangwanya.
– A kór korábban már pusztított az ázsiai elefántok és Afrika déli részén élő más állatok körében, de eddig nem fordult elő az afrikai szavannán élő elefántok között – mondta a főigazgató, aki szerint további vizsgálatok szükségesek a végleges diagnózis megállapításához.
A vérzéses vérmérgezésben Indiában elefántok, Afrika déli részén pedig marhák, sertések és csirkék pusztultak el tömegesen, de találkoztak vele a bivalyok és egyes más vadon élő állatfajok között is – közölte a szakértő.
A betegség már egy ideje jelen lehet a térségben, mert a Hwange Nemzeti Parkban már 2019-ben találtak két döglött elefántot ugyanilyen patológiai eredménnyel.
Az augusztus 24. és szeptember 23. között elpusztult elefántok többsége gyenge vagy fiatal, 15 év alatti volt, és a halálesetek legtöbbje a Hwange Nemzeti Park és a Viktória vízesés közt elterülő Pandamasue-erdőben következett be.
– Az elpusztult állatokat agyarukkal együtt találták meg, ami kizárja, hogy vadorzók mérgezték volna meg őket – mondta a nemzeti parkok igazgatója. Szennyezett, mérgező víz sem okozhatta a halálukat, mert a száraz időszakban tiszta vízzel látták el a hatóságok az elefántokat. Az állatokat a hasukon fekve találták holtan, ami arra utal, hogy rendkívül hirtelen következett be a haláluk.
Az elpusztult elefántoktól vett vérmintákat az Egyesült Királyságba, az Egyesült Államokba és a Dél-afrikai Köztársaságba küldték végleges kiértékelés céljából – mondta Fulton Mangwanya. A szakember szerint nincs elég információ ahhoz, hogy megjósolják, miként hat a betegség hosszabb távon a helyi elefántállományára, de valószínűtlen, hogy önmagában súlyos kihatással járna, tekintve az ország népes és növekvő elefántpopulációját.
Zimbabwéban 84 ezerre teszik az elefántok számát, ami már túlnépesedettségnek felel meg. Az ország természeti erőforrásait 40-50 ezer elefánt eltartására vélik alkalmasnak a szakemberek.
A világ legnagyobb, 130 ezres elefántállományával rendelkező Botswanában mintegy 330 elefánt pusztult egy rejtélyes betegségben, amelyet az ottani vizsgálatok szerint cianobaktériumokkal szennyezett ivóvíz okozott. Fulton Mangwanya szerint a két országnak ki kellene vizsgálnia, hogy nem ugyanaz a kórokozó pusztítja-e az elefántokat.