Előfizetés

Új kormányzati munkát kapott Lázár János

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.10.01. 08:39

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A volt kancelláriaminiszter felel a mezőhegyesi ménesbirtokért, valamint a Hódmezővásárhely–Szeged tram-train megépítéséért.
Testhezálló feladatokkal folytatja a munkát a kabinetben Lázár János. Csütörtöktől az alábbi területekért (is) fog felelni, mint kormánybiztos:   
  • a mezőhegyesi ménesbirtok által ellátott állami feladatok koordinálása
  • a geszti Tisza-kastély, valamint a történeti kastélypark felújítási munkálatainak koordinálása és végrehajtása.
  • Hódmezővásárhely–Szeged tram-train megépítése
  • valamint a koordinálja a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakítását.
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a mezőhegyesi ménesbirtokkal kapcsolatos munkájáért anyagi juttatásban nem részesül és titkárságot sem kap a politikus. A döntés értelmében ő lesz a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonjogának gyakorlója is. Munkáját a miniszterelnök irányítja. Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, Lázár János nemrégiben azzal került vissza ismét a hírekbe, hogy egyedüli indulóként választották meg a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) élére. Ennek alkalmából interjút is adott lapunknak, amelyet ide kattintva olvashatnak el. 

Veszprémi fideszes felel az állatvédelemért

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.10.01. 08:38

Fotó: Népszava / Népszava
Az ő dolga lesz többek között felülvizsgáltatni az állatvédelmi törvényt.
A Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Nagy István agrárminiszter Ovádi Pétert.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Veszprém fideszes országgyűlési képviselője koordinálja az új veszprémi állatmenhely és kompetenciaközpont kialakítását, felméri az országos kóborállat-helyzetet, javaslatot tesz az országos ivartalanítási program kialakítására, szemlézi a gyepmesteri telepeket, illetve felhívja a figyelmet a felelős állattartás szabályaira.  Feladata lesz egyebek mellett a szakmai szervezetekkel való szorosabb együttműködés, de az agrárminiszter várja majd javaslatait az állatvédelmi törvény felülvizsgálatát illetően.  Munkáját államtitkári illetménnyel honorálják, plusz titkárság is jár neki.  Ovádi Pétert pár héttel azután nevezték ki az állatvédelemért felelős miniszteri biztosnak, hogy a főváros Szabó Rebekát tette meg megbízottként, aki ugyancsak ezért a területért felel. Mint a Népszava beszámolt róla, a politikus társadalmi munkában látja el a feladatát. 

Novemberig hosszabbították meg a határellenőrzést

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 08:22
November elsejéig hosszabbították meg az ideiglenes schengeni határellenőrzést. A kép illusztráció
Fotó: Varga György / MTI
Egy hónapos hosszabbításról döntött a kormány, a schengeni határszakaszon továbbra is figyelik a személy- és teherforgalmat.
November 1-én veszíti hatályát a koronavírus-járvány miatt elrendelt schengeni határellenőrzés – derül ki a szerda este megjelenő Magyar Közlönyből. Azaz, a kormány szerdán  már döntött is arról, hogy október elseje után egy hónappal meghosszabbítja Magyarország teljes schengeni határszakaszának ideiglenes őrizetét.
Kedden az operatív törzs ülésén beszéltek ennek lehetőségéről, Kiss Róbert alezredes akkor emlékeztetett rá, hogy ezen a szakaszon 127 határátkelőhely vagy határátlépési pont van, amelyekből tízen van a személy- és a teherforgalomban is határellenőrzés. Ebből öt átkelőt - tornyiszentmiklósi, hegyeshalmi, rajkai, parassapuszta, tornyosnémeti - lehet használni a nemzetközi tranzitforgalomban. Kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség - tette hozzá.
Kiss hozzátette, hogy a a nemzetközi teherforgalomban - ha a belépéskor a sofőrnél nem kimutathatóak a koronavírus-fertőzés tünetei – a kamion, teherautó beléphet az országba, a magyar területet pedig 24 óra múlva köteles elhagynia. A kijelölt tranzitútvonalról ugyanakkor nem szabad letérni, és csak a kijelölt határátkelőknél, üzemanyagtöltő állomásokon, autópálya-pihenőknél lehet megállni.