Előfizetés

Tombol a járvány: 848 új magyar fertőzöttet találtak, 16-an meghaltak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 10:02

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Április óta nem volt ilyen magas a napi halálozási arány, az ezret közelítő napi fertőzésszámok miatt pedig tovább romolhat a helyzet.
848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak – írja a koronavírus-adatokat közlő kormányzati oldal. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 53 százaléka, a gyógyultak 37 százaléka budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Az új áldozatok mindannyian valamilyen krónikus betegséggel is küzdöttek a vírusfertőzés mellett – közülük ketten 44 és 48 évesek voltak.
Ennyi halottja naponta utoljára április második felében, az első hullám felfutásakor volt itthon a koronavírus-járványnak.

április 18-án 16, április 19-én pedig 17 halálesetet jegyeztek fel, ám csak napi 80-90 új fertőzött mellett  - jelenleg viszont az ezret megközelítő vagy azt meghaladó napi adatokról érkeznek hírek. A lapunk birtokába kerülő dokumentumok szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérum (ITM) szakértői csapata októberre várja a halálozások felfutását – vagyis a következő egy hónapban gyászos rekordok érkezhetnek a koronavírusos oldalon.
Mint a honlap figyelmeztet, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Ezért kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.  A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet - kéri a kormányzati oldal. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben, az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. 

További magyar megyék a német kockázatlistán

Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is felvették az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. Az MTI híre szerint a Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerdán késő este frissített listájára egy sor további európai térség is felkerült, köztük a Romániában, Erdély északnyugati részén fekvő Kolozs (Cluj) megyét, a szlovéniai Koroska régiót és Belgium teljes területét. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Koronavírustesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.  A német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

Új kormányzati munkát kapott Lázár János

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.10.01. 08:39

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A volt kancelláriaminiszter felel a mezőhegyesi ménesbirtokért, valamint a Hódmezővásárhely–Szeged tram-train megépítéséért.
Testhezálló feladatokkal folytatja a munkát a kabinetben Lázár János. Csütörtöktől az alábbi területekért (is) fog felelni, mint kormánybiztos:   
  • a mezőhegyesi ménesbirtok által ellátott állami feladatok koordinálása
  • a geszti Tisza-kastély, valamint a történeti kastélypark felújítási munkálatainak koordinálása és végrehajtása.
  • Hódmezővásárhely–Szeged tram-train megépítése
  • valamint a koordinálja a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakítását.
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a mezőhegyesi ménesbirtokkal kapcsolatos munkájáért anyagi juttatásban nem részesül és titkárságot sem kap a politikus. A döntés értelmében ő lesz a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonjogának gyakorlója is. Munkáját a miniszterelnök irányítja. Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, Lázár János nemrégiben azzal került vissza ismét a hírekbe, hogy egyedüli indulóként választották meg a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) élére. Ennek alkalmából interjút is adott lapunknak, amelyet ide kattintva olvashatnak el. 

Veszprémi fideszes felel az állatvédelemért

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.10.01. 08:38

Fotó: Népszava / Népszava
Az ő dolga lesz többek között felülvizsgáltatni az állatvédelmi törvényt.
A Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Nagy István agrárminiszter Ovádi Pétert.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Veszprém fideszes országgyűlési képviselője koordinálja az új veszprémi állatmenhely és kompetenciaközpont kialakítását, felméri az országos kóborállat-helyzetet, javaslatot tesz az országos ivartalanítási program kialakítására, szemlézi a gyepmesteri telepeket, illetve felhívja a figyelmet a felelős állattartás szabályaira.  Feladata lesz egyebek mellett a szakmai szervezetekkel való szorosabb együttműködés, de az agrárminiszter várja majd javaslatait az állatvédelmi törvény felülvizsgálatát illetően.  Munkáját államtitkári illetménnyel honorálják, plusz titkárság is jár neki.  Ovádi Pétert pár héttel azután nevezték ki az állatvédelemért felelős miniszteri biztosnak, hogy a főváros Szabó Rebekát tette meg megbízottként, aki ugyancsak ezért a területért felel. Mint a Népszava beszámolt róla, a politikus társadalmi munkában látja el a feladatát.