Előfizetés

Kormányközi egyezményekkel kerülné meg Orbán a jogállamiság miatti szankciókat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 11:47

Fotó: JOHN THYS / AFP
A miniszterelnöknek arra is van B-terve, ha a demokratikus elvek megsértése miatt tényleg elzárják a pénzcsapot.
Ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül – így kommentálta az MTI-nek nyilatkozva Orbán Viktor, hogy az Európai Bizottság súlyos jogállami problémákat fogalmazott meg a Magyarország helyzetét vizsgáló jelentésében, ezek pedig pénzügyi szankciókhoz, az uniós források elvonásához is vezethetnek.

Válság van, most ne a jogállammal foglalkozzunk

Orbán a koronavírus kiváltotta gazdasági válsággal magyarázta, hogy az uniós döntéshozók akaratát is megkerülve, uniós tagállami megállapodásokkal jutna forráshoz. „Most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal” – magyarázta a miniszterelnök a távirati irodának.

750 milliárd euró a tét

Orbán a brüsszeli EU-s csúcstalálkozó előtt nyilatkozott a közmédiának. Azt is elárulta, hogy várakozása szerint a találkozón - formálisan vagy informálisan - biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, mely szerint Közvetkező Nemzedék (Next Generation Fund) névvel nagy arányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére, az unió hétéves büdzséjén túl. Erre a 750 milliárd eurós alapra számít most Orbán Viktor, és ehhez szeretne gyorsabb, intézményi vitáktól mentes hozzáférést biztosítani a kormányközi egyezményekkel

Marshall-segély a fehéroroszoknak

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz. Utóbbival kapcsolatban a visegrádi négyeknek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) van egy önálló kezdeményezésük, egyfajta európai Marshall-segélyt szeretnének nyújtani a fehéroroszoknak - emlékeztetett.

Nemet mondtak Orbánnak, de még mindig válaszra vár

"Még nem kaptam választ, de most mindjárt indulok Brüsszelbe, és majd ott nyilván kapok" - mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy néhány napja levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról tájékoztatta, hogy „Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései” miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával, és álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Orbánnak talán nem személyes levélben reagáltak, de 
hogy nem kapott választ, az egyértelműen nem igaz: Ursula von der Leyen szóvivőin keresztül jelezte már, hogy , teljesen megbízik a jogállamiságért felelős alelnökében,

kiáll Jourova mellett. Azt sem állítható egyértelműen, hogy Vera Jourova Magyarországot és a magyar embereket sértette volna meg: az Európai Bizottság alelnöke valóban szokatlanul keményen fogalmazott, ám nyilatkozata nem az ország, hanem személyesen a miniszterelnök és kormánya ellen irányult, ahogy ezt hangsúlyozta is a Politicónak adott interjúban.  Az alelnök korábban egy szójátékkal élve azt mondta, hogy Orbán Viktor nem illiberális (illiberal), hanem beteg (ill) demokráciát épít. Arra sem volt ugyanakkor még példa, hogy egy kormány egy vita vagy sérelem miatt megszakítsa kétoldalú kapcsolatait az unió valamelyik vezetőjével. Orbán Viktor szerint mindenesetre a magyar álláspont – mely, úgy tűnik, a sajátját jelenti - továbbra is változatlan: az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Vera Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem és egyetlen ország polgáraival sem. „Magyarország polgáraival sem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak” - jelentette ki.  

Ne dőljön be, ha a Nemzeti Közművek nevében kérik a kártyaadatokat!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.01. 10:40

Fotó: Népszava
Újabb trükkös adathalász levelek terjednek a neten, a csalók az NKM online ügyfélszolgálatának adják ki magukat.
Az NKM Energia Zrt.-re, az NKM energiaszolgáltatójára hivatkozó újabb visszaélések történtek az elmúlt napokban, a csalók az NKM online ügyfélszolgálata nevében, számla elkészülésére hivatkozva hamis e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználókat - hívta fel a figyelmet csütörtöki, MTI-nek küldött közleményében a Nemzeti Közművek (NKM). A vállalat szerint az ügyfelek banki adataira fókuszáló csalók különböző meghamisított e-mail címről küldik ki a számla elkészültére vonatkozó leveleket. Fontos tudni, hogy az NKM hivatalos online ügyfélszolgálati rendszerei az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy valamint a noreply@nkm.energy címekről küldik ki a hivatalos értesítéseket. Az ügyfeleknek minden esetben erről a két e-mail címről érkezik a hivatalos, hiteles tájékoztatás, amennyiben új földgáz- vagy áramszámlájuk készül.
Az NKM online ügyfélszolgálati honlapján azt ugyanakkor sosem kérik ügyfeleiktől, hogy adják meg a bankkártyás fizetéshez szükséges adataikat. Azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történő átirányítást követően kell csak megadniuk - hívta fel a figyelmet az NKM, egyúttal közölte: elhatárolódik minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik a rendőrséggel és más hatóságokkal. Azt kérik, hogy az ügyfelek bármilyen, NKM-el kapcsolatos visszaélés-gyanús megkeresést az ugyfelszolgalat@nkm.energy email címen vagy az ügyfélszolgálat +36 1/20/30/70 474 9999-es telefonszámán jelezzenek

Tombol a járvány: 848 új magyar fertőzöttet találtak, 16-an meghaltak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 10:02

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Április óta nem volt ilyen magas a napi halálozási arány, az ezret közelítő napi fertőzésszámok miatt pedig tovább romolhat a helyzet.
848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak – írja a koronavírus-adatokat közlő kormányzati oldal. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 53 százaléka, a gyógyultak 37 százaléka budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Az új áldozatok mindannyian valamilyen krónikus betegséggel is küzdöttek a vírusfertőzés mellett – közülük ketten 44 és 48 évesek voltak.
Ennyi halottja naponta utoljára április második felében, az első hullám felfutásakor volt itthon a koronavírus-járványnak.

április 18-án 16, április 19-én pedig 17 halálesetet jegyeztek fel, ám csak napi 80-90 új fertőzött mellett  - jelenleg viszont az ezret megközelítő vagy azt meghaladó napi adatokról érkeznek hírek. A lapunk birtokába kerülő dokumentumok szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérum (ITM) szakértői csapata októberre várja a halálozások felfutását – vagyis a következő egy hónapban gyászos rekordok érkezhetnek a koronavírusos oldalon.
Mint a honlap figyelmeztet, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Ezért kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.  A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet - kéri a kormányzati oldal. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben, az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. 

További magyar megyék a német kockázatlistán

Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is felvették az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. Az MTI híre szerint a Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerdán késő este frissített listájára egy sor további európai térség is felkerült, köztük a Romániában, Erdély északnyugati részén fekvő Kolozs (Cluj) megyét, a szlovéniai Koroska régiót és Belgium teljes területét. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Koronavírustesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.  A német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.