Előfizetés

„Magának ilyen mezítlábas maszkja van” – mondta Orbán Müller Cecíliának az Idősek Tanácsában (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 15:29

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök nem elégedett azzal a védőfelszereléssel, amit a járványkórházak orvosai is hordanak.
Az Idősügyi Tanács résztvevőit, köztük az országos tisztifőorvost fogadta a miniszterelnök csütörtökön a Karmelita Kolostorban, az épület kápolnából átalakított tárgyalótermében. Az ülésen Orbán Viktor bejelentette, a jövő évtől megkezdik a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését – erről egyébként külön videóban is beszámolt.
Orbán a felvételen arról is beszélt, hogy „a következő hónapok az idősek szempontjából nehezek lesznek, mert az ország választópolgárai úgy döntöttek, hogy ősszel nem zárjuk le újra az ország működését, hanem folyamatosan működésben tartjuk az intézményeket, az iskolákat, a munkahelyeket”. Ezzel a miniszterelnök a lakosságra hárította a kormányzati döntések felelősségét, de hogy  mire gondolhatott, az nem egyértelmű. A 13 pontos nemzeti konzultációban – amelyben a kormány utoljára kérdezte nyilvánosan a a lakosságot – szó sem esett arról, hogy az őszi járványidőszakban is tartsanak-e nyitva iskolákat, intézményeket.
A bejelentésnél azonban érdekesebb lehet az a videó, amit a kormányfő stábja az ülés kezdetén készített: Orbán itt azt mondja a háromrétegű orvosi szájmaszkot viselő Müller Cecíliának, hogy 
„Magának ilyen mezítlábas maszkja van. Hoztam magának egyet, egy ilyen igazit. Vegye fel (…) ez jól néz ki, ezzel járok külföldre is.”

Az országos tisztifőorvos pedig pironkodva mosolyogva átveszi a fekete védőmaszkot, és meg is jegyzi róla, hogy nagyon szép.  Ezzel Orbán Viktor nemcsak a  nagy nyilvánosság előtt tette helyre az Operatív Törzs fejét,  a járványügyi védekezés kulcsfigurájának számító Müllert, de véleményt mondott a magyar járványkórházak alapvető védőfelszereléséről is, amit nem mellesleg  az Orbán-kormány rendelt Kínából, a több százmilliárdos járványügyi beszerzések keretében.
Két héttel ezelőtt pont egy ilyen „mezítlábas” maszkban ült Orbán Viktor előtt a Korányi kórház Covid-osztályán 24 órája ügyelő, holtfáradt orvos is, hogy a kórházi kapacitásról referáljon.

Orbán Viktor neki nem mondta, hogy a maszk ócska, és nem hozott az orvosnak egy „igazit” – csak azt akarta hallani, hogy van elég lélegeztetőgép a Korányiban.

Eltitkolt óbudai pedofilbotrányról beszél Vadai, a volt polgármester szerint ez gusztustalan hazugság

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.01. 13:51
Vadai Ágnes
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A DK képviselője egy zaklatási ügy kapcsán próbálta lerántani a leplet Bús Balázsékról. A volt városvezető állítja: muszáj volt hallgatniuk az esetről.
Féléven belül a harmadik, fideszesek által eltitkolt pedofil botrányra derült fény, ezúttal nem a külügynél vagy a XVII. önkormányzat korábbi vezetésénél, hanem Óbudán dőlt ki csontváz a szekrényből – állítja Facebookra feltöltött videójában Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője.
Elmondása szerint egy III. kerületi önkormányzati óvodában egy óvónő szexuálisan zaklatta a rá bízott gyerekeket és pornográf tartalmú felvételeket készített róluk. A megrázó esetről és a nő tettestársáról lapunk is írt korábban.
Vadai szerint Óbuda korábbi fideszes vezetői, élükön Bús Balázzsal tudtak a történtekről, de mindent megtettek, hogy eltitkolják a borzasztó ügyet, arról sem a képviselő-testületet, sem a kerület polgárait nem tájékoztatták.

 A zaklatásra Vadai szerint csak úgy derült fény, hogy az új ellenzéki vezetés feltárta az ügyet, és intézkedtek a gyermekek védelme érdekében. A DK-s politikus – aki Polt Péterhez fordult az ügyben - azt is felrótta Búséknak, hogy pont az érintett óvodában csökkentették a pszichológusok számát, egy fideszes képviselő javaslatára.
Vadai Ágnes hazudik – összegzett tömören a Népszava kérdésére Bús Balázs,

majd kifejtette, miért nem mond szerinte igazat a képviselőnő. - A zaklatási ügy valóban egy óbudai önkormányzati óvodában történt, még 2019 márciusában, és ahogy értesültünk róla, azonnal elbocsátottuk a gyanúsított dolgozót - mesélte Bús - 
a történtekről azonban a rendőrség kérdésére nem számoltunk be a nyilvánosság előtt, hiszen ez nagyon érzékeny terület, a szülők is csak a nyomozóktól értesültek a bántalmazásról.

A nyomozóhatóság a volt polgármester állítása szerint kifejezetten kérte tőlük, hogy az áldozatok szüleivel csak ők beszélhessenek, és ne kapjon nagyobb publicitást a bűntény. Való igaz, hogy a rendőrség beszámolójából semmi nem derül ki az elkövetés idejéről és pontos helyéről.
A volt fideszes polgármester szerint épp ezért nem vitték az ügyet a képviselő-testület elé, hiszen akkor a testületi ülés jegyzőkönyve alapján mindenki értesülhetett volna róla. Bús azt azonban komoly problémának látja, hogy ebből a kérdésből a jelenlegi kerületvezetés és Vadai politikai hasznot akar csiholni. „...ez az én világomba nem fér bele, ez gusztustalan” – fogalmazott Bús Balázs, hozzátéve, hogy ha egy hasonló bűnügy az ellenzéki vezetés idején bukna ki, akkor Kiss Lászlóéknak is hozzájuk hasonlóan, a hozzátartozók érzékenységet figyelembe véve kellene eljárnia; Bús azt is elmondta, hogy az óvoda vezetőségén keresztül azonnal felajánlották segítségüket a zaklatott gyerekek családjának. A volt kerületi vezető szerint az sem igaz, hogy célzottan az érintett óvodában csökkentették volna a pszichológusok számát: valójában minden kerületi óvodában volt leépítés – mivel pszichológusból amúgy több volt a szükségesnél –, de csak azért, hogy új gyógypedagógusokat vegyenek fel a helyükre.

Kormányinfó: marad a határzár, kezdődik az influenza elleni védőoltások szétosztása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.01. 11:48

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Gulyás Gergely szerint nemcsak a koronavírus terjedése ellen védekezik jól Magyarország, de állítja: a gazdasági visszaeséstől sem kell tartani.
A koronavírus terjedésének megakadályozására a magyar határzárat október 1-jétől további egy hónapra meghosszabbítják, továbbra is kérik betartani a maszkviselési szabályokat, fenntartották a látogatási tilalmat az idősotthonokban és a kórházakban – ismertette a kormány szerdai ülésén meghozott döntéseket a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: tart a járvány második hulláma, de az operatív törzs tájékoztatása szerint a szeptember elején tapasztalt  ugrásszerű növekedés megállt.
„Az új fertőzöttek napi száma 600 és 1000 között stagnál. Ezzel hazánk az európai középmezőnyhöz tartozik, és továbbra is a legjobban védekező ország vagyunk, amit a halottak alacsony száma is mutat”

– vélekedett Gulyás Gergely.

Az októbertől ingyenessé tett influenza elleni védőoltással kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a vakcinát azért tették mindenki számára ingyenessé, hogy fokozzák a járvány elleni védekezést. Bár az influenzaszezon később kezdődik, a kormány már az ősszel elkezdte a felkészülést, megkezdi a munkáját az ilyenkor szokásos influenzafigyelő-szolgálat is.
„Összesen 1,3 millió vakcina szétosztását oldják meg a következő napokban. Az oltást, amelyet várhatóan október közepétől lehet igényelni a háziorvosoktól, kifejezetten ajánlják a 65 év felettieknek és az alapbetegséggel rendelkezőknek. A részletekről a kormány a későbbiekben külön tájékoztatást ad”

– hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a fentieken túl beszélt a járványnak a gazdaságra gyakorolt hatásáról. Mint mondta, az ország működőképességét fenn kell tartani, és, hogy ez eddig sikerült, azt szerinte a megmentett munkahelyek száma is bizonyítja.
„A foglalkoztatottak száma 4,6 millió fölött van, és húszezerrel marad el a hazánkban mért valaha legmagasabbtól. (…) A kormány 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá.”

– hangoztatta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a várható recesszióról, gazdasági visszaesésről szólva kiemelte:
„A magyar gazdaság csökkenni fog, de kisebb lesz az unió átlagánál.”

Gulyás Gergely a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyével kapcsolatban büszkén említette, a kormány szerdán dönt arról, hogy az intézménynek jövőre – a kuratórium kérésére 3 milliárd forint költségvetési támogatást adnak. Mint mondta, ez több mint kétszerese az egyetem eddigi büdzséjének.  A pénz részletezéséből kiderült, hogy milyen célokra is adja a kormány a pénzt: a képzés támogatására 1,5 milliárd, bérrendezésre 200 millió, tanári-oktatói állomány bővítésre és mesterkurzusokra 300 millió, infrastruktúra fejlesztésre, 500 millió forint, a Campus-építési program előkészítésére 50 millió, míg ideiglenes campus-bérlésre 150 millió forint jut, és további 300 milliót tartalékra adnak. Ugyan az összegek hátteréről nem beszélt a politikus, de azok jelzik, a kabinet ilyen módon készítheti elő az egyetem autonómiáját, az oktatás szabadságát követelő hallgatók és tanárok lecserélését, valamint az SZFE elfoglalt Vas utcai épületének pótlását. A Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökké választásával kezdődött tiltakozási hullámról Gulyás Gergely epés megjegyzést tett: 
„Aki tiltakozni akar, tegye, aki tanulni akar, annak azt biztosítsák, de a kormánynak már semmi köze ehhez.”

Több százmilliárd forintos kiadással számol a kormány az egészségügyi béremeléseknél – válaszolta az újságírói kérdések sorában a Népszavának a miniszter. Hozzátette: tárgyalnak a Magyar Orvosi Kamarával, a béremelés  mértékéről még nincs megállapodás, de az várhatóan jelentős lesz akkor is, ha a központi költségvetés tekintetében jelenleg még nagy a bizonytalanság. A csütörtöki EU-csúcsról, az aggályos magyar jogállamiság kérdésével foglalkozó uniós biztos, a cseh Vera Jourová kijelentéseiről  Gulyás megismételte, azok Magyarországra nézve sértők. Az általa a témában készített jelentéssel kapcsolatban a miniszter kettős mércét emlegetett. Szerinte a szöveget tucatnyi civil szervezet közvetítésével „Soros mondta tollba”. Mindenesetre Gulyás Gergelynek volt egy érdekes megjegyzése is, amely így szólt:
„Magyarország a jogállamiság barátja.”