Előfizetés

SZFE: Tárgyalás helyett üzenget az új vezetőség

G.E.
Publikálás dátuma
2020.10.01. 18:55

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Váratlanul közleményt adtak ki, ami szerint teljesítik a sztrájkoló egyetemi oktatók és munkavállalók két követelését. A béremelés bejelentését kicsit árnyékolja, hogy erre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt.
Nem lett tisztább a helyzet a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül azt követően sem, hogy az intézmény belsős oktatóinak 60 százaléka és sok egyetemi munkavállaló csütörtök reggel 8 órakor sztrájkba lépett. Az SZFE sztrájkbizottsága nevében délután Németh Gábor eredménytelennek nevezte a kinevezett kuratórium és a sztrájkbizottság napközbeni sztrájktárgyalásait. Közben az „intézmény új kinevezett vezetősége” váratlanul közleményt adott ki, ami szerint teljesítik a sztrájkoló egyetemi oktatók és munkavállalók két követelését. Mi több, nemcsak az elvárt 10 százalékos béremelést adják meg, hanem januártól 15 százalékkal emelik meg a fizetéseket. Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság tagja ugyanakkor lapunkat arra emlékeztette, hogy erre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt, a lépés tehát nem a dolgozók követelésének teljesítése. Az állami fenntartás idején érvényes munkarend folytatása valóban kiegészítő követelésük volt, hogy az egykori közalkalmazottak folytatni tudják a munkájukat, de ez nem jelent előrelépést az alapvető követeléseikben, például, hogy állítsák helyre az SZFE szenátusának augusztus előtti jogköreit, a szenátus dönthessen az intézetvezetők kinevezéséről, a rektori pályázat kiírásáról, vagyis megmaradjon az intézmény autonómiája. Csató Kata úgy fogalmazott, hogy a csütörtöki megbeszélést nehéz valódi sztrájktárgyalásnak nevezni, mert azon csak az új vezetés által megbízott ügyvéd vett részt, aki személyes egyeztetést kért az egyetem Vas utcai épületében, de a dolgozók követelései nem kerültek szóba. A kérdésre, hogy mikor telik le az öt nap, amíg a bíróságnak meg kellene állapítani a sztrájk jogszerűségét a fenntartó vagy az új vezetés kérésére, a sztrájkbizottság tagja azt felelte, nem tudnak ilyen beadványról, csak félelemkeltésre szolgáló üzenetekről. Ugyanezt a célt szolgálja, amikor az alapítvány kuratóriuma vagy az általuk kinevezett vezetők azzal fenyegetnek, hogy a sztrájkolók nem kapnak munkabért, hiszen ez a sztrájktörvény egyik alapvető kitétele, amivel minden munkavállaló tisztában van, aki részt vesz a munkabeszüntetésben. Így a sztrájkot addig folytatják, amíg azt hatásosnak látják a nyomásgyakorlás eszközeként. Az SZFE dolgozói és vezetése között pénteken 14 órakor folytatódnak a tárgyalások. Az egyetem hallgatóinak kérésére az oktatási biztos vizsgálatot indít annak tisztázására, hogy a fenntartóváltás miatt sérült-e az egyetemi autonómia. A hallgatók elmondták, hogy amíg a fenntartó nem teljesíti az autonómiára vonatkozó követeléseiket, addig fenntartják az általuk elfoglalt Vas utcai, illetve Szentkirály utcai épületek blokádját és a kinevezett új vezetőket nem tekintik legitimnek és ezért nem engedik be az egyetem őket az egyetem területére. Csütörtökön újabb oktató B. Marton Frigyes operatőr, egyetemi tanár jelezte, hogy október elsejével felmondja oktatói szerződését, Reisz Gábor filmrendező pedig Novák Emil kinevezése miatt kilép a Magyar Filmakadémiából.  

Vidnyánszky pénzt kért és kapott

Összesen 3 milliárd forint lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövő évi költségvetése, ami az eddigi büdzsé dupláját jelenti. A kormány döntéséről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tett bejelentést a csütörtöki Kormányinfón. Elmondta azt is, hogy ezzel az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, Vidnyánszky Attilának a kérését teljesítik. A pénzből 1,5 milliárdot szánnak a képzésekre, 500 milliót infrastruktúra-fejlesztésre, további 200 milliót bérrendezésre, valamint ebből finanszíroznák egy új campus létrehozásának előkészítését és új oktatási épületek bérlését is. Talán nem véletlen, hogy a kormány épp aznap tett tanúbizonyságot bőkezűségéről, amikor az SZFE oktatói sztrájkba kezdtek egyetemük önkényes, az intézményi autonómiát és az erre vonatkozó törvényi előírásokat figyelmen kívül hagyó átalakítások miatt. Bár a modellváltásban résztvevő más egyetemnél – például a Budapesti Corvinus Egyetem esetében – is azt lehetett látni, hogy a finanszírozásra szánt pénzek növekedtek, miután az intézmény alapítványi fenntartásba került, olyanra eddig még nem volt példa, hogy a költségvetés a korábbi kétszeresére emelkedjen. A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság már júniusban arról írt egy nyílt levélben: az SZFE „infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek állapota siralmas”. Arról viszont nagyvonalúan megfeledkeztek, hogy az egyetem korábbi vezetői többször is kértek pénzt felújításokra, mégsem kaptak. Az SZFE Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének megbízott vezetője, Gáspár Máté arra is felhívta a figyelmet: a fenntartóváltás ellenére az egyetemi szolgáltatások megrendelője a továbbiakban is döntően az állam lesz, s eddig sem volt semmilyen jogi, technikai akadálya, hogy az SZFE kedvezőbb, a sajátosságait jobban figyelembe vevő finanszírozásban részesüljön. Felidézte azt is, hogy az egyetem hiába nyújtott be az elmúlt években több mint egy tucat pályázatot, ezeket „forráshiányra” hivatkozva elutasították, miközben a Vidnyánszky felügyelte szervezetek, projektek milliárdos nagyságrendű támogatásokat nyertek el. Csütörtökön az egyetem hallgatói a költségvetés duplázásra úgy reagáltak, hogy a jelenlegi helyzetben nem etikus pénzről tenni bejelentést. J.D. 

Sztrájkol az SZFE, az egyetem autonómiájának megsértését vizsgálja az oktatási ombudsman

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.01. 17:40
SZFE-blokád a Szentkirályi utcában is
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hallgatók a Vas utcai épület után a Szentkirályi utcait is blokád alá vonták, és nem ismerik el a szerintük illegitim vezetőket.
Csütörtök reggel megkezdődött a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak a kétnapos sztrájkja – jelentette be Németh Gábor egyetemi docens, az SZFE sztrájkbizottságának tagja a felsőoktatási intézmény Szentkirályi utcai épülete előtt, amelyet a hallgatók a Vas utcaihoz hasonlóan szerda éjjel ugyancsak elfoglaltak, blokád alá vontak. Németh Gábor a sztrájkról elmondta: azon a megbízásos külső oktatók a jogszabályok szerint nem vehetnek részt, de ők a szabadidejüket feláldozva, online formában támogatják a sztrájkolókat.  – A belső oktatók 60 százaléka beszüntette a munkát, és ehhez sokan csatlakoztak az egyetem más munkavállalói közül is. A sztrájktárgyalások folytatódtak, ma is  eredménytelenül, ezért további egyeztetések várhatók.
A sztrájkolók sajtótájékoztatóján hallgatók is felszólaltak. Elmondták, hogy szerda este, közvetlenül leköszönő vezetőségük búcsúztatója előtt kapták a hírt:
„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány illegitim kuratóriuma, nyílt pályázat kiírása nélkül kinevezett egy színházi és egy filmes rektorhelyettest, akik az intézményvezetői feladatokat is elláthatják”.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Vidnyányszky Attila az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az állami televízió M5 csatornájának szerda esti műsorában jelentette be: Novák Emil filmrendező a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese lesz, míg Zalán János színész, producer oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől.
„Ezután Sem a Színházművészeti Intézetbe, sem a Film- és Médiaintézetbe nincs bejárásuk az általunk el nem ismer kuratórium által hivatalba helyezett személyeknek”

– mondták a diákok.

A hallgatók nem engednek a követeléseikből
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hozzátették, hogy követeléseikből továbbra sem engednek, és ha azokat az illetékes Innnovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azokat nem teljesíti, az épületek blokádját fenntartják. Megerősítették, hogy a kuratórium által újonnan kinevezett kancellár, Szarka Gábor valóban a fizetések visszatartásával fenyegetőzött.
„Ezzel a kancellár a munka törvénykönyvében rögzített munkáltatói kötelezettségét sérti meg, miközben minden szervezeti vezető intézkedési jogát elvette, cenzúrázza az egyetem kommunikációs felületeit, az ITM pedig tíz hónapja nem biztosít rektort az egyetemnek”

– szögezték le.

Végül, mint ismertették, csütörtökön érkezett meg a hallgatókhoz Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosának a levele, aki az egyetemi autonómia sérülése miatti megkeresésükre közölte, hogy vizsgálatot indít az SZFE ügyében.

Éljen a zúzás: visszatér az AC/DC

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.01. 16:28

Fotó: SVEN HOPPE / AFP
A hat évvel ezelőtt felállásban lépnek színpadra, és új lemez is lesz
Az AC/DC újraaktivizálódása "PWR UP" címmel fut, és legfontosabb eleme, hogy ismét Brian Johnson a csapat énekese.

A frontember negyven évvel ezelőtt, Bon Scott halála után csatlakozott a zenekarhoz, 2016 óta viszont Axl Rose helyettesítette a Guns n' Rosesból, miután Johnson komoly halláskárosodása miatt leállt a turnézással. Brian Johnson mellett újra az AC/DC-ben játszik Phil Rudd dobos, akit 2015-ben kábítószer-birtoklás miatt ítéltek el, valamint Cliff Williams basszusgitáros, aki 2016-ban vonult vissza. Mellettük természetesen ott van a fedélzeten Angus Young gitáros, az egyetlen még élő az 1973-as alapítók közül, valamint a másik gitáros, Stevie Young is - írta a New Musical Express (nme.com).
Ez az ötös készítette az AC/DC eddigi utolsó (sorrendben tizenhetedik), 2014-es stúdióalbumát, a Rock or Bust-ot.  A hírek szerint az együttes (amelyben a legfiatalabb Stevie Young is 63 éves) még egy utolsó zenei anyagot készít. Ezt az AC/DC zenészeivel jó kapcsolatokat ápoló Dee Snider, a Twisted Sister énekese is megerősítette. Szerinte a stúdiómunkálatok már be is fejeződtek, de a koronavírus-járvány eddig megakadályozta, hogy az anyag megjelenjen.