Előfizetés

Tudták? Már a Lego is érzékenyít!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.04. 13:07

Fotó: Shutterstock
A vasarnap.hu szerzője arról írt cikket, hogy a játékdobozban egy fekete és egy fehér bábu is található.
Igazi gyöngyszem jelent meg a vasarnap.hu-n azzal a címmel, hogy A legkisebbek körében érzékenyít a Lego. A cikk szerzője arról számolt be, hogy a másfél éveseknek szóló játékdobozban érdekes dolgot fedezett fel. A készletben, amelyben egy teherautó és egy markoló is található, két figura is van, amely a munkagépeket irányítja. A szerző pedig észrevette, hogy a Lego „a politikai korrektség jegyében egy fekete és egy fehér bábut tett a készletbe”.
„Félreértés ne essék, semmi bajom a minden ember egyenlő elvével, sőt, nagyon jól tudjuk, hogy Isten színe előtt valóban mindenki egyformán értékes. Csakhogy én nem szeretném, ha ezt a Lego üzenné meg a gyermekemnek. Erre ott vagyunk én és a feleségem; majd mi, ha itt lesz az ideje, a saját értékrendünk alapján elmondjuk neki, hogy mit gondolunk a világról”

– jegyezte meg, nyomatékosítva, hogy nem kérnek a játékba csomagolt politikai üzenetekből.

Felháborodását meg is magyarázta az alábbiakban: 
„A játék a játékra való, a felhőtlen szórakozásra, arra, hogy örömet okozzon. Nincs helye annak, hogy egy másfél éves gyermek ideológiai üzenetekkel találja szembe magát, nem kell idejekorán szembesíteni olyan kérdésekkel, amelyeket nyilvánvalóan fel sem tud fogni. Majd mindent a maga idejében – egyszerűsítések nélkül”

– fejtette ki.

Megjegyezte, hogy mostanában az érzékenyítő mesekönyvről hallunk sokat – ezzel a Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője által ledarált gyermekkönyvre utalt –, de „ha jobban körülnézünk, születésünktől fogva a lehető legtöbb platformon próbálják beadni nekünk a túlzásba vitt toleranciát”.
„Persze, legyinthetünk, hogy ez csak egy játék, mit is foglalkozunk vele? De a másfél éveseknek szóló játékot követi az óvodai érzékenyítés, a mesekönyv, majd a nemváltó influenszer Youtube-videója”

– vetítette előre a szörnyű jövőt a két játékfigura kapcsán.

A szerző felháborodása a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön épp egybevág Orbán Viktor vasárnap reggeli interjújával. A kormányfő kifejtette, hogy Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, és a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben. Közölte viszont, hogy van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és „hagyják békén a gyerekeinket”. Arra már a 444 emlékeztetett, hogy a vasarnap.hu lapba a kormányhű értelmiség olyan ismert képviselői is írtak cikkeket, mint Maróth Miklós klasszika-filológus professzor, az Akadémia egykori alelnöke, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője. Publikált itt még Azbej Tristan államtitkár, Tarnai Richárd kormánymegbízott vagy Fűrész Tünde korábbi helyettes államtitkár is.

Kivizsgálja az I. kerületi önkormányzat Rákay Philipék lakáscseréjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.04. 11:38

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A polgármester szerint felmerülhet a gyanú, hogy fiktív szerződésről volt szó.
Vizsgálják Rákay Philipék lakáscsere szerződését – nyilatkozta az első kerület polgármestere az RTL Híradónak. Rákay Philip és családja lakáscsere útján jutott hozzá a Bécsi kapu téren található 60 négyzetméteres, önkormányzati bérlakáshoz, amelyért havonta 39 ezer forint bérleti díjat fizetnek. Az ügyletről korábban beszámoló 24.hu azt is kiderítette, hogy a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége milyen lakást adott cserébe a Budai Várban álló műemléképület kétszobás ingatlanáért, amelyet az I. kerületi önkormányzat néhány éve 70 millió forintból újított fel. Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren. A lakástörvény tiltja önkormányzati ingatlanok adásvételét, így csak csere jöhetett szóba. A nyolcadik kerületi lakás azonban 2 hónap múlva ugyanannak a nevén volt, akitől Rákayék megvették. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere szerint felmerülhet a gyanú, hogy ez fiktív szerződés volt.
– Lesz vizsgálat. Minden, pillanatnyilag meglévő lakásunknak a bérleti szerződését, az egész aktát már átvizsgáltuk. Egy előzetes vizsgálaton már az egész kupac átesett. Azokat az aktákat, amelyekkel kapcsolatban felmerültek kételyek, azokat további vizsgálatra félretettük, és elkezdjük szépen feldolgozni őket

– nyilatkozta a polgármester a csatornának.

Az RTL Híradó emlékeztetett arra, hogy Rákayn kívül Bayer Zsolt kormánypárti publicista is lakáscserével jutott ingatlanhoz a Várban, ő egy pilisszentekereszti ház tulajdonjogát adta a bérleti jogért cserébe. Az ingatlant később visszavásárolta. Más is alkalmazta ezt a módszert, és szerezte vissza a cserealapként felajánlott ingatlanját. Kuna Tibor, a mára kegyvesztett kommunikációs üzletember szintén lakáscserével jutott önkormányzati lakáshoz a Várban. A csereszerződés aláírását követő napon azonban vissza is vásárolta a cserealapként felajánlott ingatlant. 

Orbán Viktor szerint a magyarok rendkívül türelmesek a homoszexualitással szemben, de hagyják békén a gyerekeinket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.04. 10:22

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A miniszterelnök a Kossuth Rádióban arra reagált, hogy Dúró Dóra képviselő ledarálta a Meseország mindenkié című gyermekkönyvet.
A brüsszeli EU-csúcs miatt a szokásos péntek reggel helyett vasárnap adott interjút Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak. A miniszterelnök azzal indított, hogy nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak jön.
– Nekünk elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk. Akar bennünket, támad, fertőz, gyorsabban is, mint korábban. A kiindulópont változatlan: amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy tudjuk tartani a lépést a vírussal, és a szakemberek tájékoztatása alapján meglehetősen biztonságban érzi a magyarokat. Eszerint a legvalószínűsíthetőbb legmagasabb terhelés az az, ha egyszerre 200 ezer ember fertőzött Magyarországon. Ez 16 ezer kórházi ágyat és 800-1000 lélegeztetőgép használatát jelenti egyszerre. Közölte, hogy a kormány úgy döntött, ha ezt mondják a tudósok, akkor azt komolyan kell venni, ezért megduplázták a számokat, mert „még a tudósok is tévedhetnek”. Ezért 400 ezer egyidejűleg megfertőződött emberrel, 32 ezer kórházi ággyal és megfelelő mennyiségű ápolóval és orvossal számolnak.
– Akik egyébként ott helyben most nem állnak rendelkezésre, őket vezényelni kell. Az orvosok és az ápolók élete ma rendkívül nehéz

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az ország egyik részéből a másikba kell vezényelni őket, és amíg felszálló ágban van a járvány, addig az átszervezések elkerülhetetlenek. Az orvosi béremelést azzal indokolta, hogy a második hullám szerinte hosszabb és nehezebb lesz, mint az első, és ezt a mostani rendszerben nem bírnák el, nem tudnák teljesíteni a kötelezettségeiket. Ehhez átszervezéseket kell végrehajtani, és növelni kell az ő teherbírásukat. Emellett történelmi adósság is van, eddig „csak toldoztunk-foltoztunk”. Az emelést azzal is magyarázta, hogy az első hullámban a magyar orvosok világszínvonalon védekeztek. Volt egy vita a kormányon belül is, hogy amikor a munkahelyek és a bérszínvonal megvédése a legfontosabb feladat, miért van szükség most egy kiemelt csoportnál a béremelésre, de Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy itt most válság van, másképp kell gondolkodni. Hangsúlyozta, hogy a járvány nem a bérrendezés ellen, hanem mellette szól. Pontos számokat nem mondott az emelésről, de közölte, hogy szerződésdzsungel működik az egészségügyben. Sok orvos szerződéssel, kölcsönözve dolgozik, ezért egy egységes szabályrendszert hoznak létre a foglalkoztatásra is.
– Az az összeg, ami a költségvetésből kimegy az orvosoknak, az meg fog duplázódni

– jelentette ki.

Leszögezte, hogy lehet duplázódásról beszélni, de nem minden orvost fog azonos módon érni a változás, nincs egységes szám, az Orvosi Kamara által javasolt számokat fogadták be. Az Európai Bizottság által a héten nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentésről elmondta, hogy inkább nagyon visszafogottan beszél róla, mert amit gondol róla, azt nem mondhatja. Úgy fogalmazott, hogy az EB hozott egy migrációs rendezési tervet hozott létre, de arról kiderült, hogy a V4-ek, így Magyarország számára sem elfogadható ebben a formában. Vera Jourová uniós biztosra név nélkül utalva elmondta, hogy nagyon durván megtámadta Magyarországot, Orbán elmondása szerint nem az őt ért támadások az érdekesek, hanem hogy tökkelütöttnek nyilvánította a magyarokat, és az Európai Unió vezetője a kisebb országokat sem sértegetheti. Orbán Viktor a jelentést az interjúban Soros-jelentésnek minősítette, amit megfogalmazása szerint nem tudnak másnak tekinteni mint nyílt és összehangolt támadásnak. Úgy véli, egyetlen feladat van most, hogy a vírusjárványban meg kell védeni az embereket, megfékezni a világjárványt.  A kormányfő levelet írt a Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, kérve, hogy az érintett EU-biztos távozzon posztjáról, de egyelőre nem kapott rá választ. Részletesen beszélt arról, hogy szerinte az egész európai politika nincs jó állapotban, ennek oka pedig az, hogy a világgazdaságban olyan átrendeződések mentek végbe, amelyre a nyugati világ nem volt felkészülve. A tortaszelet így folyamatosan csökken, és ez az a nyomás, amit a politikusok folyamatosan éreznek, ezért nem a szakmai intellektuális szabályai szerint dolgoznak, hanem egymásnak esnek. Szóba került az interjúban az, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője ledarálta a Meseország mindenkié című gyermekkönyvet, amelyben a királyfi a királyfit veszi el, és a királylány feminista és leszbikus. Orbán Viktor erről azt mondta, hogy a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos viták nagyon szövevényesek, de Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak. 
– Ennek az alapját egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben. Sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú, provokatív demonstrációkat – nem mondom, hogy szó nélkül – de jól viseljük

– állapította meg.

Közölte, hogy van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni.
– Hagyják békén a gyerekeinket

– tette hozzá lassan tagolva.

A vörösiszap katasztrófa éppen tíz éve történt. A miniszterelnök azt javasolta, hogy akinek módja van rá, nézze meg most az érintett településeket. Újjáépítették a környéket, ami szerinte a magyar nemzet nagyságát mutatja. Úgy vélekedett, hogy ha egy kicsit is pechesebbek vagyunk, akkor az eset nem tíz halálos áldozatot, hanem több százat is követelt volna.