Előfizetés

Kuncze Gábort kiengedték az intenzívről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.08. 12:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A volt belügyminiszter feleségével együtt kapta el a koronavírust.
Három hét után kiengedték az intenzív osztályról a koronavírussal fertőzött Kuncze Gábort. Az egykori belügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy az állapota már nem teszi szükségessé a további intenzív kezelést.
Kuncze Gábor volt országgyűlési képviselő, az SZDSZ korábbi elnöke feleségével együtt kapta el a vírust. Bejegyzésében azt írta, hogy maszk nélkül lehet, fel sem ismerné az őt gyógyító orvosokat és ápolókat, ezért a maszkra írt nevüket felsorolva mondott nekik köszönetet.
Kuncze Gábor szeptember végén maga tette közzé, hogy az intenzív osztályra került, és mindenkinek azt tanácsolta, hogy viseljen maszkot, mert „a COVID nem finom”.

Az orvosok arra kérik Ádert, hogy ne írja alá a béremelésről szóló törvényt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.08. 12:30

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint nemzetközi egyezményt sért és jogbizonytalanságot teremt az új jogszabály.
A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, arra kérve őt, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A MOSZ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, levelükben kifejtik, hogy az orvosi béremeléshez és a hálapénz visszaszorításához nem volt szükség új jogállási törvényre, mert ezeket a kérdéseket lehetett volna rendezni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben, valamint a munka törvénykönyvében és a büntető törvénykönyvben. Kiemelték: a kormány úgy terjesztette be a törvényjavaslatot, hogy nem tartotta be a jogalkotásról szóló törvényt. Ezen kívül – írták – a kedden elfogadott jogszabály több nemzetközi egyezményt sért, és jogbizonytalanságot kelt mintegy százezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó körében.
– A törvény – azzal, hogy lehetővé teszi a kormánynak a munkavállalók alapvető jogainak és kötelezettségeinek rendeleti szabályozását – óriási visszalépést jelent a munkavállalói jogok és a jogbiztonság érvényesülése szempontjából Magyarországon

– hangoztatta a MOSZ.

A törvénytervezetet több szakszervezet is kritizálta, többek között azért, mert az „egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át. A Magyar Orvosi Kamara a törvény módosítását kérte, mivel álláspontjuk szerint annak egyes pontjai az ellátás összeomlásához vezethetnek.

Gulyás az SZFE-hallgatók blokádjáról: "ez a szórakoztató ipar körébe tartozik"

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.08. 12:01
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Illyés Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A kormányinfón szó volt az SZFE ügye mellett koronavírus gyorstesztek érkezéséről, az orvosi magánpraxisok megmaradásáról és az élelmiszer áfa változatlanságáról is.
A vírus második hulláma mindenhol felfutóban van Európában, de a számok alapján Magyarország a jobban védekező országok közé tartozik, az elhunytak számát tekintve – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely. Spanyolországban 700, Franciaországban 483, az Egyesült Államokban 651 haláleset jut egymillió főre, Romániában 268 ez a szám, a magyar adat 90, ami a térség átlagának felel meg nagyjából. A védekezés garanciája a meghozott járványügyi szabályok betartása – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az egészségügyi rendszerben rendelkezésre állnak a védekezéshez szükséges eszközök és a személyi állomány is. 
Gulyás Gergely szerint hiába lépte át a tesztelt fertőzöttek száma a tíz százalékos arányt, amely már meghaladja a WHO öt százalékos előírásait, de egyelőre nem látja problematikusnak a helyzetet a kormány. Ezzel párhuzamosan előrehaladott tárgyalások folynak gyorstesztek tömeges beszerzéséről, ezek heteken belül megérkezhetnek.  
November 1.-jével 20 százalékkal nő az ápolók fizetése, január 1-től ezt újabb 30 százalékos emelés követi majd. Az orvosok elkötelezettségét is meg akarták erősíteni, ezért döntöttek az orvosbérek emeléséről is – mondta, hangsúlyozva, hogy az erről szóló törvényt ellenszavazat nélkül fogadták el. Január 1-el a bértábla szerint 125%-os béremelés jön, bár Gulyás Gergely szerint „kétségkívül nehéz megmondani, hogy ez pontosan mit jelent majd a valóságban”, mert ma tizenegyféle jogcímen kaphat juttatást egy orvos. Gulyás szerint „néhány kisebb vitakérdés” merült fel még a törvény végrehajtásával kapcsolatban, „szinte lényegtelen kérdések normál esetben”, például a két évig tartó kirendelés lehetőségével kapcsolatban, de erről világos szabályokat ígért a miniszter, az orvostársadalommal egyeztetett módon. A béremelésből most kimaradt háziorvosok január 1-től kapnak új, emelt juttatást. Az átvezénylések egyelőre az egészségügyi személyzet 1 százalékát érintik, Gulyás szerint ez a gyakorlat a jövőben is csak rendkívüli helyzetben lesz majd alkalmazható.
Az új bértáblával szeretnék megszüntetni, hogy egy orvos egyszerre több helyen is dolgozzon, de a részletszabályokkal nem akarják kizárni a magánpraxis lehetőségét.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely ismét hangsúlyozta, hogy az orvosok átvezénylésére csak rendkívüli helyzetben, például egy tömegkatasztrófa esetén kerülhet sor, az erről szóló rendeletet egyeztetni fogják a Magyar Orvosi Kamarával. A kamara ugyanakkor "Katonák nem leszünk" című írással reagált az elfogadott törvényre, kifogásolva, hogy előzetes egyeztetés nélkül nyújtották be a tervezetet, amely "súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait". Mint írták, "a törvény végleges szövegének elemzését és javaslataink kidolgozását követően kérni fogjuk a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását".

A szórakoztatóiparról

Azzal kapcsolatban, hogy Szarka László a Színház és Filmművészeti Egyetem kancellárja nem jutott be szerda reggel az intézmény épületébe, Gulyás Gergely azt mondta, a blokádot szervező hallgatók akciója „a szórakoztató ipar körébe tartozik”. A Meseország Mindenkié című könyvvel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, homoszexuális propagandának nincs helye az óvodákban, és azt is meg kell vizsgálni, ilyen esetben fennáll-e a kiskorú veszélyeztetése tényállása. A kormány semmilyen az előző, balliberális kormányok által hozott intézkedést nem változtatott meg a melegek helyzetével kapcsolatban, de a gyerekek felé folytatott homoszexuális propagandát elutasítja.

Lakásépítés és Karácsony

A kormány első olvasatban tárgyalt egy sor új családvédelmi intézkedést, a lakásépítés áfájának 5%-ra csökkentéséről pedig már döntöttek is. Egyszerűsödnek majd az építési eljárások is. A jövő héten nyújtja be a kormány a hitelmoratórium meghosszabbítását is. A koronavírusról szóló nemzeti konzultáció eredménye azt mutatja, a kérdőívet kitöltők 83%-a tartotta a maszkviselést a legfontosabb eszköznek, de a távolságtartást, a rendezvények korlátozását is 70%-os arányt meghaladóan támogatták. Karácsony Gergely fővárosi szolidaritási adójavaslatával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, jövő héten egyeztetni fognak a főváros vezetésével, de Budapestet a baloldali vezetés jó gazdasági helyzetben vette át, „ez a kormány pedig az adócsökkentés kormánya, így adóemelésnek többsége nem lesz”. A CEU-val kapcsolatos ítéletet egyelőre vizsgálják, az ítéletnek megfelelő döntést hoznak majd. A Soros György által sürgetett uniós próbaperrel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ezt a jogintézményt az uniós jog nem ismeri. A kormány ugyanakkor élni fog azzal a lehetőséggel, hogy az ítélet pontosítását kéri majd az Európai Bíróságnál. Az uniós költségvetési támogatások jogállami normákhoz kötésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a magyar jogállam erősebb mint sok nyugat-európai országban, az uniós közpénzek védelmében pedig maximálisan partnerek, a szabályok megsértésének szigorúbb szankcionálását szeretnék elérni, de ez „nem válhat politikai zsarolás eszközévé”. A Népszava kérdéseire válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány napirendjén egyelőre nem szerepel a családvédelmi intézkedések között egyes élelmiszerek áfájának csökkentése. A kormány azután terjeszti be az Országgyűlésnek a júliusi uniós csúcson elfogadott költségvetés és gazdaságmentő alap ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot. Az uniós nagykövetségek által összeírt újságírói szakmai programokkal kapcsolatban, melyet a Külügyminisztérium előbb a „Soros-szervezetek beavatkozási kísérletével”, majd az adott országokkal fennálló kétoldalú kapcsolatokkal indokolt, Gulyás Gergely azt mondta, „a második indok a helytállóbb”. Végül Dzsudzsák Balázs diplomata útleveléről úgy fogalmazott, az nem az ő illetékessége, de „nem az a legnagyobb problémája, hogy egy válogatott futballista ilyen okmánnyal rendelkezik”. Gulyás Gergely megerősítette lapunk információját, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalt a BKK-val a metrófelújítás nyomán támadt 7 milliárdos kötbérről, de azt mondta, kormánydöntés még nem született.