Pintér Sándor;menekültválság;pluszforrás;migrációs nyomás;

Újabb 6,6 milliárd forintot kap Pintér tárcája „a rendkívüli migrációs nyomás” kezelésére

Az áprilisi 30 milliárdos plusz sem volt elég, megint kisegítették a Belügyminisztériumot.

Bár már öt éve a menekültválságnak, kormány szerint még mindig „Rendkívüli migrációs nyomás” éri az országot, így újabb forrásokat küldenek a helyzet kezelésére: a szerdai Magyar Közlönyből derül ki, hogy az Orbán-kabinet 6,6 milliárd forintot utalt a Belügyminisztériumnak erre a feladatra, méghozzá azonnal hatállyal.

Ez már a második forrásbővítés az idén, áprilisban ugyanis 29,6 milliárdot adtak a Pintér Sándor vezette minisztériumnak, szintén a rendkívüli migrációs nyomásra hivatkozva.

A tavaszi utalás hetében egyébként

Magyarországon 12 megakadályozott tiltott határátlépés történt, és 21 főt állítottak meg, majd kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron

 a rendőrség hivatalos közlése szerint.

Most valamivel élesebb a helyzet, mivel a 41. héten 281 megakadályozott tiltott határátlépésről és 1144 feltartóztatott majd a kerítésen túl visszatoloncolt határsértőről számol be a police.hu – ez azonban elenyésző szám a 2015-ös válság napi több ezres határátlépéséhez képest. 

A folyamatos keretbővítést az is magyarázhatja, hogy a belügy idén januárban alig 737 millió forintot különített a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra. Magyarországon egyébként 2015 szeptembere óta életben tartják tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, bár ennek törvényi feltételei sem adottak.

Jutott pénz az erdélyi intézményeknek is

Nem csak a belügynek jutott ugyanakkor pluszpénz: egy másik, a Közlönyben szereplő kormányhatározat azonnali hatállyal 1,4 milliárd forintot biztosít „az erdélyi intézmények programjainak és működésének finanszírozásához”, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével.