kiürítés;Színház- és Filmművészeti Egyetem;SZFE;Szarka Gábor;

2020-10-16 17:51:12

Szarka Gábor szerint a hallgatók most hazamehetnek beszélgetni a szüleikkel, hogy egy kicsit megnyugodjanak

Tiltakozó demonstráció készülődik estére, amikor az új kancellár kiürítteti az épületet.

Pénteken 18 óráig az összes diáknak el kell hagynia a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületeit. Mint megírtuk, Szarka Gábor kancellár a következő levelet küldte el hallgatóknak: „Figyelemmel a koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra – a Fenntartó egyetértésével – a tanév rendjét szabályozó 9/2020. (VI.25.) sz. rektori utasítás a 11/2020. (X.15.) sz. rektori utasítással módosításra került, mely a csatolt mellékletben olvasható.”

A gépesített lövész végzettségű kancellár később az állami médiának indokolta meg a lépést. Szarka Gábor szerint a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten.

Az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.  

Kiemelte: az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtak ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben – mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előrehozásáról van szó. Mindenkire ráfér a pihenés – jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre.  

A kiüríttetésre vonatkozó hírek miatt szolidaritási tüntetés szerveződik a Vas utcába pénteken. A tüntető diákok 18 órakor sajtótájékoztatót is tartanak.

Segítséget ajánlott a főváros

Közben a Fővárosi Önkormányzat közleményében tudatta, hogy nem a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium, hanem a tanszabadságért küzdő hallgatók közléseit, kezdeményezéseit tekinti továbbra is irányadónak a főváros és az egyetem közötti megállapodás tekintetében.

Szarka Gábor minderre úgy reagált, érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, ami a modellváltás során létrejött. Hozzátette: hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.

„Ha azonban igaz ez a felvetés, akkor elképzelhető, hogy az lesz a megoldás, hogy akik ezt folytatni szeretnék egyetemen kívül, azok ott tudják folytatni.”

Direktívák és ultimátumok

Az egyetemnek helyt adó VIII. kerület polgármestere úgy látja, a döntés nem csak humanitárius okokból végrehajthatatlan, de sért számos jogállami alapelvet is.

Közben a hallgatók az Alkotmánybírósághoz fordulnak a modellváltás miatt. Mint a Népszava is beszámolt róla, az egyetem képviseletében megalakult pertársaság álláspontja, valamint a felkért ügyvéd szakvéleménye szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásának módja és lebonyolítása az alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-e óta működtető kuratórium felhatalmazása meglátásuk szerint szembemegy az oktatás szabadságával.

Szarka Gábor a lépéssel kapcsolatban azt mondta, az egyetem vezetésének álláspontja szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.