Előfizetés

Szarka Gábor szerint a hallgatók most hazamehetnek beszélgetni a szüleikkel, hogy egy kicsit megnyugodjanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 17:51

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Tiltakozó demonstráció készülődik estére, amikor az új kancellár kiürítteti az épületet.
Pénteken 18 óráig az összes diáknak el kell hagynia a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületeit. Mint megírtuk, Szarka Gábor kancellár a következő levelet küldte el hallgatóknak: „Figyelemmel a koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra – a Fenntartó egyetértésével – a tanév rendjét szabályozó 9/2020. (VI.25.) sz. rektori utasítás a 11/2020. (X.15.) sz. rektori utasítással módosításra került, mely a csatolt mellékletben olvasható.” A gépesített lövész végzettségű kancellár később az állami médiának indokolta meg a lépést. Szarka Gábor szerint a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten. Az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.  
„Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.”

Kiemelte: az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtak ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben – mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előrehozásáról van szó. Mindenkire ráfér a pihenés – jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre.   A kiüríttetésre vonatkozó hírek miatt szolidaritási tüntetés szerveződik a Vas utcába pénteken. A tüntető diákok 18 órakor sajtótájékoztatót is tartanak.

Segítséget ajánlott a főváros

Közben a Fővárosi Önkormányzat közleményében tudatta, hogy nem a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium, hanem a tanszabadságért küzdő hallgatók közléseit, kezdeményezéseit tekinti továbbra is irányadónak a főváros és az egyetem közötti megállapodás tekintetében.
„Amennyiben a hallgatók tanulmányaik folytatásához segítségre számítanak, és ezt jelzik a Fővárosi Önkormányzat vezetői felé, úgy a városvezetés a lehetőségeihez mérten kész minden segítséget megadni az SZFE diákjai számára.”

Szarka Gábor minderre úgy reagált, érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, ami a modellváltás során létrejött. Hozzátette: hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.
„Ha azonban igaz ez a felvetés, akkor elképzelhető, hogy az lesz a megoldás, hogy akik ezt folytatni szeretnék egyetemen kívül, azok ott tudják folytatni.”

Direktívák és ultimátumok

Az egyetemnek helyt adó VIII. kerület polgármestere úgy látja, a döntés nem csak humanitárius okokból végrehajthatatlan, de sért számos jogállami alapelvet is.
„Az egyetemnek otthont adó kerület polgármestereként különösen fontosnak tartom, hogy a közéleti-társadalmi vitáinkat az érintettekkel közösen, párbeszéddel és méltányos egyeztetéssel, ne pedig direktívákkal, ultimátumokkal rendezzük. Ebben a kerületben különösen így járunk el az olyan, nehéz egzisztenciális következményekkel fenyegető jogviták esetében, melynek eredményeképpen emberek kerülhetnek utcára.”

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében Pikó András.

Közben a hallgatók az Alkotmánybírósághoz fordulnak a modellváltás miatt. Mint a Népszava is beszámolt róla, az egyetem képviseletében megalakult pertársaság álláspontja, valamint a felkért ügyvéd szakvéleménye szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásának módja és lebonyolítása az alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-e óta működtető kuratórium felhatalmazása meglátásuk szerint szembemegy az oktatás szabadságával. Szarka Gábor a lépéssel kapcsolatban azt mondta, az egyetem vezetésének álláspontja szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.

„Hallgatókat elküldeni nem oké”

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:28

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az SZFE-n kívül eddig egyetlen más egyetemen sem tartották szükségesnek, hogy a járványhelyzet miatt az eredetileg tervezettnél korábban kelljen őszi szünetet elrendelni.
A járványra hivatkozva péntek este hat óráig kiüríttetné a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületeit Szarka Gábor kancellár, előrehozva az őszi szünetet. (Az SZFE kollégiumát nemcsak sok vidéki, hanem határon túli hallgató is lakja.) A módosítással az SZFE-es őszi szünet október 16-26-a közé esik (a tanév rendjének eredeti változatában október 22-28. volt meghatározva). Az új rektori utasítást nemcsak Szarka Gábor kancellár, hanem Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes is aláírta, így annak kiadása nem jogszabályellenes: a felsőoktatási törvény értelmében „a rektor akadályoztatása, érintettsége vagy a rektori tisztség átmeneti betöltetlensége” esetén a rektorhelyettes jogosult az intézmény vezetésére. A járványhelyzetre való hivatkozás is logikusnak tűnhet, ha nem ismernék a Színművészeti körül kialakult helyzetet. Jelen esetben az őszi szünet előre hozása, az épületek kiürítése fertőtlenítés és karbantartás miatt egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy kipaterolják az egyetem erőszakos átalakítása ellen tiltakozó hallgatókat, oktatókat. Ezt támasztja alá az is, hogy eddig egyetlen más egyetemen sem (még olyan intézményekben sem, ahova az SZFE-nél lényegesen több hallgató jár) tartották szükségesnek, hogy a járványhelyzet miatt az eredetileg tervezettnél korábban kelljen őszi szünetet elrendelni. – Kijelenthetjük, hogy a kancellár lényegében visszaél a járványhelyzettel – nyilatkozta lapunknak Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. Hozzátette: bár a rektori utasítás jogi szempontból nem kérdőjelezhető meg, az már mindenképp törvényellenes, hogy például kikapcsolják az internetet az SZFE épületeiben. A HÖOK pénteken közleményben is jelezte: hallgatókat elküldeni, tőlük hűségesküt elvárni, a dolgozókra nyomást gyakorolni, a zárakat stikában lecserélni „nem oké”. Felhívták Szarka Gábor figyelmét arra is, tartsa tiszteletben, hogy az SZFE ügyében Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman is vizsgálatot indított, annak végéig hallgatói jogokat korlátozó és sértő intézményirányítási döntéseket ne alkosson.  

A járványra hivatkozva kiürítteti az SZFE épületeit Szarka Gábor

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.16. 11:35

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ma 18 óráig mindenkinek el kell hagynia az egyetem épületeit és a kollégiumot.
Miután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai alkotmányjogi panaszt nyújtottak be péntek reggel az Alkotmánybíróságoz, délelőtt Szarka Gábor kancellár a következő levelet küldte el hallgatóknak. „Figyelemmel a koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra – a Fenntartó egyetértésével – a tanév rendjét szabályozó 9/2020. (VI.25.) sz. rektori utasítás a 11/2020. (X.15.) sz. rektori utasítással módosításra került, mely a csatolt mellékletben olvasható.   A rektori utasítás végrehajtásával kapcsolatos további feladatokról az alábbiak szerint intézkedünk:   1. Az Egyetem létesítményeit mai nap munkaidő végéig, de legkésőbb 18 óráig valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia. Az üzemeltetési vezető intézkedik a fokozatosan kiürülő irodák, kollégiumi szobák, tantermek, egyéb helyiségek, végül a kiürült épületek zárásáról. 2. Az Igazgatási és Szervezési Hivatal vezetője intézkedik a kollégium kiürítéséről az 1. pont szerinti időpontig, a kollégiumi hallgatók részére a szünet időszakában kollégiumi díj nem kerül felszámításra. 3. A benntartózkodásra engedélyezett üzemeltetési munkatársak és a szakkarbantartásokat végző személyek kivételével a szünet alatt kizárólag írásos kancellári engedéllyel lehet az Egyetem létesítményeiben tartózkodni.   4. Az őszi szünet időszakában a jelenléti oktatás szünetel, az elmaradt foglalkozások pótlásáról a szünet utáni időszakban kell gondoskodni. Ugyanakkor az osztályvezető tanárok döntésük szerint távoktatási formában szervezhetnek képzéseket, ezek megtartását azonban megfelelően igazolniuk kell. 5. A szünet ideje alatt átfogó műszaki karbantartó munkákra is sor kerülhet, ez érintheti gépészeti eszközök, más műszaki egységek átmeneti vagy tartós leállását is. 6. Tekintettel arra, hogy a szünet alatt vegyszeres fertőtlenítő takarításra is sor kerülhet, ezért megkérem valamennyi egyetemi polgárt, hogy egyfelől értéktárgyaikat vigyék haza, másfelől személyes tárgyaikat zárják el szekrényeikbe, fiókjaikba. Élelmiszert ne hagyjanak az helyiségekben, ahol hűtőszekrény van, azt ürítsék ki és áramtalanítsák. 7. A szünet alatt is tájékoztatjuk az Egyetem polgárait az esetleges fontos fejleményekről, ezért kérem folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatali emailforgalmukat. 8. A karbantartások nem érintik az Vas utcai épület homlokzatán lévő installációk eltávolítását.  9. Megkérem a hallgatókat, hogy a szünet utáni első nap kizárólag akkor térjenek vissza a munkába, ha teljesen egészségesek.”   A kancellár levele így zárul: „Mindenkinek jó pihenést kívánok. Bízom benne, hogy a szünet után megkezdődhet végre a közös munka és a párbeszéd Egyetemünk jövőjéről.”         

Üzenet Vidnyánszkyéktól

Karácsony Gergely főpolgármester korábban jelezte, hogy bár Budapestnek nem feladata az egyetemek fenntartása, ám ha szükség lesz rá, a Fővárosi Önkormányzat biztosít épületet a színműsöknek. Ezt csütörtökön megerősítette az ATV-nek Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Az Origóhoz pénteken egy közleményt juttatott el a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma, melyben azt írják, az egyetem minden polgára "önnön személyes belátása szerint hozza meg felelős döntését: a Főváros által felajánlott helyszínen és körülmények között – de az Egyetem által nem akkreditáltan – szeretné "tanulmányait" folytatni, vagy pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgára kíván maradni, s folytatja tanulmányait az Egyetem szervezésében."