Előfizetés

A halálos fenyegetéstől sem ijedt meg a fehérorosz ellenzék, tízezrek tüntettek Minszkben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 19:16
Maszkos tüntető mutatja a győzelem jelét Minszkben, 2020. október 18-án, mögötte rohamsisakos, állig felfegyverzett katonák
Fotó: STRINGER / AFP or licensors
A tiltakozók abban a tudatban vonultak utcára, hogy Lukasenka karhatalma kész közéjük lövetni.
Ismét több tízezer demonstrált vasárnap Minszkben annak ellenére, hogy a hatóságok korábban arra figyelmeztettek, a fegyverhasználattól sem riadnak vissza. A tüntetők a fehérorosz elnök lemondását, illetve új, tiszta és szabad választások kiírását követelik – írja az MTI. Az Interfax orosz hírügynökség friss jelentése szerint több mint 30 ezren vesznek részt az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni demonstráción. Mintegy ötven embert őrizetbe vett a rendőrség.
Ezúttal nem a belvárosban gyűltek össze a tiltakozók, hanem Minszk egyik, gyárakkal teli déli negyedében, majd a Szabad Európa Rádió összefoglalója szerint – onnan vonultak át a fővárpos központjába. A vonulás békésen zajlott, a demonstrálók pedig arra biztatták a környéken lakókat, hogy őket nézzék, és ne a Lukasenka-rezsim kontrollálta, a tüntetésekről hamis adatokat közlő tévét. 
Hétfőn a belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség „szükség esetén” kész éles lőszert bevetni a tüntetők ellen. Az Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője pedig szombaton kijelentette, tudomásuk van arról, hogy provokáció készülődik az ország destabilizálása érdekében. 
Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen, akit széles körben azzal vádolnak, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, s nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe.

Szurkolók csaptak össze a rendőrökkel Prágában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.18. 18:24

Fotó: Lukas Kabon / AFP / Anadolu Agency
A rendfenntartók az igazoltatások során botokat és lőfegyvereket foglaltak le, valamint letartóztattak több mint egy tucat embert.
Zavargássá fajult vasárnap Prágában a cseh labdarúgó- és jégkorong-szurkolók tüntetése, akik a koronavírus-járvány miatti szigorú intézkedések ellen tiltakoztak. A rendőrség közlése szerint
több mint kétezren vettek részt a demonstráción, pedig maximum ötszáz fő részvételét engedélyezték.

A szervezők körülbelül egy óra után befejezték a belvárosi eseményt, ám ezt követően összecsapások alakultak ki az erőszakos szurkolók és a biztonsági erők között. Előbbiek füstbombákat és petárdákat vetettek be, a rendfenntartók pedig az igazoltatások során botokat és lőfegyvereket foglaltak le, valamint letartóztattak több mint egy tucat embert. A koronavírus-járvány közelmúltbeli gyors terjedése miatt rendkívüli állapotot hirdettek Csehországban, ezért a kormány hétfőn két hétre betiltott minden sporteseményt, kivételt csak a nemzetközi események képeznek.

Kinyithatnak a mozik New York államban, a világvárosban zárva maradnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.18. 17:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Termenként és vetítésenként csak ötven nézőt engedhetnek be.
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója bejelentette, hogy pénteken kinyithatnak a New Yorkon kívüli mozik. A moziüzemeltetők, akik jelentős nyomást gyakoroltak a törvényhozókra, nagy győzelemként üdvözölték a szombat délután bejelentett hírt – írta a The Hollywood Reporter. A filmszínházak termenként és vetítésenként csak ötven nézőt engedhetnek be.
A Los Angeles-i után második legnagyobb nézőszámot jelentő New York városi mozik kinyitásáról még nincs szó.

Cuomo sajtótájékoztatóján elmondta, hogy
csak azokban a megyékben nyithatnak ki a mozik, ahol két hét átlaga alapján a lakosság két százalékánál kevesebb a koronavírus-fertőzött, és ahol nincsenek gócpontok.

A mozikban maszkot kell viselni, csak a nézőtéren ülve, evéskor vagy iváskor lehet levenni. A távolságtartásra is figyelni kell. Néhány nappal korábban a Global Cinema Federation (GCF) mozis szervezet levelet írt a kormányzónak, azt kérték, hogy a lehető leghamarabb kinyithassanak a filmszínházak. Új filmek nélkül, melyeket a mozikban vetíthetnénk, szervezetünk sok tagja nem lesz képes fennmaradni – írták.
„Augusztus 19-én azt mondta, a mozik lesznek a következők. Több mint egy hónappal később még mindig nem látszik a New York állambeli mozik újranyitásának útja”

– fogalmaztak.

A szervezet szerint ha nincsenek világos tervek a mozik nyitására, az elijeszti a stúdiókat, így az idén már nem mutatják be új filmjeiket. Hozzátették, hogy nem jelentettek még olyan fertőzést, amely moziból eredt volna. Az egyetlen élő szereplős hollywoodi film, amelyet 2020-ban bemutatnak az észak-amerikai mozik, az a Wonder Woman 1984, amely a tervek szerint karácsonykor debütál.