Előfizetés

Az Egyesült Államok beperli a Google-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.20. 17:45

Fotó: Shutterstock
Josh Hawley republikánus szenátor, a Google egyik fő kritikusa azzal vádolta a céget, hogy illegális eszközökkel tartja fent pozícióját.
Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és 11 állama kedden beperelte a Google-t, amiért a techóriás monopolhelyzetet teremtett magának a piacon – írja a Reuters. Josh Hawley republikánus szenátor, a Google egyik fő kritikusa azzal vádolta a céget, hogy illegális eszközökkel tartja fent pozícióját, és a pert „egy generáció legjelentősebb monopolellenes ügyének” nevezte.  Az eljárás akár évekig is elhúzódhat. A keddi szövetségi lépés ritka pillanat abból a szempontból, hogy a republikánus Trump-adminisztráció és a demokraták közösen hozták meg a döntést. Elizabeth Warren szenátor Twitter-oldalán korábban gyors és agresszív lépést sürgetett az ügyben. Annak ellenére, hogy Robert Pavlik befektetési főstratéga szerint korábban a piacon sokan kételkedtek abban, hogy a washingtoni döntéshozók valóban közösen fellépnek a nagy techcég ellen. A csatlakozó 11 állam közül mindegyiknek republikánus főügyésze van. Több per is futhat majd párhuzamosan, mivel a főügyészek a Google vállalkozásait, illetve digitális hirdetési cégeit is vizsgálják. Texas állam várhatóan novemberben újabb pert kezdeményez a cég digitális hirdetési tevékenysége ügyében, a Colorado állam vezette csoport pedig szintén egy nagy pert tervez. Az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság bő egy évvel ezelőtt kezdte vizsgálni négy nagy technológiai vállalat monopolhelyzetét. A vizsgált cégek az Amazon.com Inc, az Apple Inc, a Facebook Inc és a Google.
A lap emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió már többször is milliós bírságot szabott ki a Google-ra, amiért a cég riválisai hátrányba kerültek a keresési hirdetésekben, és a Google platformjain versenyellenesen részesítette előnyben saját szolgáltatásait.

Reagált a Google

A Google szóvivője később közölte: „a mai, az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett per mélységesen elhibázott. Az emberek saját elhatározásukból használják a Google-t – nem azért, mert kényszerítik őket, vagy mert nem áll más lehetőség a rendelkezésükre. Hamarosan részletesebb nyilatkozattal fogunk szolgálni.”

„56”-ról is megemlékezik az új, meglehetősen bizarr orosz katedrális

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.20. 16:19

Fotó: Iliya Pitalev / AFP
Bár a legtöbb mozaik a Nagy Honvédő Háborúról szól, vitatottabb katonai akciók is helyet kaptak a kubinkai székesegyházban.
A koronavírus-járvány miatt elhalasztva, júniusban szentelték fel az orosz hadsereg főtemplomának szánt székesegyházat, amely a moszkvai agglomerációban, a tankmúzeumáról híres Kubinka településen áll – írta a 444.hu.
A templom, amelyet Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter még évekkel ezelőtt álmodott meg, az orosz hadsereg nagy ütközeteinek állít emléket, és bár a legtöbb mozaik a Nagy Honvédő Háborúról, azaz a II. világháborúról szól, a templom díszítőelemei fejet hajtanak olyan vitatottabb katonai akciók előtt is, mint az 1956-os magyarországi forradalom leverése, a 1968-as prágai tavasz vérbefojtása, az afganisztáni háború, a 2008-as grúziai konfliktus vagy a Krím-félsziget 2014-es elcsatolása Ukrajnától. Az utóbbiról szóló mozaikot, amelyen Putyin és Sojgu is szerepel, heves kritikák érték, így le is cserélték.
A 95 méter magas templom militarizmust és vallást vegyítő szimbolikája egyházi oldalról is kapott kritikákat, a legtöbbet azért, mert tele van az egyház és a papság ellen lejáratókampányok és koncepciós perek százait indító szovjet rendszer szimbólumaival. Sojgu és a katedrális többi védelmezője szerint azonban a templom az orosz fegyveres erők sikerei és hőstettei előtt tiszteleg, és a fontos győzelmek közül sokat a szovjet időkben arattak, ráadásul a katonák többsége vallásos volt.
A közeli Klin püspöke, az orosz ortodox egyház, valamint a fegyveres erők közti együttműködést koordináló egyházi részleg vezetője szerint a templom fő üzenete, hogy az orosz fegyveres erők Istentől és a mennybéli szentektől kaptak és kapnak segítséget a harcaik során. 

Megszabadult „mérgező” nevétől a kanadai kisváros

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.20. 15:40

Fotó: Google Street View
Asbestos lakóinak többsége a Val-des-Sources (Források völgye) nevet választotta, a polgármester reméli, decemberben hivatalosan is átnevezik a települést.
A nagyjából hétezer lakosú város 170 kilométerre keletre fekszik Montrealtól, nevét a 19. század vége óta a térségben bányászott ásványról kapta. A Québec tartománybeli település csaknem egy évszázadon át a világ egyik vezető azbesztellátója volt, ám a legtöbb iparilag fejlett országban rákkeltő hatása miatt mostanra betiltották az azbeszt felhasználását. Hugues Grimard polgármester szerint nevének negatív csengése miatt a város elesik a szükséges befektetésektől, amelyekre nagy szüksége lenne bányájának 2011-es bezárása óta.
 A lakosok 51,5 százalékban szavaztak arra, hogy négy lehetőség közül a város a Val-des-Sources (Források völgye) nevet vegye fel – jelentették be a négy napon át folyó referendum eredményét hétfő éjjel. "Az új név jól jellemzi a város elhelyezkedését, de még fontosabb, hogy inspirációt jelent a jövőre nézve" – mondta Grimard, aki januárban kezdett kampányolni a névváltoztatásért. A név utal arra, hogy a város mellett három tó folyik össze, egyben "történelmünk és gyökereink összeolvadását" is képviseli a település leírása szerint.
A népszavazás, amelyen minden 14 éven felüli lakos részt vehetett, vasárnap ért véget, a város önkormányzata hétfő éjjel hagyta jóvá az új nevet, noha a változtatáshoz még számos hivatalos akadályt kell legyőzniük. A polgármester reményei szerint decemberre hivatalosan is megtörténik az átnevezés. 
Kanadában egyébként szép számmal akadnak szokatlan nevű városok. Ilyen például a Saskatchewan tartománybeli Moose Jaw (jávorszarvas-állkapocs), Albertában Medicine Hat (sámánkalap), az új-fundlandi Dildo (műhímtag) vagy az ontariói Labrador és Swastika (horogkereszt).