Előfizetés

Kését mutogatta egy férfi a VIII. kerületben, mert nem mehetett be vásárolni maszk nélkül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.21. 07:58
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Alighanem zokon vette, hogy neki is be kell tartani az előírásokat.
Garázdaság miatt keresi a rendőrség azt a férfit, aki még szeptember 13.-án, a józsefvárosi Baross utcában, egy pékségben szeretett volna bemenni – közölte a rendőrség. 
Azonban amikor az egyik eladó rászólt, hogy ezt csak maszkban teheti meg, kést rántott és közölte, mindenképpen bemegy és vásárolni fog.

Az egyik eladó ekkor rendőrt akart hívni, mire a fenyegetőző bement egy pékségbe, ahol hátrahagyta a kést és még egy ólmosbotot is. Az elkövetőről felvétel is készült.

Életfogytiglanra ítélték a szicíliai maffia vezetőjét

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.21. 07:32

Most már csak el kéne kapni, mert közel 30 éve nem bukkannak a nyomára.
Életfogytig tartó börtönre ítéltek Szicíliában egy maffiafőnököt, az ország legkeresettebb bűnözőjét, Matteo Messina Denarót, mert részt vett két ügyész, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában, valamint több más ember megölésében

– írja az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva az MTI. Az állami hírügynökség azt írja, az ítélet szerint Denaro áldozatai családtagjainak 10 és 500 ezer euró közötti kártérítést kell kapniuk, a robbantásos merényletek három túlélője pedig 100 ezer eurót (36,5 millió Ft) kap fejenként. A most 58 éves Messina Denaro 1993-ban kezdett el bujkálni. Nem világos a hatóságok előtt, hogy ő áll-e a Cosa Nostra élén, vagy csak egy bizonyos területet irányít. Már korábban is elítélték gyilkosságokért, és több életfogytig tartó börtönbüntetést kapott.

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, tovább kell nyomozni a Mátrai Erőmű ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.20. 21:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ügyészség szerint a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás tisztázása érdekében.
Október 12-én felülbírálta a Gyöngyösi Járási Ügyészség azt a nyomozást megszüntető határozatot, amely a Mátrai Erőmű környezetében tapasztalt víz és légszennyezés miatt indult vizsgálatot zárta le – számolt be róla az Átlátszó.
A Mátrai Erőmű ügyében korábban több országgyűlési képviselő is feljelentést tett környezetkárosítás és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Később hivatali visszaélés gyanúja miatt is nyomozás indult. Az ügyeket egyesítették, és a nyomozást az arra kijelölt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta szeptember 15-ig, amikor az eljárást lezárták, mert „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Az ügyészség októberben azonban hatályon kívül helyezte nyomozást megszüntető határozatot arra hivatkozva, hogy a rendőrségi határozat indoklása és a megszüntetés jogcíme egyik bűncselekmény kapcsán sincs összhangban egymással:  
„Az eddig végzett nyomozás adatai alapján valóban nem állapítható meg, hogy megvalósultak-e a szóban forgó bűncselekmények vagy sem, ugyanakkor a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás tisztázása érdekében, az hiányosan felderített, ebből adódóan az eljárás megszüntetésére megalapozatlanul került sor”

– írta az ügyészség.

Tavaly novemberben írt arról az Átlátszó, hogy az akkor még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműben észlelt, tömeges rosszullétet okozó mérgesgáz-szivárgások ügyében érintett lehet a hőerőmű mellé felhúzott keményítőgyár is, mert szennyvizét a hőerőmű technológiai víztározójába ereszti. Később a portál beszámolt a birtokába került Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-i határozatáról is. Ez egyértelműen tisztázta, hogy a Viresol Kft. közül melyik okozta a problémát. Ebből az derült ki, hogy a Viresol telephelyéről „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba”, és hogy egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a Viresol Kft. telephelye.
A Viresol közvetlenül az erőmű szomszédja
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava