Előfizetés

Visszavágtak Gulyás Gergelynek a színművészetis demonstrálók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 10:24

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Ha a kormány tudja garantálni az intézmény autonómiáját, akkor valóban a kabinet segítségét kérik.
Felettébb érdekes gondolatmenettel rukkolt elő minap a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely értelmezése szerint az Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) melletti tüntetések azért zajlanak, hogy ne egy kormánytól független alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. 
„Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk”

– jelentette ki.

Az egyetem hallgatója az ATV-ben azt mondta a politikus kijelentésére reagálva, hogy ők az intézmény autonómiájáért tüntetnek, és ha ebben a kormány ezt tudja garantálni, akkor a segítségüket kérik. „Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása” – mondta Gálosi Dóra a csatornának.  Mint lapunk is beszámolt, több tízezer ember vonult utcára október 23-án és állt ki az intézmény mellett. Az eseményről készült beszámolónkat ide kattintva olvashatja el.  

Több mint háromezer új fertőzöttet találtak Magyarországon, meghalt 35 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 09:47

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen.
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 59 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242 -en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 28 százaléka, az elhunytak 37 százaléka és a gyógyultak 29 százaléka budapesti. 2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 883-an vannak, a mintavételek száma 980 373. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (16 958) és Pest megyében (7350) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3667), Borsod-Abaúj-Zemplén (3632), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2941), Hajdú-Bihar (2879) és Csongrád-Csanád megye (2657). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (609).   
Ismét kiemelték, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség – tették hozzá. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására. Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Hozzátették, hogy az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek. Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse a háziorvosát. „Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket” – tették hozzá.

Meghaladta a 42 és fél milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 42 148 875 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 143 495, a gyógyultaké pedig 28 484 306 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Mutatjuk az ötös lottó eheti nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 19:39

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 43. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 12 (tizenkettő) 54 (ötvennégy) 55 (ötvenöt) 67 (hatvanhét) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 25 darab, nyereményük egyenként 2 120 500 forint; 3 találatos szelvény 2 818 darab, nyereményük egyenként 20 260 forint; 2 találatos szelvény 89 709 darab, nyereményük egyenként 1 660 forint. Joker: 661256