Előfizetés

Lehet népszavazás Biatorbágyon a Budapest-Balaton bicikliútról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 19:44
Biatorbágy látképe.
Fotó: Shutterstock
A választási bizottság elutasította, a bíróság jóváhagyta a kérdést.
A Budapest Környéki Törvényszék megváltoztatta a biatorbágyi helyi választási bizottság korábbi elutasító döntését, és a napokban hitelesítette a Budapest-Balaton bringaút nyomvonaláról szóló népszavazási kérdést - írja a 24.hu
Vagyis ez azt jelenti, hogy az urnáknál dőlhet el a sokat vitatott bicikliút sorsa.

A végzés értelmében a helyi választási bizottságnak öt napon belül kell döntene a referendum kiírásáról. A helyi választási bizottság korábban arra hivatkozott, hogy a kiemelt kormányzati beruházás keretében épülő kerékpárút ügyében nincs illetékessége a helyi közvéleménynek, ezért úgy döntött, hogy nem lehet megkérdezni a biatorbágyiakat, hogy a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon építsék-e ki az utat, vagy alternatív, a várost elkerülő útvonalat válasszanak.
Az ellenzők szerint a város főutcájára tervezett szakasz balesetveszélyes.

A legfőbb problémának azt tartják, hogy a kerékpárút kiépítésére néhol olyan kevés a hely, hogy nem lehet a szabványnak megfelelő szélességű utat építeni, így viszont lesznek olyan részek, ahol két, egymással szemben haladó biciklis nem férhet el biztonságosan. További balesetveszélyt jelent a rengeteg keresztezett kapukiálló, nehezen belátható kereszteződés és az iskolák, óvodák előtti, gyalogosok, autósok által egyaránt használt szakasz is - idézi a bírálókat a 24.hu. 

Zacher Gábor: politikai alapon zajlik a járványkezelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 19:10

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A neves toxikológus szerint komoly szigorításokra, iskolabezárásra, idősávos vásárlásra és sokkal több tesztelésre lenne szükség.
Éles kritikát fogalmazott meg a kormány óvintézkedéseivel szemben Zacher Gábor. A toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában arról beszélt, tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. Emiatt szerinte Magyarországon szigorításokra lenne szükség.
„Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…”

- ezeket az intézkedéseket tartaná célravezetőnek a szakember, aki a járványkezelést szakmai kérdésnek tartja, ugyanakkor szerinte ez ma politikai alapon történik.  A csatornának nyilatkozott Pusztai Erzsébet is, aki még az első Orbán-kormány idején volt két évig az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára, de mára már kormánykritikus politikus lett. Ő úgy vélekedett, főként a tesztelésnek és a kontaktkövetésnek kellene gördülékenyebben működni, emellett ahol nagyon sok ember gyűlik össze, ott elengedhetetlennek kell lennie maszkviselésnek. Ebből a szempontból botrányosnak tartotta, hogy nézők előtt játszották a Fradi-Újpest meccset szombaton. A képek látva szerinte a stadionban nem sokan viselték szabályosan a maszkot.  Utóbbira a példát épp Rogán Antal miniszteri biztosa szolgáltatta. Mint a Népszava is megírta, Farkas Örs saját maga töltött fel egy fotót, aminek tanúsága szerint nem viselt maszkot, úgy szurkolt a lelátón. Később azzal magyarázta, csak a fotó kedvéért vette le magáról.   

A fertőtlenítésre hivatkozva hosszabbítják meg az őszi szünetet a színművészetin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 18:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hivatalos indok szerint az eddig elmaradt fertőtlenítés és karbantartások pótlása miatt van rá szükség.
November 1-ig tart az őszi szünet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ami elvileg október 26-ig tartott volna

- írja a Telex.

A portál az új kancellár és az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil körlevelére hivatkozik. Ebben az áll, hogy a kollégiumi elhelyezés biztosított a hosszabbítás ideje alatt is, a munkavállalók home office-ban dolgoznak, bemenni csak a felettes engedélyével lehet, indokolt esetben. A meghosszabbítás időszakában elvégzik az elmaradt fertőtlenítéseket, műszaki karbantartást is. Az egyetem új, gépesített lövész végzettségű kancellára azért rendelte el korábban a szünetet, mert így az egyetem épületeit mindenkinek el kellett volna hagynia. Ám ezt a hallgatók megtagadták és az őszi szünet ellenére tovább folytatódik az oktatás. Korábban a Népszava is megírta, Szarka Gábor azt mondta, a lehető legtovább el fog menni abban, hogy a "belső anarchiát" megszüntesse.  Október 23-án tízezrek vonultak utcára és álltak ki az egyetem mellett. Beszámolónkat a demonstrációról ide kattintva olvashatja el.