Előfizetés

Balog Zoltán püspök lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 20:05

Fotó: Balog Zoltán / Facebook
A szavazatok 66,9 százalékát kapta a volt miniszter.
Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület. Az eredményt az egyházkerület választási bizottsága közölte november 5-ei szavazatszámláló ülése után – írja a parokia.hu. Az egyházkerületi főgondnoki tisztséget továbbra is az újraválasztott Veres Sándor tölti be. 
Megbízatásuk hat évre szól.

Az egyházkerületi választáson két püspökjelölt indult. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora a szavazatok 33,1 százalékát (99 szavazatot) kapta a presbitériumoktól. Balog Zoltán, az emberi erőforrások korábbi minisztere, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora a szavazatok 66,9 százalékát tudhatja magáénak, szám szerint 200 szavazatot.  Egyházkerületi főgondnoknak a hivatalban lévő Veres Sándort, valamint Kovács Levente egyetemi tanárt, a Bankszövetség főtitkárát jelölték. Veres Sándor a szavazatok 65,7 százalékát, 197 szavazatot ért el, míg Kovács Levente a szavazatok 34,3 százalékát, vagyis 103 szavazatot kapott. Az egyházkerület 304 gyülekezetének összesen 331 szavazati számértéke van. (A nagyobb gyülekezetek több szavazati számértékkel rendelkeznek.) A választási bizottság elnöke, Pintér Gyula közölte, hogy összesen 299 szavazólap volt érvényes a püspökjelöltek esetében, 300 a gondnokok esetében. A többit alaki vagy egyéb hiányosságok miatt nem vették figyelembe. Balog Zoltán a Fidesz pártalapítványának jelenleg is kuratóriumi elnöke, parlamenti mandátumáról már korábban lemondott, és miniszterséget sem vállalt a 2018-as országgyűlési választások után. Az szeptemberben derült ki, a püspöki tisztség várományosaként indul. Arról a hvg.hu számolt be, hogy a református zsinat 2019 nyarán egy apró módosítással pont úgy alakította a szabályokat, hogy ne legyen akadálya Balog püspökké választásának. Az addig érvényes rendelkezés szerint ugyanis feltétel volt, hogy a jelölt „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal” rendelkezzen. A zsinat azonban törölte a „folyamatos” szót.  A Népszava azonban az egyház kommunikációs szolgálatától azt a tájékoztatást kapta, hogy a módosításnak más oka volt: a zsinat diszkriminatívnak találta az addigi szabályozást azokkal a lelkésznőkkel – vagy akár lelkészekkel – szemben, akik gyereket vállaltak és gyesre/gyedre mentek, ezért megszakadt a szolgálatuk. Hozzátették: „Balog Zoltánnak a régebbi időkből megvolt a 10 évi folyamatos lelkészi szolgálata, miatta nem lett volna szükség megváltoztatni a szabályokat”. 

Magyarország decemberben kap az orosz koronavírus-elleni vakcinából

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.05. 18:36

Fotó: Kirill Braga / Sputnik via AFP
Azért, hogy be tudják vizsgálni az egyelőre nem engedélyezett oltóanyagot.
Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot – erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter csütörtökön. Szijjártó Péter – aki pozitív koronavírus-tesztje miatt jelenleg karanténban van – egy a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta, telefonon egyeztetett az egészségügyi miniszterrel, Oroszországban nagy lépésekkel haladnak előre az oltóanyag kutatásában, gyártásában. Arról állapodtak meg, hogy ebből decemberben Magyarországra szállítanak kis mennyiségben annak érdekében, hogy el tudják végezni a klinikai vizsgálatokat, be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani. 
– Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni a nagy mennyiségű szállítást

– közölte a miniszter.

A pontos mennyiség még nem tudható, mivel a vakcinát gyártó üzemek előkészítése még folyamatban van. Megállapodtak abban is, hogy az engedélyezés tekintetében is együttműködik Magyarország és Oroszország. – Ebben a kérdésben pénteken videokonferencián egyeztetnek egymással a két ország tisztifőorvosai – közölte Szijjártó Péter. A miniszter arról is beszámolt, hogy pénteken vagy hétfőn egy magyar oltóanyaggyártó vállalat is konzultál oroszországi partnerével. Azt mondta, ez a vállalat egyelőre influenza elleni oltóanyagot gyárt, de lehetséges, hogy koronavírus ellenit is elő tudna állítani. 
– Jó lenne, ha nemcsak vásárlásról, hanem a gyártás kihelyezéséről is meg tudnának állapodni

– jegyezte meg Szijjártó Péter, aki állapotáról azt közölte, jelenleg enyhe tünetei vannak.

Az Európai Bizottság szóvivői azonban múlt héten arra hívták fel a figyelmet, hogy csak úgy nem lehet kínai és orosz oltóanyagot behozni az unió területére. Erik Mamer szóvivő azt közölte, hogy minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie az uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak. Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni az Európai Unióban, a szükséges és érvényben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.  A világban jelenleg 49, az új koronavírus ellen hatásosnak remélt vakcina áll klinikai kipróbálás alatt; ezektől remélhető, hogy belátható időn belül tömegesen hozzáférhetővé válnak. A sorban a legelöl kétségtelenül kínai és orosz hatóanyagok állnak – de csak azért, mert ezeknél a forgalomba kerülés, vagyis az úgynevezett korai alkalmazás előtt nem várták meg a klinikai vizsgálat harmadik fázisát. Ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy nem ismerjük az összes lehetséges mellékhatást: az USA gyógyszerengedélyezési ügynöksége szerint egyelőre arra sincs tudományos bizonyíték, hogy az érintett szerek a kipróbálók legalább 50 százalékánál valamilyen pozitív hatással járnak. 

Orosz Anna is koronavírusos lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 17:32

Fotó: Népszava
A Momentum politikusának enyhe tünetei vannak.
Orosz Anna is elkapta a koronavírust. A Momentum elnökségi tagja és Újbuda alpolgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy pozitív lett a Covid-tesztje. 
„Tegnap érkezett meg a pozitív Covid teszteredményem, így mára biztosan tudhatom, hogy én is megfertőződtem a vírussal”

– írta a politikus.

Közölte, hogy folyamatosan otthonról dolgozik, enyhe tünetei vannak, de tudja, hogy nem mindenki ilyen szerencsés.