Balog Zoltán;püspök;

2020-11-05 20:05:03

Balog Zoltán püspök lett

A szavazatok 66,9 százalékát kapta a volt miniszter.

Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület. Az eredményt az egyházkerület választási bizottsága közölte november 5-ei szavazatszámláló ülése után – írja a parokia.hu.

Az egyházkerületi főgondnoki tisztséget továbbra is az újraválasztott Veres Sándor tölti be. 

Az egyházkerületi választáson két püspökjelölt indult. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora a szavazatok 33,1 százalékát (99 szavazatot) kapta a presbitériumoktól. Balog Zoltán, az emberi erőforrások korábbi minisztere, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora a szavazatok 66,9 százalékát tudhatja magáénak, szám szerint 200 szavazatot. 

Egyházkerületi főgondnoknak a hivatalban lévő Veres Sándort, valamint Kovács Levente egyetemi tanárt, a Bankszövetség főtitkárát jelölték. Veres Sándor a szavazatok 65,7 százalékát, 197 szavazatot ért el, míg Kovács Levente a szavazatok 34,3 százalékát, vagyis 103 szavazatot kapott.

Az egyházkerület 304 gyülekezetének összesen 331 szavazati számértéke van. (A nagyobb gyülekezetek több szavazati számértékkel rendelkeznek.) A választási bizottság elnöke, Pintér Gyula közölte, hogy összesen 299 szavazólap volt érvényes a püspökjelöltek esetében, 300 a gondnokok esetében. A többit alaki vagy egyéb hiányosságok miatt nem vették figyelembe.

Balog Zoltán a Fidesz pártalapítványának jelenleg is kuratóriumi elnöke, parlamenti mandátumáról már korábban lemondott, és miniszterséget sem vállalt a 2018-as országgyűlési választások után. Az szeptemberben derült ki, a püspöki tisztség várományosaként indul. Arról a hvg.hu számolt be, hogy a református zsinat 2019 nyarán egy apró módosítással pont úgy alakította a szabályokat, hogy ne legyen akadálya Balog püspökké választásának. Az addig érvényes rendelkezés szerint ugyanis feltétel volt, hogy a jelölt „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal” rendelkezzen. A zsinat azonban törölte a „folyamatos” szót. 

A Népszava azonban az egyház kommunikációs szolgálatától azt a tájékoztatást kapta, hogy a módosításnak más oka volt: a zsinat diszkriminatívnak találta az addigi szabályozást azokkal a lelkésznőkkel – vagy akár lelkészekkel – szemben, akik gyereket vállaltak és gyesre/gyedre mentek, ezért megszakadt a szolgálatuk. Hozzátették: „Balog Zoltánnak a régebbi időkből megvolt a 10 évi folyamatos lelkészi szolgálata, miatta nem lett volna szükség megváltoztatni a szabályokat”.