Előfizetés

Szlávik János: Hatféle vakcinát vizsgálnak jelenleg a világon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.14. 15:29
Szlávik János
Fotó: Kovács Attila / MTI
A főorvos megerősítette, már decemberben Magyarországra érkezhet Oroszországból olyan hatékony oltóanyag, amelyet a koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztettek ki.
Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző támadáspontokon hatnak a koronavírusra – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Szlávik János kifejtette, van olyan vakcina, amelyik apró genetikai információt ad át az embernek a koronavírussal szembeni ellenanyagok képzése érdekében, míg egy másik valamilyen vírusvektort használ, amely más típusú élő, vagy inaktívált vírus segítségével serkenti az ellenanyagok kiválasztását. Egy harmadik módszer – az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan – inaktívált, szaporodásképtelen vírust juttat az emberi szervezetbe, amely elkezd ellenanyagot termelni, a legegyszerűbb vakcinák pedig protein alapúak, amelyek különböző fehérjék bejuttatásával próbálják megvédeni az embereket. Hangsúlyozta, Oroszország ezek közül kétféle technológiát használ, az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Kínában pedig három-négyféle oltóanyagot is fejlesztenek. Szlávik János megerősítette, már decemberben Magyarországra érkezhet Oroszországból olyan hatékony oltóanyag, amelyet a koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztettek ki.
– Ez egy bevizsgálandó szállítmány lesz, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az oltóanyagkutatással foglalkozó szakemberekhez kerül

– mondta.

Szólt arról is, jó néhány évre tekint vissza az a technológia, amelyet az Oroszországban előállított vakcinánál használtak, például hasonló módon fejlesztettek ki oltóanyagot az ebola ellen Afrikában. Elmondta, az Oroszországból bevizsgálásra érkező oltóanyag egy úgynevezett adenovírus vakcina, amely egy emberi, jóindulatú vírusra épül úgy, hogy annak inaktivált változatát módosítják azért, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel és ellenanyagokat képezzen. Fontosnak nevezte, hogy az Oroszországból érkező vakcinából Magyarországon is gyárthatnak majd oltóanyagot.  – Magyarország nagy hagyománnyal rendelkezik a gyógyszerfejlesztésben és az oltóanyaggyártásban is, ezért teljesen logikus lépés, hogy a magyar embereknek magyar vakcinát próbálnak felépíteni – jelentette ki. Hangsúlyozta, ezt az oltást kétszer kell beadni 28 napos különbséggel, a hatékonysága pedig az előzetes adatok alapján több mint 92 százalékos. 
A főorvos szerint elképzelhető, hogy a következő hónapokban kapnak engedélyt arra, hogy több száz, vagy ezer emberen kipróbálják ezt az oltóanyagot.

Szlávik János közölte, az eddigi tesztek alapján két oltóanyag érte el, vagy haladta meg a 90 százalékos hatékonyságot, ami rendkívül jó hír.  
– Ez ugyanis azt jelenti, hogy már a lakosság 50-60 százalékának a beoltásával el lehet kerülni egy nagyobb járványt, míg egy 70-80 százalékos hatékonyságú vakcinánál a lakosság 70-80 százalékát kell beoltani az úgynevezett nyájimmunitás eléréséhez

– fejtette ki.

Kiemelte, egyelőre valamennyi oltóanyag a fejlesztés stádiumában van, de ahogy telik az idő, pontos információk derülnek ki azokról, így mindenki el tudja majd dönteni, melyik vakcinát válassza. Szlávik János elmondta, az előzetes információk szerint az oltás önkéntes lesz, és mindenki maga döntheti el, hogy szeretné-e azt felvenni, hasonlóképpen az influenza elleni vakcinához. 
– Valószínűleg a háziorvosokhoz kell majd menni az oltásokért, de addig még néhány hónapnak el kell telnie

– tette hozzá.

A főorvos aláhúzta, fontos, hogy elsőként a rizikócsoportba tartozó emberek, vagyis az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi dolgozók, valamint az ország működtetéséért felelős emberek kapják meg az oltóanyagot Szlávik János végül megjegyezte, a legfrissebb korlátozó intézkedések hatása csak később válhat érezhetővé, mivel a betegség lappangási ideje 5-8 nap. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken azt közölte, hogy jövő héten már tíz minta is érkezik az országba az orosz vakcinából. Azt egyelőre nem tudni, hogy az EU által támogatott amerikai-német készítményből vásárol-e a kormány. Az Európai Bizottság ugyanis a héten jelentette be, hogy engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, amely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól. A magas hatékonyságú oltóanyag szétosztása a kormányokkal való egyeztetés szerint fog megtörténni. Eközben a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint egyszerűsödik és felgyorsul a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek behozatala Magyarországra. A határozat lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul.

50 lélegeztetőgépet adunk Ukrajnának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.14. 14:18

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
Pénteken jelent meg a kormányhatározat az adományozásról.
A koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel a kormány összesen 50 lélegeztetőgép ingyenes átruházásáról döntött Ukrajna megsegítése érdekében. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot az mfor.hu vette észre. Az átadás a Magyar Ökumenikus Szolgálat partnerszervezetén, az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ közreműködésével történik majd. A feladatért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter felel. A gépeket a határozat megjelenését követő 30 napon belül át kell adniuk. A kormány már több alkalommal adományozott lélegeztetőgépeket a régiós országoknak. Adtunk már például 50 gépet Kárpátaljának, októberben pedig 150-et Csehországnak. Igaz, amint azt Orbán Viktor miniszterelnök november elején kijelentette, „kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk”. Ukrajna egyébként a 18. legfertőzöttebb terület a világ azon országai közül, ahol megjelent a koronavírus.  

Nem járnak le az okmányok a veszélyhelyzet ideje alatt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.14. 12:52

Fotó: Népszava
A rendelet nem vonatkozik a július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kell hosszabbíttatni.
A koronavírus-járvány terjedésének, valamint a személyes találkozások számának csökkentése érdekében a kormány mérsékli az állampolgárok ügyintézési terheit, ezért meghosszabbítja a lejáró személyi okmányok érvényességét – tájékoztatta a Miniszterelnökség szombaton az MTI-t.   
– A november 4. után lejáró igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még használhatók maradnak. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, március 11. és július 3. között jártak le, de akkor meghosszabbította a kormány az érvényességüket

– írták.

Hangsúlyozták, hogy a szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. A lejárt érvényességű okmányok csak hazánk területén maradnak használhatók, azokat külföldön nem fogadják el.  
– A rendelet ugyanakkor nem vonatkozik a július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kell hosszabbíttatni

– hívták fel a figyelmet.

A járvány elleni védekezés elősegítése érdekében november 11-étől a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon – így a kormányablakokban és az okmányirodákban is – kizárólag előzetes időpontfoglalást követően lehet ügyeket intézni. A kormányablakba történő időpontfoglalásra online az idopontfoglalo.kh.gov.hu vagy a megújult magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség – tájékoztatott a Miniszterelnökség. Júniusban azt közölte a Miniszterelnökség, hogy a tavaszi érvényességi idő hosszabbítása következtében  a kormányablakok ügyfélforgalma a veszélyhelyzet ideje alatt mintegy 2,4 millióval kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában. Az intézkedés célja akkor is az volt, hogy csökkentse az ügyfélszolgálaton a személyes találkozások számát.